Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu České Budějovice
26. 02. 2012
je jedinou školou zřízenou Jihočeským krajem, jež se orientuje výhradně na přípravu odborníků pro různá odvětví cestovního ruchu – gastronomii, hotelnictví, turismus. Střední odbornou školu v denním i dálkovém studiu v tříletých oborech (kuchař-číšník), čtyřletých studijních oborech (hotelnictví a turismus, gastronomie), nástavbovém oboru (gastronomie) navštěvuje kolem sedmi set žáků a sto osmdesát studentů Vyšší odbornou školu v oboru cestovní ruch (denním i dálkovém).
Jihočeský kraj
je turisticky atraktivní region s bohatou historií, kulturou, památkami a
přírodními krásami, které tvoří velký potenciál uplatnění služeb
cestovního ruchu. Úspěšní absolventi nemají díky stálé poptávce
zaměstnavatelů problémy s uplatněním. Nejžádanějšími obory jsou
Hotelnictví a turismus a Cestovní ruch. Oba se vyučují
dvacátým rokem.
Dlouhodobými partnery školy
jsou uznávaní odborníci, členové profesních sdružení: Asociace kuchařů
a cukrářů ČR; Asociace číšníků ČR; Asociace hotelů a restaurací ČR;
České barmanské asociace i majitelé restauračních a hotelových
zařízení v turisty vyhledávaných oblastech Českobudějovicka,
Českokrumlovska, Lipenska a Třeboňska. V průběhu odborných praxí a
výcviku žáci poznávají provoz různých typů stravovacích, rekreačních
a ubytovacích zařízení. Od rodinných penzionů (např. Pegast Litvínovice)
přes hotely (Grand Hotel Zvon, hotel Budweis a Restaurace Budvar České
Budějovice, hotel Růže Český Krumlov aj.), kongresové hotely (Clarion
Congress Hotel Praha a v nejbližší době i České Budějovice) až po
wellness zařízení (Lázně Aurora Třeboň, Wellness Hotel
Frymburk aj.).
Žáci prezentují své dovednosti
a znalosti při zajišťování akcí pořádaných městem České Budějovice,
Jihočeskou univerzitou, Českým červeným křížem aj.
Pro rozvoj odborných kompetencí
ve spolupráci s renomovanými vzdělávacími institucemi škola pořádá
kurzy studené kuchyně, moderního zdobení, vykrajování ovoce a zeleniny,
sommelierský, baristický a barmanský. Jejich materiální i personální
zabezpečení je podpořeno z evropských sociálních a strukturálních
fondů, díky kterým bylo možné modernizovat i vybavení učeben. Svého
kuchařského studia škola využívá ke gastronomickým prezentacím. Stalo se
tradicí, že s žáky vaří zahraniční kuchaři i absolventi školy,
kteří jim předávají své zkušenosti.
Teoretické znalosti
si žáci mohou ověřit během prázdninových praxí v tuzemsku
i zahraničí. Zejména v Řecku a Rakousku. V roce 2012 se jim nabízí
možnost dalšího studia a praxe v Bavorsku. Studenti Vyšší odborné školy
využívají svůj potenciál v cestovních kancelářích, informačních
centrech, hotelích prakticky ve všech krajích Česka a v nejednom případě
i v zahraničí. V letošním školním roce, jako výraz ocenění
dvacetileté spolupráce s partnerskou školou v Bad Leofeldenu, bylo
rakouským velvyslanectvím čtyřem studentkám nabídnuto stipendium. Studenti
Vyšší odborné školy každoročně soutěží o nejlepší absolventskou a
bakalářskou práci a v konkurenci vysokých a vyšších odborných škol
získávají přední pozice.
Budování pozitivního klimatu
a prevenci rizikového chování je věnována velká pozornost. S finanční
podporou Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR jsou pro žáky
1. ročníků pořádány třídenní stmelovací kurzy. Škola má vlastní
moderní domov mládeže i školní jídelnu. Všem žákům jsou nabízeny
volnočasové aktivity, přičemž důraz je kladen na jejich aktivní
zapojení. Patří k nim projekty: Česko-rakouský workshop, Den proti
závislostem, školní časopis Koktejl, prezentace školy na výstavách
Vzdělávání a řemeslo, Jihočeský kompas, charitativní projekty Bílá
pastelka, Adoptuj panenku – zachráníš dítě, Červená stužka.
K ochraně životního prostředí vedou žáky projekty environmentální
výchovy – Po zelené, Pohodová třída, Recyklohraní, Škola
udržitelného života.
Filozofií školy
je nezůstávat izolovaní, ale vést žáky a studenty k tomu, aby našli
uplatnění v nejrůznějších oblastech gastronomie a cestovního ruchu nejen
v Česku, ale i v zahraničí.
Informace o studiu:
SOŠ: info@skolacrcb.cz,
tel.: 389 139 320
VOŠ: jjenickova@skolacrcb.cz,
tel.: 387 788 117