Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava
04. 03. 2018
Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná
škola, Opava, vznikla splynutím dvou středních škol s letitou tradicí,
jež vychovaly spoustu odborníků. Od roku 2011 je tak v regionu největší
školou, která sdružuje tříleté učňovské obory, čtyřleté obory
maturitní a vyššího odborného vzdělávání. Jejího ředitele Mgr.
Martina Ruského jsem oslovil s tím, že mne zaujalo sepětí školy
s praxí.
Na praxi žáky vysíláme k sociálním partnerům, což jsou restaurace,
hotely a také výrobní podniky, jako například opavský masokombinát Bivoj
nebo Mondelez CR Biscuit Production (bývalá Opavia), kde pod vedením
učitelů odborného výcviku praktikují žáci oboru výrobce potravin. Žáci
oboru prodavač pak v opavském hypermarketu Globus. Máme i vlastní
zařízení: restauraci Terasa, kde konají odborný výcvik obory
kuchař-číšník a cukrář, a to včetně prodeje výrobků v cukrárně; a
Dům služeb (Schinzelův dům), kde se na budoucí profesi připravují žáci
oborů pekař a kadeřník (pánské a dámské kadeřnictví). Když loni naši
školu navštívilo vedení Moravskoslezského kraje v čele se hejtmanem, jeho
náměstky a ředitelem krajského úřadu, dva z členů delegace se dali
žáky třetího ročníku ostříhat.
Vaši žáci praktikují nejen na území Česka.
Na zahraniční stáže o letních prázdninách vysíláme především žáky
maturitních oborů a studenty Vyšší odborné školy, což je asi ta
nejlepší škola života. Destinace jsou voleny podle jejich jazykového
zaměření. Jsou to Německo, Korsika, Mallorca, Řecko a Kypr. Loni jsme
navázali spolupráci se Slovenskem a pro žáky učebního oboru
kuchař-číšník vytvořili podmínky pro odborný výcvik v resortu Thermal
Spa Aphrodite v Rajeckých Teplicích. Před Vánocemi jsme pak vyslali dvě
cukrářky do Německa do hotelu Baltic, se kterým léta spolupracujeme na
bázi oborů cestovní ruch a hotelnictví.
Věkové spektrum našich žáků a studentů je od patnácti do pětadvaceti
let. Na vyšší odborné škole se najdou i studenti, kterým je třicet a
více let. Ti většinou někde pracují a u nás si doplňují vzdělání.
Výuka na naší Vyšší odborné škole (na rozdíl od vysokoškolského
bakalářského studia) je totiž důrazně cílena na praxi.
Co soutěže?
Účastníme se jich v rámci jednotlivých oborů. Konáme i řadu
školních, při nichž se žáci připravují na vyšší kola. Loni naši
žáci oboru cestovní ruch dosáhli nebývalého úspěchu. Na „Profi Go“
v Brně obsadili prvních sedm míst. Bylo to takové otevřené mistrovství
republiky Hotelové školy Opava. Samozřejmě ne každý rok se tak zadaří,
ale i letos jsme se umístili na předních pozicích. Kolegům, co žáky
připravují, říkám, že je důležité, aby žáci chtěli soutěžit a byli
motivováni. Moc mne proto těší přístup pedagogů, kteří se žákům
věnují i nad rámec svého úvazku. Dobrá umístění v soutěžích pak
jsou už jakousi „třešničkou na dortu“. Kdybych měl zmínit další
úspěchy, vyzdvihl bych naše řezníky. Řezníků je po republice jako
šafránu. Ti od nás se v celostátní soutěži ve Valašském Meziříčí
rovněž umístili na předních místech.
Školy se potýkají s tím, že je stále těžší získávat
žáky do prvních ročníků.
I v tomto nám pomáhají sociální partneři, kteří se snaží motivovat
rodiče budoucích profesionálů a také přímo žáky základních škol.
V minulém školním roce byl ze strany našeho zřizovatele,
Moravskoslezského kraje, nastartován program zaměřený na podporu oborů,
které v Česku „vymírají“ a které chceme udržet. Pro naši školu to
jsou obory pekař a řezník. Není to snadno realizovatelné poslání, ale
k naší zemi ty „zlaté české ručičky“ patří. Jsme proto rádi za
každého žáka, kterého v těchto oborech máme, a motivační programy a
prospěchová stipendia tomu určitě pomáhají.