Z důvodu rozšíření portfolia vín a vstříc požadavkům náročných zákazníků připravila společnost Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo pro závěr letošního roku novinku „Sang Real sekt“. Název „Sang Real“ v překladu znamená „krev královská“ nebo také „Svatý Grál“ – odvěké tajemství střežené rytíři templářského řádu. Na výrobu tohoto sektu jsme se pečlivě připravovali. Již ve vinici jsme vybrali vhodné partie hroznů pocházející z prověřených poloh s vápenatým podložím. Samozřejmostí bylo lisování celých hroznů a použití kvasinek a dalších přípravků pocházejících přímo z francouzské Champagne. Jedná se o jakostní šumivé víno bílé v provedení brut nebo demi sec, vyrobené klasickou metodou kvašení v láhvi. Kupáž pro přípravu sektu byla umně sestavena z Ryzlinku brut rýnského doplněného pro zvýšení svěžesti a ovocnosti Rulandským bílým a Chardonnay. Sekt brut se vyznačuje jiskrně zlatou barvou s vůní květů lípy a akátu s vyrovnanou ryzlinkovou chutí, nádechem citrusových plodů a osvěžující kyselinkou. Demi sec upoutá podmanivou vůní lipového medu a žlutého ovoce a kouzelnou chutí přezrálých datlí a hroznového cukru. Tato ušlechtilá vína jsou předurčena pro slavnostní příležitosti a pro výjimečná setkání s přáteli. Adjustáž originální sektové láhve již tradičně tvoří etiketa z ručního papíru, opatřená originální templářskou pečetí. A nápis Komtur Ekko na krčku láhve určuje příslušnost k prestižní řadě vín určených pouze do gastronomie, vinoték a pro privátní klientelu.
Svatý Grál Templářských sklepů Čejkovice
02. 01. 2007
Vinařské družstvo v Čejkovicích existovalo už dávno před
únorem 1948 a kolektivizací venkova. Rovněž dávno před tímto rokem,
v něm předchozí generace vinařů produkovaly sekt. V posledních letech se
ale jejich následovníci z vinařského družstva Templářské sklepy
Čejkovice s výrobou šumivých vín na chvíli odmlčeli. Možná proto, aby
se mohli věnovat Svatému Grálu – Sang Realu. Ředitele firmy Templářské
sklepy Čejkovice Ing. Pavla Pastorka jsem se proto zeptal, co Sang Real Sektu
předcházelo.
Myšlenka výroby exkluzivních sektů rozhodně není nápadem současné
generace vinařů našeho vinařství. Naši předchůdci, záhy poté co
v roce 1936 založili družstvo, se zabývali i tímto výrobním artiklem.
I my jsme jej po obnovení vinařského družstva v devadesátých letech
minulého století začali vyrábět jako exkluzivní záležitost. Pouze
několik tisíc lahví. Sekt totiž sloužil především k reprezentativním
účelům. Např. firma při uzavírání kontraktu v hodnotě několika
milionů korun dělala na závěr slavnostní přípitek naprosto nekonvenčním
sektem z Templářských sklepů Čejkovice. Pak ale následovalo období, kdy
jsme jakostní šumivá vína nevyráběli. K této myšlence jsme se vrátili
již zralejší a poučenějším. Kvasnou kulturu i dosážní likér
nakupujeme ve Francii v oblasti Champagne. Technologii Templářských sklepů
jsme dovybavili speciálním francouzským setřásacím zařízením. Takže
přesto, že jakostních šumivých vín v současné době vyrábíme pouze
několik tisíc lahví, děje se tak špičkově kvalitním moderním způsobem
a znalci tvrdí, že výsledný produkt je vysoce interesantní.
Prosím o něco málo „z kuchyně“. O tom, jak se kvalitní
sekty vyrábějí. V drtivé většině to bývá z kupáže několika
vinných odrůd.
Přesně tak. Většina originálních šampaňských vín je cuveé – směs
dvou až tří odrůd. Pouze při označení „blanc du blanc“ se jedná
o šampaňské víno z jedné odrůdy, a to Chardonnay. V případě Sang
Real Sektu Templářských sklepů Čejkovice jsou to odrůdy Ryzlinku
rýnského, Rulandského čili Pinot, případně Chardonnay. Co se týká
výběru suroviny, je to náročná záležitost, protože tak kvalitní sekt,
jako je Sang Real, nelze vyrobit jen tak z nějakých vinných hroznů. Již
před sklizní proto vinař musí na vinici vybrat partie hroznů, z nichž
bude šumivé víno připravováno. Lisujeme celé hrozny. Tzn., že sklizené
víno neprochází mlýnkoodstopkovačem. Hrozny, které jsou výhradně
ručně sbírané a ukládané do samostatných beden, aby se nepomačkaly, se
lisují v nízkotlakém pneumatickém lisu. Při tomto šetrném lisování
samozřejmě dochází k nižší výlisnosti, avšak získáváme tak vysoce
kvalitní mošt. Vzhledem k tomu, že sekundární fermentace obohatí kvalitu
výsledného produktu (v tomto případě sektu) o nějaké to procento
alkoholu, musí mít hotové tiché víno (jako polotovar pro přípravu sektu)
nižší obsah alkoholu. Kolem 10,5 %. Proces příprav tichého vína pro
výrobu šumivého je proto podstatně náročnější. A i když by si někdo
mohl myslet, že na výrobu sektu lze použít jakékoliv víno, nelze.
No, často mívám pocit (asi zmlsán šampaňskými a dalšími
kvalitními jakostními šumivými víny v podnicích svých obchodních
partnerů), že lze. Že je v Česku folklórem podávat levný CO2 sycený
sodovkový „šampus“, jak to v rozhovoru pro Všudybyl (1/2001, str. 26)
v článku: „Gagarin přiletěl ve středu“ charakterizoval pan
Gagarin.
Velkou roli hraje cena. Pokud se na trhu objevují laciné produkty označené
mnohdy nesprávně jako sekty jenom proto, že perlí, je vysoce
pravděpodobné, že na jejich vyprodukování byla použita téměř jakákoliv
surovina. Pokud se vám do ruky dostane láhev, na jejíž etiketě je psáno,
že byla vyrobena tradiční metodou, tzn. sekundární fermentací (může být
i uvedeno „a la champagne“), zákazníkovi se tím dostává informace, že
produkt prošel procesem druhotného kvašení v láhvi. Tedy, že suroviny
musí být podstatně kvalitnější. Co se týče vyjádření akademika
profesora Michaila Alexejeviče Gagarina, generálního ředitele moskevského
závodu vyrábějícího „Rossijskoe Igristoe“, není žádným tajemstvím,
že chemie umí zázraky. Kysličníkem uhličitým se dají nasytit ledasjaká
vína. Dají se docukřit, doalkoholizovat, upravit. Některé tzv. sekty
prodávané na českém trhu jsou tak téměř ručním granátem. A co se
týká kvality sektů? Je pouze na zákaznících, aby se rozhodli, co chtějí
konzumovat.