Menu

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace, byla založena roku 1956. Po celou dobu se zaměřuje na vzdělávání v učebních a studijních oborech: Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník, Cukrář a Služby cestovního ruchu. Absolventi učebních oborů mají možnost pokračovat ve dvouletém maturitním nástavbovém studiu. Zajišťuje i vzdělávání dospělých formou dálkového studia, organizuje gastronomické kurzy. Výuka předmětů zaměřených na gastronomii probíhá převážně v odborných pracovnách (učebna stolničení, laboratorní kuchyně a cukrárna, vinotéka) a v multimediálních učebnách.

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka

01. 03. 2016

S ředitelem Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Mgr. Pavlem Cieleckým se potkáváme 3. února 2016 v době, kdy na této škole probíhá kuchařská soutěž žáků 7. až 9. tříd základních škol.
Pane řediteli, vaše škola pořádá osmnáctý ročník „Čokoládové vařečky“, jehož generálním sponzorem je MAKRO Cash & Carry ČR.
Soutěž jsme iniciovali, abychom obory kuchař a číšník přiblížili žákům základních škol, a ti se tak mohli důkladněji seznámit i s naší školou. Soutěžící mají zadány základní soutěžní suroviny, mezi nimiž letos figuruje mleté maso. Doma nebo ve škole si mají vymyslet recept a tady v sále před publikem v časovém limitu vyhotovit tři porce teplého pokrmu s přílohou. Porota jejich práce vyhodnotí a zhotovitel vítězného pokrmu převezme trofej – dort ve tvaru čokoládové vařečky.

Přestože na území Česka může průvodcovat kdekdo bez relevantních znalostí a živnostenského oprávnění, natož aby danil příjmy z této činnosti (protože se nikdo neobtěžuje prokázat mu opakovanou činnost za účelem výdělku), vaše škola letos pořádala už 7. ročník soutěže „Mladý průvodce“.
V roce 2007 jsme začali vyučovat obor Cestovní ruch. A protože pro gastronomické obory už existovala řada soutěží, vymysleli jsme „Mladého průvodce“. Žáci si na stanovené téma připraví dvanácti- až patnáctiminutovou prezentaci. Před svým průvodcovským soutěžním výkladem (částečně v cizím jazyce) píší znalostní test. Jejich výkony hodnotí porota složená z profesionálních průvodců a pracovníků cestovních kanceláří.

Letos si vaše škola připomíná 60. výročí svého založení.
Činnost zahájila ve Vranově nad Dyjí. Pak došlo k jejímu přemístění do Ostravy. Vystřídala několik zřizovatelů a po celých šedesát let si držela dobrou úroveň a skvělé renomé. Každoročně spolupracuje s řadou kvalitních restaurací. Jen v Ostravě jich je přes třicet. O kvalitě školy svědčí i úspěšnost žáků na oborových soutěžích, při nichž dochází k meziškolnímu porovnávání jejich zručnosti a znalostí. Zásadní podíl na tom mají učitelé odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů a zejména mistři odborného výcviku. Ať už kuchaři, cukráři, nebo číšníci. V rámci oslav šedesátiletého výročí jsme loni v listopadu uspořádali „Adventní kouzlení“. Soutěže se krom našeho družstva zúčastnily týmy partnerských škol z Francie, Slovenska, Česka. Týmy tvořili dva kuchaři a dva číšníci, kteří před hosty připravili čtyřchodové menu a tabuli pro deset hostů. Očekáváme, že se i tato soutěž stane pro naši školu tradičním setkáním s představiteli spolupracujících firem a institucí.

Co další zahraniční spolupráce?
Ta se odehrává přes projekty, které pořádá Dům zahraniční spolupráce, donedávna Leonardo, teď Erasmus+, kdy každoročně žáky vysíláme do dvou tří destinací. Nejčastěji do Francie, Anglie a Itálie, chystáme se i do Španělska. Teď jsme si podali žádost o výjezd do Rakouska. Kromě toho máme navázánu další formu spolupráce, kdy žáci na základě výběru jezdí na dvou- až tříměsíční stáže. Spolupracujeme s francouzskou rekreační oblastí Bourget-du Lac v Savojských Alpách a s Irskem. Jeden z našich úspěšných absolventů, Jiří Thiel, dnes i díky této zahraniční praxi pracuje ve francouzském Saint Tropez v restauraci oceněné dvěma michelinskými hvězdami.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi
klaster pivo