Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu České Budějovice
27. 01. 2013
Škola zřízená Jihočeským krajem se orientuje výhradně na přípravu odborníků pro různá odvětví cestovního ruchu – gastronomii, hotelnictví, turismus. Střední odbornou školu v denním studiu ve tříletých oborech (kuchař-číšník), čtyřletých studijních oborech (hotelnictví a turismus, gastronomie) a nástavbovém oboru denním a dálkovém (gastronomie) navštěvuje kolem sedmi set žáků. Dalších sto osmdesát studentů má Vyšší odborná škola v oboru cestovní ruch (v denním i dálkovém studiu).
S ředitelkou Střední školy a Vyšší odborné školy
cestovního ruchu České Budějovice Mgr. Zdeňkou Erhartovou se potkáváme
14. ledna 2013.
Paní ředitelko, právě v této době se na středních školách
stupňují přípravy na nábor žáků do prvních ročníků. Čím je škola
úspěšnější – měřeno zejména podle toho, jak se její absolventi
uplatňují v praxi – tím větší obvykle bývá zájem rodičů poslat na
ni své dítě.
O studium oborů cestovního ruchu, tedy gastronomie nebo hotelnictví a
turismu, i o tříleté učební obory kuchař-číšník a samostatné obory
kuchař, číšník/servírka na naší škole je velký zájem. Škola není
uzavřena pouze pro žáky z jihočeských regionů. Spolupracujeme
s partnerskými školami v sousedním Rakousku a Bavorsku. Pro tyto aktivity
využíváme i projektů jako je např. Leonardo da Vinci k podpoře mobility
pedagogických pracovníků a žáků. Blízká spolupráce s Tourismsschulen
v Bad Leonfeldenu se zúročila na prestižní výstavě Vzdělání a
řemeslo, kde školy získaly 1. místo v prezentaci zahraniční spolupráce
a 1. místo v prezentaci škol. Spolupráce se Staatliches Berufliches
Schulzentrum Waldkirchen byla oceněna na konci roku 2012 bavorskou vládou
v oblasti projektů a podpory kulturní výměny mezi zeměmi. Zástupci školy
se zúčastnili slavnostního předání ceny v sídle bavorské vlády
v Mnichově během akce Bügerkulturpreis 2012 des Bayerischen Landtags.
Filozofií naší školy je být otevření novým trendům v gastronomii a
cestovním ruchu, spolupracovat s renomovanými odborníky, mít oporu
v podnikatelské sféře v jihočeském regionu a vést žáky a studenty
k zodpovědnému přístupu k náročným povoláním, které sféra
cestovního ruchu umožňuje vykonávat. A konečně těm, kteří chtějí
pokračovat ve studiích, dát dobré základy pro jejich další
vzdělávání. Ostatně, úroveň naší školy ilustrují i dobře
zvládnuté státní maturitní zkoušky. Žáci oboru hotelnictví a turismus
nepsali žádnou opravnou písemnou práci z cizích jazyků ani z českého
jazyka. Úspěšně se účastníme i celorepublikových soutěží, ať už
sommeliérských, baristických, ve vykrajování ovoce a zeleniny aj.
Úspěšní absolventi nemají díky stálé poptávce zaměstnavatelů
problémy s uplatněním. Nejžádanějšími obory jsou Hotelnictví a
turismus a Cestovní ruch. Oba se vyučují jednadvacátým rokem.
Dlouhodobými partnery školy jsou uznávaní odborníci,
členové profesních sdružení: Asociace kuchařů a cukrářů ČR; Asociace
číšníků ČR; Asociace hotelů a restaurací ČR; České barmanské
asociace i majitelé restauračních a hotelových zařízení v turisty
vyhledávaných oblastech Českobudějovicka, Českokrumlovska, Lipenska a
Třeboňska.
V průběhu odborných praxí a výcviku žáci poznávají provoz různých
typů stravovacích, rekreačních a ubytovacích zařízení. Od rodinných
penzionů přes hotely, kongresová centra až po spa a wellness zařízení.
Pro rozvoj odborných kompetencí škola ve spolupráci s renomovanými
vzdělávacími institucemi pořádá kurzy studené kuchyně, moderního
zdobení, vykrajování ovoce a zeleniny, kurz sommeliérský, baristický a
barmanský. Jejich materiální i personální zabezpečení je podpořeno
z evropských sociálních a strukturálních fondů, díky kterým bylo
možné také modernizovat vybavení učeben. Svého kuchařského studia škola
využívá ke gastronomickým prezentacím. Stalo se tradicí, že s žáky
vaří zahraniční kuchaři i absolventi školy, kteří jim předávají své
zkušenosti.
Informace o studiu:
SOŠ: info@skolacrcb.cz, tel.:
389 139 320
VOŠ: jjenickova@skolacrcb.cz,
tel.: 387 788 117