Menu

Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice

01. 03. 2016

Střední a Vyšší odborná škola
jsou zaměřeny na gastronomii a cestovní ruch. V tomto školním roce má Střední odborná škola kolem šesti set žáků a Vyšší odborná škola kolem sto padesáti studentů v denním a dálkovém studiu. Školy se podílejí i na vzdělávání dospělých. Mají autorizovánu řadu dílčích kvalifikací v systému Národní soustavy kvalifikací, takže zájemci o příslušný výuční list jej zde mohou získat po ověření své odbornosti v oborech kuchař a číšník.

Školní jídelna,
která získala 3. místo v celostátní soutěži „Nejlepší školní jídelna 2015“, denně připraví na třináct set obědů včetně dietní stravy a kolem sta snídaní. Zároveň připravuje stovky pokrmů studené kuchyně pro školní bufet.

Domov mládeže
s kapacitou 120 lůžek je plně obsazen, slouží především žákům a studentům Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu, České Budějovice, ale poskytuje služby i jiným školám.

Spolupráce s podnikateli
Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu úzce spolupracují s podnikateli a profesními organizacemi v oborech hotelnictví, gastronomie a cestovní ruch. V rámci udílení výročních cen Asociace hotelů a restaurací ČR byly opětovně nominovány na „Školu roku“. Vyzdvihnuta byla zejména jejich spolupráce při zajištění akcí pořádaných Ji­hočeským krajem a Magistrátem Českých Budějovic. Propojenost škol s praxí potvrdil i projekt realizovaný ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou, který proběhl v minulém školním roce. Mezi podnikateli v gastronomii se setkal s dobrou odezvou. Díky němu se tak žáci seznámili s novinkami, jako je makromolekulární gastronomie aj.

Profesní rozvoj žáků
Střední a Vyšší odborná škola podporují profesní rozvoj žáků. Slouží k tomu i kurzy: Sommelier, Barista, Barman, Moderní zdobení a Vykrajování ovoce a zeleniny. Jejich účastníci se úspěšně umisťují v celorepublikových soutěžích. V minulém roce se žáci Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu podíleli na obsluze prezidenta a jeho doprovodu v rámci jeho návštěvy Jihočeského kraje a připravili slavnostní oběd pro ministryni školství, mládeže a tělovýchovy.

Investice do budoucnosti
Střední odborná škola a Vyšší odborná škola z projektu ROP pořídily audiovizuální systém do kuchyňského studia umožňující on-line výuku. Nemalé finanční prostředky jdou na odborné vzdělávání pedagogů a do špičkových technologií cvičných kuchyní. Ty umožňují výukovým programům držet krok se světovými trendy. Ředitelka Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu, České Budějovice, Mgr. Zdeňka Erhartová k tomu podotýká: „V poslední době mě velmi potěšil úspěch našeho žáka oboru hotelnictví a turismus Dominika Dorňáka, který se přihlásil do soutěže MasterChef Česko a v obrovské konkurenci se propracoval do finálové desítky. Naším cílem totiž je být úspěšnými moderními vzdělávacími institucemi připravujícími budoucí profesionály tak, aby obstáli na domácím i zahraničních trzích práce.“


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi
klaster pivo