Menu

Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu České Budějovice

26. 02. 2012

je jedinou školou zřízenou Jihočeským krajem, jež se orientuje výhradně na přípravu odborníků pro různá odvětví cestovního ruchu – gastronomii, hotelnictví, turismus. Střední odbornou školu v denním i dálkovém studiu v tříletých oborech (kuchař-číšník), čtyřletých studijních oborech (hotelnictví a turismus, gastronomie), nástavbovém oboru (gastronomie) navštěvuje kolem sedmi set žáků a sto osmdesát studentů Vyšší odbornou školu v oboru cestovní ruch (denním i dálkovém).

Jihočeský kraj
je turisticky atraktivní region s bohatou historií, kulturou, památkami a přírodními krásami, které tvoří velký potenciál uplatnění služeb cestovního ruchu. Úspěšní absolventi nemají díky stálé poptávce zaměstnavatelů problémy s uplatněním. Nejžádanějšími obory jsou Hotelnictví a turismus a Cestovní ruch. Oba se vyučují dvacátým rokem.

Dlouhodobými partnery školy
jsou uznávaní odborníci, členové profesních sdružení: Asociace kuchařů a cukrářů ČR; Asociace číšníků ČR; Asociace hotelů a restaurací ČR; České barmanské asociace i majitelé restauračních a hotelových zařízení v turisty vyhledávaných oblastech Českobudějovicka, Českokrumlovska, Lipenska a Třeboňska. V průběhu odborných praxí a výcviku žáci poznávají provoz různých typů stravovacích, rekreačních a ubytovacích zařízení. Od rodinných penzionů (např. Pegast Litvínovice) přes hotely (Grand Hotel Zvon, hotel Budweis a Restaurace Budvar České Budějovice, hotel Růže Český Krumlov aj.), kongresové hotely (Clarion Congress Hotel Praha a v nejbližší době i České Budějovice) až po wellness zařízení (Lázně Aurora Třeboň, Wellness Hotel Frymburk aj.).

Žáci prezentují své dovednosti
a znalosti při zajišťování akcí pořádaných městem České Budějovice, Jihočeskou univerzitou, Českým červeným křížem aj.

Pro rozvoj odborných kompetencí
ve spolupráci s renomovanými vzdělávacími institucemi škola pořádá kurzy studené kuchyně, moderního zdobení, vykrajování ovoce a zeleniny, sommelierský, baristický a barmanský. Jejich materiální i personální zabezpečení je podpořeno z evropských sociálních a strukturálních fondů, díky kterým bylo možné modernizovat i vybavení učeben. Svého kuchařského studia škola využívá ke gastronomickým prezentacím. Stalo se tradicí, že s žáky vaří zahraniční kuchaři i absolventi školy, kteří jim předávají své zkušenosti.

Teoretické znalosti
si žáci mohou ověřit během prázdninových praxí v tuzemsku i zahraničí. Zejména v Řecku a Rakousku. V roce 2012 se jim nabízí možnost dalšího studia a praxe v Bavorsku. Studenti Vyšší odborné školy využívají svůj potenciál v cestovních kancelářích, informačních centrech, hotelích prakticky ve všech krajích Česka a v nejednom případě i v zahraničí. V letošním školním roce, jako výraz ocenění dvacetileté spolupráce s partnerskou školou v Bad Leofeldenu, bylo rakouským velvyslanectvím čtyřem studentkám nabídnuto stipendium. Studenti Vyšší odborné školy každoročně soutěží o nejlepší absolventskou a bakalářskou práci a v konkurenci vysokých a vyšších odborných škol získávají přední pozice.

Budování pozitivního klimatu
a prevenci rizikového chování je věnována velká pozornost. S finanční podporou Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR jsou pro žáky 1. ročníků pořádány třídenní stmelovací kurzy. Škola má vlastní moderní domov mládeže i školní jídelnu. Všem žákům jsou nabízeny volnočasové aktivity, přičemž důraz je kladen na jejich aktivní zapojení. Patří k nim projekty: Česko-rakouský workshop, Den proti závislostem, školní časopis Koktejl, prezentace školy na výstavách Vzdělávání a řemeslo, Jihočeský kompas, charitativní projekty Bílá pastelka, Adoptuj panenku – zachráníš dítě, Červená stužka. K ochraně životního prostředí vedou žáky projekty environmentální výchovy – Po zelené, Pohodová třída, Recyklohraní, Škola udržitelného života.

Filozofií školy
je nezůstávat izolovaní, ale vést žáky a studenty k tomu, aby našli uplatnění v nejrůznějších oblastech gastronomie a cestovního ruchu nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Informace o studiu:
SOŠ: info@skolacrcb.cz, tel.: 389 139 320
VOŠ: jjenickova@skolacrcb.cz, tel.: 387 788 117


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001