Svátek gastronomie na Střední škole a Vyšší odborné škole cestovního ruchu, České Budějovice
28. 02. 2019
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu se
každoročně podílí na mnoha gastronomických i prezentačních akcích ve
městě i v Jihočeském kraji. Jejími partnery jsou významné krajské
instituce včetně Jihočeského kraje, magistrátu města, úřadu práce a
dalších. Zatímco na těchto akcích škola dělá něco pro své partnery
zvenčí, každoročně chce něco ukázat rodičům svých žáků,
potenciálním zájemcům o studium i dalším příznivcům školy.
Z tohoto důvodu škola organizuje setkání všech, kteří mají zájem
podívat se, jak si žáci pod vedením odborných pedagogů poradí s výzvami
v podobě gastronomických, barmanských, baristických a sommelierských
dovedností. Letos tato akce proběhla 25. ledna pod názvem Gastronomický
večer.
Návštěvníky školy čekal na úvod horký punč podávaný ve stanu na
nádvoří školy a sabrage žáků věnujících se sommelierství. Následně
se hosté rozptýlili podle svých chutí v prostorách školy, které se
proměnily v gastronomické ostrůvky, kde bylo možné ochutnat lahůdky ze
studené i teplé kuchyně. Jinde žáci připravovali koktejly a proběhla
barmanská vystoupení a baristé k cukrářským výrobkům podávali kávu.
Nechyběly ani čokoládové rolky a zmrzlina podávaná v tekutém dusíku.
Pokrmy byly připravovány nejnovější gastronomickou technikou, která je
chloubou školy.
Nejvíc
se všichni těšili na profesionální vystoupení partnera školy, který se
podílí i na vzdělávání žáků, pana Jiřího Roitha, iniciátora
Kulinářského umění a Kulinářské akademie. Ten v kuchařském studiu
připravoval za pomoci žáků školy degustaci mořských ryb, mušlí a
mořských korýšů. „Gastronomii, především tu dobrou, je nutno
propagovat,“ říká ředitelka školy Mgr. Zdeňka Erhartová. „Pana Roitha
je třeba si vážit, protože se vzdělávání žáků dlouhodobě věnuje a
chce své zkušenosti předat nastupující mladé generaci. Spolupráce s ním
je důkazem, že škola dbá na těsné sepětí s praxí.“
Touto
akcí každoročně žije celá škola. Rodiče i odborná veřejnost si
gastronomický svátek ve škole užili a ocenili práci žáků v maturitních
ročnících, kteří přípravě a realizaci věnovali nejvíce času, ale
i všech ostatních žáků i odborných učitelů pod vedením Bc. Josefa
Pluchy.