Standardy v rámci stravovacích služeb EU a CZ
31. 12. 2018
V Olomouci proběhl 13. ročník odborné konference zabývající se problematikou veřejného stravování.
Letošního ročníku konference v olomouckém Clarionu se zúčastnilo
na sedmdesát profesionálů z řad vedení stravovacích provozů
zdravotnických zařízení, vězeňské služby, domovů pro seniory, hotelů,
restaurací, cateringových společností, menz i školních jídelen.
Záštitu konferenci poskytly: Česká asociace sester, Asociace kuchařů a
cukrářů ČR, Asociace hotelů a restaurací ČR a Univerzita Karlova
v Praze. Programem konference provázel Josef Štorm, člen akademického
senátu UK 2. lékařské fakulty, a společně s Milošem Žáčkem,
jednatelem HASAP Consulting, zahájili konferenci slavnostním přivítáním
účastníků. Jako první dostal slovo ředitel hotelu Robin Hanák, aby
přivítal účastníky za hotel a společnost CPI Hotels.
Dopolední přednáškový blok zahájila vedoucí oddělení metodiky Státní
zemědělské a potravinářské inspekce Ing. Kateřina Pavelková
s přednáškou „Aktuální legislativa a praktické poznatky z kontrol
SZPI“. Jak napovídá název jejího příspěvku, věnovala se aktuální
legislativě. Významnou část věnovala novému nařízení EU č. 2017/2158,
které vstoupilo v platnost letos na jaře a které stanovuje povinnost
provozovatelů gastronomických podniků zavést zmírňující opatření ke
snížení akrylamidů v potravinách. Řeč byla také o alergenech a
výsledcích z kontrol fritovacích tuků a olejů.
Následoval proslov Mgr. Petry Vašíčkové, Ph.D., z Výzkumného ústavu
veterinárního lékařství v Brně, která se věnovala tématu hygieny ve
stravovacích provozech z pohledu mikrobiologických rizik. Přednáška nesla
výmluvný název „Mikrobiologie – viry v potravinách – příklady
z praxe“. Petra Vašíčková se během ní věnovala problematice výskytu a
charakteristiky mikroorganismů, které mohou kontaminovat potraviny a vyvolat
alimentární onemocnění – a také vlivu technologií a různých druhů
úprav potravin na tyto mikroorganismy.
Posledním příspěvkem před obědem bylo vystoupení Ing. Zdeňka
Hladíka, manažera kulinářského centra společnosti Country Life, člena
představenstva AKC ČR a velkého propagátora zdravého životního stylu, na
téma „Výzvy současné gastronomie“. Podtitul „Chuť, krása, zdraví a
vitalita na talíři“ jasně naznačuje, že řeč byla o tom, jak dosáhnout
toho, aby pokrm na talíři byl nejen chutný a dobře vypadal, ale aby také
splňoval správnou nutriční hodnotu a prospíval našemu zdraví.
Po přestávce na oběd, o který se postarali kuchaři Clarion Congress Hotelu
Olomouc a který byl nejen skvělým kulinářským zážitkem, ale
i inspirací, jak zajímavě a pestře sestavit menu v oblasti hromadného
stravování, pokračovala konference druhou polovinou programu.
Tu zahájila prezentace metrologa, odborného poradce a auditora Ing. Drahomíra
Matouška o metrologii v potravinářství a gastronomii. Jak vyplynulo
z jeho přednášky věnované vědě o měření, lidstvo měří a
potřebuje měřit odnepaměti – první zmínky o měření jsou staré tři
tisíce let. Dotkl se i problematiky ověřování a kalibrace měřidel a
povinnostem v této oblasti pro gastronomické podniky.
Přednáškový blok pak uzavřel Milan Balun ze společnosti Krauthammer
Partners Czech Republic příspěvkem, jehož tématem byla komunikace a rozvoj
lidských zdrojů. Řeč byla o tom, jak by měli manažeři své lidi
správně vést a motivovat, aby dosahovali pozitivních výsledků, a jak je
důležitá zpětná vazba a její dopady.
Po poslední přednášce následovalo slosování vyplněných anketních
lístků, vylosovaní účastníci pak byli odměněni cenami z bohaté
tomboly, které věnovali partneři akce – hlavní cenou byl víkendový
pobyt pro dvě osoby se snídaní v jednom z hotelů společnosti CPI.
Během konference měli účastníci možnost v předsálí navštívit stánky
partnerů akce a seznámit se s novinkami v oblasti profesionálních
čisticích prostředků, varných technologií, facility managementu. To vše
bylo spojeno s ochutnávkou produktů hlavního partnera akce, společnosti
Vitana.
Konference se konala díky podpoře firem: ADERA, CountryLife, DOMAPEK, EASY FM,
Ecolab Hygiene, Electrolux, Espresso Profesional, Christeyns, KdeLovit.cz,
Krauthammer Partners Czech Republic, MONTYCON Gastro a Vitana.