Stezky dědictví – tradiční česká gastronomie
25. 02. 2011
Máte
rádi tradiční česká jídla? Chcete vyzkoušet regionální speciality nebo
zajít do stylově zařízené hospůdky nebo restaurace? Cílem projektu
„Stezky dědictví“ je poskytnout zážitek z regionální gastronomie. Je
do něj zařazeno víc než sedmdesát restaurací na jižní Moravě,
Vysočině a v Praze, které mají v nabídce regionální speciality včetně
tradičních alkoholických i nealkoholických nápojů z domácí produkce.
Jsou prověřovány odborníky, kteří je opakovaně navštěvují. Pokud
splňují kritéria, jsou zapsány do „Průvodce dobrými restauracemi“ a
dostanou označení „Stezky dědictví“. Kritéria se týkají interiéru
podniku, personálu, formy a rozsahu nabídky jídel, použitých surovin a
přípravy jídel. Základem je, aby podnik nabízel minimálně čtyři hlavní
jídla regionální nebo české kuchyně. Jídla ani přílohy nesmí být
připravovány z polotovarů. Musí být ze surovin vyprodukovaných
v tuzemsku. Jídla složená ze sezonních surovin nemohou být podávána mimo
hlavní dobu produkce těchto surovin. Co se týká alkoholických nápojů,
minimálně jeden typ piva musí být regionální nebo tuzemský a čtvrtina
vín českého nebo moravského původu. „Stezky dědictví“ realizuje
společnost ECEAT ve spolupráci s partnery.
Foto: ECEAT
Redakce Všudybylu děkuje popularizátorům a výrobcům českých tradičních regionálních zvěřinových a rybích jídel, cateringové divizi společnosti Lesy Hluboká nad Vltavou, za souhlas s otištěním ilustračních obrázků.