Standardy v rámci stravovacích služeb EU a CZ
12. 01. 2018
V Clarion Congress Hotelu Olomouc se 25. října uskutečnila
dvanáctá konference k problematice veřejného stravování, které se
zúčastnilo na šedesát manažerů stravovacích provozů zdravotnických
zařízení, vězeňské služby, domovů pro seniory, hotelů, restaurací,
cateringových společností, menz a školních jídelen. Záštitu nad ní
převzaly Česká asociace sester, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a
Asociace hotelů a restaurací ČR. Partnery byly: ANVI TRADE, Ecolab Hygiene,
Electrolux, Espresso Profesional, Jiva Jirák, KdeLovit.cz, Krauthammer Partners
Czech Republic, Montycon, Polyston a Vitana.
Konferenci moderoval člen akademického senátu UK 2. lékařské
fakulty Josef Štorm společně s jednatelem HASAP Consulting Milošem
Žáčkem. Za řetězec CPI Hotels její účastníky oslovil ředitel
hostitelského hotelu Robin Hanák.
Přednáškový blok zahájila Ing. Daniela Přibylová ze společnosti HASAP
Consulting příspěvkem zaměřeným na praktické příklady z provozů
s bohatou fotodokumentací Správná výrobní praxe (SVP).
Upozornila na rizika ohrožující zdraví strávníků a pracovníků
v gastronomii, která plynou z nedodržování zásad a opatření SVP.
Pavel Solař ze společnosti Ecolab Hygiene posluchače seznámil
s novými trendy v oblasti sanitace. Upozornil na základní
chyby v hygienické údržbě gastronomických provozů, které vedou
k nedokonalé dezinfekci a výrazně zvyšují náklady na čisticí
prostředky a lidské zdroje.
Varování obou přednášejících podpořil Ing. Martin Štěpánek
z oddělení potravinového práva a kvality potravin Ministerstva
zemědělství ČR. Z jeho přednášky, zaměřené na aktuální legislativu,
postupy a ukázky výsledků z kontrol stravovacích provozů, vyplynulo, že
i přes zlepšující se trend mnohé provozy stále podceňují rizika
spojená s porušováním pravidel při nakládání se surovinami
i v oblasti osobní hygieny.
Po
obědě, o který se postarali kuchaři Clarion Congress Hotelu Olomouc a jenž
byl inspirací, jak sestavit menu v oblasti hromadného stravování,
konference pokračovala prezentací Kvalitativní požadavky na
čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu Ing. Moniky Milisderferové ze
společnosti Abasto. Kvalita ovoce a zeleniny je často zdrojem nespokojenosti
zákazníků, a tak se návod, jak postupovat při výběru a kontrole
dodavatelů a jejich zboží, setkal s velkým ohlasem.
Firemní well-being jako zdroj zdravého motivujícího
prostředí aneb jak vytvářet vstřícné postoje mezi zaměstnanci
bylo téma příspěvku Dušana Sameliaka ze společnosti Krauthammer Czech
Republic. V tématu vztahů na pracovišti pokračoval Ing.
Zdeněk Hladík z nově vzniklé sekce Asociace kuchařů a cukrářů ČR,
která se věnuje hromadnému stravování.
Slosováním vyplněných anketních lístků byli účastníci odměněni
cenami bohaté tomboly, které věnovali partneři akce. Během konference měli
přítomní možnost v předsálí navštívit jejich stánky a seznámit se
s novinkami v oblasti podlahových krytin či varných technologií. Poprvé
v Česku zde byla k vidění speciální bezdotyková baterie. To vše
spojené s ochutnávkou produktů Vitany.