Škola připravuje budoucí kuchaře, číšníky a cukráře ve tříletých vzdělávacích oborech zakončených získáním výučního listu. Čtyřletý obor Gastronomie vrcholí maturitní zkouškou. Úspěšným absolventům tříletých oborů škola nabízí dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitou.
Střední odborné učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10
27. 01. 2013
S ředitelkou Školy roku 2010, pražského Středního
odborného učiliště gastronomie U Krbu v Praze 10 Mgr. Hanou Líbalovou a
její zástupkyní Ing. Věrou Pavlíkovou se potkáváme 9. ledna
2013.
Interview začínám konstatováním, že mladých lidí, kteří se
chtějí učit na kuchaře a číšníky, je prý čím dál tím méně. Vzdor
tomu, paní ředitelko, vaše škola ve školním roce 2012/2013 naplnila deset
tříd prvních ročníků.
To je tím, že se o nás ví. Většina žáků k nám přichází na
doporučení. Úbytek zájemců je dán poklesem počtu žáků na základních
školách. My nabízíme jenom gastronomické obory, což nám umožňuje
vytvářet pro výuku kvalitní podmínky. Snažíme se, aby co nejmodernější
vybavení bylo k dispozici nejen v odborných učebnách, ale i pro
teoretickou přípravu žáků. Můžeme se pochlubit např. nejnovějším
typem konvektomatu ve cvičné kuchyni, dobře vybavenou dílnou pro cukráře
i odbornými učebnami pro číšníky.
Tyto obory dnes nabízí desítky škol. Jedním z témat, které
jsme nedávno probírali s vaším kolegou, ředitelem Hotelové školy
Teplice, je, že Asociace hotelů a restaurací ČR poukazuje – zejména pak
ústy Ing. Pavla Hlinky – na odtrženost některých pedagogů těchto škol
od praxe.
Pana Hlinku velice dobře znám. V InterContinentalu Praha, který dlouhá
léta řídil, máme středisko praktického vyučování, kam naši žáci
docházejí na odborný výcvik. Bezesporu má o současné úrovni škol
přehled. Co se týče sepětí pedagogů s praxí, ne vždy je to chyba
školy, protože žáci tříletého oboru se z poloviny připravují na praxi
v gastronomických provozech. Naše škola žákům praxi zajišťuje
v pražských hotelech, takže i ty mají možnost se minimálně z padesáti
procent podílet na odborném formování žáků.
Zástupkyni paní ředitelky Ing. Věru Pavlíkovou jsem poprosil
o pár argumentů, proč by absolventi základních škol měli volit jejich
školu.
Především proto, že škola má tradici a dobré jméno nejen v odborných
kruzích. Do roku 1996 jsme sídlili v Ondříčkově ulici, a škola byla
opravdu prestižní. Setkávám se se svými bývalými žáky, kteří
vzpomínají, že i s vyznamenáním se na ni těžko dostávali. Škola,
jejímiž jsme pokračovateli, v roce 2006 oslavila 120 let. Dobré jméno se
snažíme udržet i na nové adrese. Výhodou současného umístění je
výjimečně hezké prostředí. Dostatek prostoru, zahrada, klid. Pro školní
rok 2014/2015 otevíráme dvě třídy číšníků, jednu třídu cukrářů,
pět nebo šest tříd kuchařů, dvě třídy studijního oboru gastronomie a
dvě třídy nástavbového studia oboru podnikání. Každou středu
pořádáme Den otevřených dveří. Dneska i s ukázkami práce žáků,
při kterých se budou prezentovat číšníci.