Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice
28. 02. 2017
Dlouhodobým cílem Střední odborné školy (SOŠ) a Vyšší odborné
školy cestovního ruchu (VOŠ), České Budějovice, je být moderní
vzdělávací institucí, otevřenou světovým trendům,
s vysokou uplatnitelností absolventů na domácím i zahraničních
trzích práce. Ve školním roce 2016/2017 má SOŠ kolem šesti set žáků a
VOŠ v denním a dálkovém studiu na půldruhého sta studentů. Podílí se
i na dalším vzdělávání dospělých. Má autorizovány zkoušky
v systému Národní soustavy kvalifikací. Zázemí žákům poskytují
moderně vybavené učebny a školní jídelna, která byla v roce
2016 vyhodnocena jako 3. nejlepší školní jídelna v České republice.
Plně vytížený Domov mládeže s kapacitou 120 lůžek, i když slouží
především žákům a studentům SOŠ a VOŠ, poskytuje zázemí také
žákům jiných škol.
SOŠ a
VOŠ záleží na dobré spolupráci s profesními organizacemi a podnikateli
působícími v oborech, které vyučuje. Zapojuje se do projektů, ve kterých
lze na jihu Čech, v Horním Rakousku a Bavorsku spolupracovat
s podnikatelskou sférou v oblastech gastronomie, hotelnictví a cestovního
ruchu. Nejvýraznějším projektem z nich byly roku 2016 Jižní Čechy
olympijské. Asociace hotelů a restaurací ČR SOŠ a VOŠ, České
Budějovice, opětovně nominovala na Školu roku. Oceněn byl i její podíl
na zabezpečování akcí organizovaných Jihočeským krajem a městem České
Budějovice a také na zajištění konferencí pro subjekty, jako jsou Eurovia,
Siemens, Nemocnice České Budějovice, Auviex Český Krumlov, Clarion Congress
Hotel České Budějovice a další. Jako každý rok žáci SOŠ a VOŠ
obsluhovali prezidenta České republiky a jeho doprovod při návštěvě
Jihočeského kraje a pomáhali zabezpečovat catering na dalších
prestižních domácích a mezinárodních kulturních akcích, jako bylo
například Fórum 2016 v Českém Krumlově.
SOŠ a VOŠ usiluje o profesní rozvoj žáků, a tak pořádá škálu kurzů: Sommelier, Barista, Barman, Moderní zdobení, Vykrajování ovoce a zeleniny. Jejich frekventanti se úspěšně účastní republikových a mezinárodních soutěží. Nejúspěšnější v roce 2016 byli v cukrářských, barmanských a baristických oborech a v soutěžích vykrajování zeleniny.
SOŠ a
VOŠ působí v příhraničním regionu sousedícím s Rakouskem a Bavorskem,
na jejichž území se odehrává i část praktické výuky. I díky tomu pak
řada jejich absolventů nachází uplatnění v tamních gastronomických
zařízeních a hotelích. Jednu z posledních praxí absolvovala padesátka
žáků SOŠ a VOŠ v lázeňském letovisku Bad Füssing. Během letních
měsíců žáci praktikují i ve vzdálenějších destinacích, například
na Sardinii, v Itálii, Německu, Rakousku či Švýcarsku.
Ve spolupráci s Asociací průvodců České republiky se škola v roce 2016 zapojila i do celostátní akce v rámci Mezinárodního dne průvodců České republiky. Díky tomu byly České Budějovice jedním ze sedmi českých měst, které se na ní podílely. V předvečer Mezinárodního dne průvodců studenti VOŠ pro širokou veřejnost zabezpečovali bezplatné prohlídky historického jádra Českých Budějovic. Ohlas byl mimořádný, a tak jím provedli na dvě stě padesát zájemců.
Už
druhým rokem se SOŠ a VOŠ účastní projektu Kulinářské umění.
Investuje do profesního růstu svých odborných pedagogů a do špičkových
gastronomických zařízení. Škola z projektu Regionálního operačního
programu pořídila audiovizuální systém do svého kuchyňského studia
umožňující on-line výuku ve školních kuchyních. Žáky a studenty
seznamuje nejen s technologiemi, ale i s novými světovými trendy
v gastronomii. To vše přispívá k tomu, že je o její absolventy tak
velký zájem, že jimi nestačí pokrývat požadavky trhu práce. Řada
absolventů pokračuje ve studiu na vysokých školách a těží z dobrých
znalostí ekonomických, odborných předmětů a cizích jazyků získaných na
Střední odborné škole a Vyšší odborné škole, České Budějovice.
