Menu

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu v Českých Budějovicích připravuje profesionály z oboru už víc než třicet let. Zaměřuje se na gastronomii, hotelnictví a turismus. Jako jedna z prvních se stala členem Evropské asociace hotelových škol. Spolupracuje se zahraničními vzdělávacími institucemi podobného zaměření, zvláště s Mezinárodní hotelovou školou v rakouském Bad Leonfeldenu. Vy­konává činnost střední odborné školy, středního odborného učiliště, vyšší odborné školy, domova mládeže a školní jídelny. Střední odborná škola je určena pro absolventy základních škol. Zabezpečuje učební obor 65–51-H/01 Kuchař-Číšník s programy Kuchař-číšník, Kuchař, Číšník-servírka; dále studijní obor 65–42-M/01 Hotelnictví, program Hotelnictví a turismus; studijní obor 65–41-L/01 Gastronomie, program Kuchař. Nástavbové studium je určeno pro absolventy tříletých učebních oborů 65–41-l/51 Gastronomie, program Společné stravování. Vyšší odborná škola je pomaturitním denním i dálkovým studiem oboru 65–43-N/01 Cestovní ruch. Škola je certifikovaným školicím střediskem ICT vzdělávání pedagogických pracovníků a podílí se i na celoživotním vzdělávání v rámci Národní soustavy kvalifikací.

Těší mne, že zaměstnavatelé preferují naše absolventy

20. 02. 2015

S Mgr. Zdeňkou Erhartovou, ředitelkou Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu, České Budějovice, o níž loni Všudybyl informoval, že jako jediná v Česku poskytuje vzdělání Tourism Quality, se potkáváme 14. ledna 2015.
Paní ředitelko, jaký byl pro vás loňský rok?
Úspěšný. Ilustruje to fakt, že jsme byli Asociací hotelů a restaurací České republiky nominování na Školu roku 2014. V tomto roce se naše škola podílela na zabezpečení mnoha konferencí, rautů a prezentací kulinářského umění. Spolupracovali jsme přitom nejen s Jihočeským krajem, ale i řadou firem a institucí, měst a obcí včetně Magistrátu Českých Budějovic. Naše výroční zpráva poukazuje na padesát akcí pro veřejný sektor, většinou cílených na podporu cestovního ruchu. Mezi jinými na nápaditý event města Nové Hrady, které z celého světa sezvalo představitele sídel obdobného jména (New Castle atd.). Krásy Jihočeského kraje tak přijeli objevovat hosté z Japonska, Velké Británie, Izraele a dalších zemí. Spolupracujeme s Českým Krumlovem, v němž se odehrávají velké mezinárodní akce. V Malém pivovaru, kde máme své školní pracoviště, se žáci naší školy podíleli dokonce na zabezpečení pohoštění našeho prezidenta během jeho návštěvy Jihočeského kraje. Škola je aktivní i na poli sportovním. V loňském roce zvítězilo družstvo volejbalistů v celostátní soutěži a postoupilo na mistrovství světa v Portugalsku.

Jaká je uplatnitelnost absolventů vaší školy?
Rozvoj cestovního ruchu je v Jihočeském kraji na vzestupu. Do pracovních pozic jsou hledáni další a další profesionálové cestovního ruchu. Těší mne, že zaměstnavatelé preferují naše absolventy a že už v průběhu studia si je berou na svá pracoviště. Velká poptávka po nich je i zpoza hranic – z Horního Rakouska a Bavorska. Nahrávají tomu úspěšná vystoupení našich žáků na soutěžích. Loni jsme na Gastrofestu v soutěži školních týmů skončili třetí a na další z celorepublikových akcí, na Kuchařském pětiboji organizovaném společností Makro v dubnu loňského roku, byl náš tým vyhlášen absolutním vítězem.

Letos máte pětadvacáté výročí spolupráce s Tourismusschulen Bad Leonfelden v Horním Rakousku.
Ano, a není to pouze formální spolupráce. Během roku spolu pořádáme dvě až tři gastronomické a sportovní akce a letos také konferenci. Spolupracujeme i s dalšími zeměmi. Ještě než vyvstala rusko-ukrajinská krize, bylo nám nabídnuto přijmout stážisty z Ruské federace. Vše je připraveno, a tak už jen čekáme na signál z ruské strany, abychom je tu přivítali.
Nejen žáci, ale i pedagogové naší školy se průběžně vzdělávají. Sledují světové trendy v oborech, které vyučují. Podílejí se na řadě projektů. Při výuce se snažíme uplatňovat co nejmodernější technologie. V letošním roce proto plánujeme modernizaci výukových kuchyní. Máme na to vypsán projekt a potvrzeno, že nám na ni budou přiděleny peníze. Vbrzku vyhlásíme výběrové řízení. Dotaci jsme dostali nejen na vybavení kuchařského studia varnými technologiemi, ale i na audiovizuální systém, abychom mohli dělat předváděčky špičkových kuchařů – aby mistr kuchař mohl vařit a naši žáci jej napodobovat. Špičkovou gastronomii už několik let přibližujeme také veřejnosti v rámci spolupráce s řadou firem, zejména pak se společností Makro.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001