Televizní Etiketa v restauracích
01. 04. 2004
Televizní seriál Etiketa si rychle získal širokou diváckou oblibu.
Ladislav Špaček každou sobotu na ČT1 v 17.45 v desetiminutových
dílech připomíná pravidla společenského chování. Vzdělání či
zkušenosti mnohých z nás v této oblasti značně pokulhávají za kdysi
běžnými znalostmi. V posledních čtrnácti letech se navíc zmnohonásobil
počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce. Mnohem
víc než dříve se konají vernisáže, party, recepce, rauty, bankety,
společenské večírky a samozřejmě obchodní i slavnostní obědy a
večeře.
Je tudíž nanejvýš nutné umět se všude orientovat. Od soukromé
návštěvy přátel až po večeři u hlavy státu. Od každodenní potřeby
až k „výjimečným“ událostem, na které by však měl být každý
alespoň trochu připraven. Tvůrci seriálu Etiketa se proto tématům okolo
stolování, stravování, nápojů či zasedacího pořádku nemohli vyhnout.
Naopak, věnovali jim hned několik dílů. V České republice vzniklo
množství hospůdek, barů a restaurací, mezi nimiž už je hodně těch,
jejichž úroveň je plně srovnatelná se světem. Natáčelo se mimo jiné
v pražském hotelu Holiday Inn, baru Ocean Drive, v restauracích U Vladaře
a U Kolowrata. Všudybyl zastihl televizní štáb v restauraci Flambé, jak
se chystá předvést televizním divákům dekantaci červeného vína.