Svatomartinský brunch ve Francouzské restauraci Obecního domu v Praze
29. 11. 2015
Slovo brunch je spojením anglických slov breakfast (snídaně) a
lunch (oběd), z toho je jasné, že jsou to pokrmy podávané někdy mezi
pozdní snídaní a obědem. Pokud bychom ho chtěli přeložit do češtiny,
moc neuspějeme. Sousloví „pozdní snídaně“ plně nevystihuje podstatu
brunche, proto říkáme prostě „brunch“. A ten si u nás nachází
stále více a více příznivců. Brunche ve Francouzské restauraci Art
Nouveau v Obecním domě v Praze mají již velmi dlouhou tradici a jsou nejen
gastronomickou, ale i významnou společenskou událostí. Bylo tomu tak
i letošní první listopadovou neděli na svatomartinském brunchi, při
němž jsme zažili vynikající gastronomický zážitek. Při té
příležitosti jsem požádal o pár slov ředitele Francouzské a Plzeňské
restaurace v Obecním domě v Praze dr. Michala Veveru. Ten se společně
s Ing. Janem Štěpánkem, jednatelem firmy FRENCH-REST, spol. s r. o., která
zmíněné restaurace provozuje, významně podílí na rozvíjení konceptu
tematických brunchů.
Brunche
ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze se konají pravidelně
každou první neděli v měsíci (vyjma letních prázdnin) již mnoho let.
Neodmyslitelně k nim patří i živá hudba. Výjimku pak tvoří již
tradiční šnečí brunch, který se koná vždy 24. prosince. Na tento brunch
navazuje též tradiční nabídka štědrovečerního menu, ať již
francouzského, či českého. Již přes dva roky Francouzská restaurace
v Obecním domě v Praze rozvíjí koncept tzv. tematických brunchů. S Ing.
Janem Štěpánkem jsme si před třemi lety řekli, že do nejkrásnější
secesní restaurace v Evropě budeme zvát naše hosty nejen na vynikající
jídla a nápoje, ale i na příběhy a tradice regionálních kuchyní jak
z Čech, Moravy a Slezska, tak z celého světa. Brunche s exkurzy do české
historie mají velký ohlas. Jeden z posledních byl věnován významné
osobnosti našeho národního obrození a autorce kuchařek Magdaleně Dobromile
Rettigové. Ten dnešní listopadový byl věnován tématu svatomartinské husy
a odkazu legendárního cukráře Františka Myšáka. Téma konkrétního
brunche se odráží nejen v podávaných autentických pokrmech, ale
i v dekoracích a kostýmech personálu. Na stolech hosté vždy najdou soupis
toho, co je pro ně připraveno a na co se mohou těšit příště.
Neopomíjíme však ani klasické brunche. Nyní v období podzimních lovů
zvěře jsme našim hostům nabídli zvěřinový brunch se zpestřením
specialit z Bavorska. V červnu letošního roku jsme připravili brunch na
téma „Cesta kolem světa“. Během tří a půl hodiny jsme hosty provedli
Amerikou, Japonskem a dále i zeměmi kontinentální Asie a Evropy.
V nabídce jsou nezřídka prezentováni naši nejvýznamnější dodavatelé
produktů pro kuchyni Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě.
Vedle kvalitních surovin a špičkově odvedené práce kuchařů, cukrářů a
číšníků má na oblibě brunchů výrazný podíl i jedinečná atmosféra
Francouzské restaurace, kdy na hosty dýchne jak tradice první republiky, tak
i secesní krása Obecního domu s více než stoletou historií. O tématech
chystaných brunchů informujeme naše hosty vždy s dostatečným předstihem,
a to nejméně půl roku dopředu na našich webových stránkách.
Vážení hosté, přijďte se přesvědčit a prožijte si brunch ve
Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze. Těšíme se na vás.