Spoustu toho, čím jsme, nás naučili zákazníci
03. 12. 2004
Cateringová společnost Golem, spol. s r.o. působí na českém
i zahraničním trhu od roku 1991. Realizovala mnoho prestižních akcí
netypických svým rozsahem, provedením, nároky na odbornost i významem
klienta, jako byly např. pracovní obědy pro nejvyšší představitele NATO
(prezidenty a předsedy vlád) v rámci pražského summitu v listopadu roku
2002. A protože se s jednatelem Golemu Luďkem Novotným známe léta (mj.
jsme spolu vymysleli a pořádali sérii velmi úspěšných velkých
společenských setkání), a že jeho profesní a podnikatelská filozofie
patří mezi ty, které inspirovaly současnou formu a obsah Všudybylu, náš
rozhovor jsem začal konstatováním: Luďku, Golem, tak jako řada firem mých
přátel, předběhl dobu.
Od začátku jsme svůj obor brali jako věc profesní cti. V době, kdy jsme
začínali, se nás ještě netýkaly žádné direktivy Evropské unie,
certifikáty kvality, hygienické normy atp. Dělali jsme to tak, protože jsme
to tak cítili. Byli jsme v tom vychovaní. Všichni jsme byli vyučení
v dobrých podnicích, vystudovali jsme kvalitní školy, kde se nám vtloukalo
do hlav, že to tak má být. Proto jsme to potom dělali v praxi. Svým
způsobem byl pro nás vstup Česka do Evropské unie zadostiučiněním. Na
rozdíl do řady lidí podnikajících v gastronomii jsme neměli strach, co se
po vstupu bude muset a nebude smět, protože už to pro nás bylo rutinou,
samozřejmostí.
Nedomnívám se že to, že je česká cateringová společnost Golem
součástí světové špičky, je dáno jenom tím, že jste absolvovali
kvalitní učiliště a školy. Takových tady je…
Od prvních okamžiků, kdy jsme začali v oblasti cateringu podnikat, jsme
navázali kontakty s podobnými firmami v zahraničí. Jednalo se
o společnosti francouzské a anglické, a dodnes s nimi udržujeme pracovní
i přátelské vztahy. Hodně věcí jsme se naučili díky možnosti cestovat.
A potom díky vývoji, který přivedl po roce 1989 do Československa hosty,
navštěvující po celém světě nejlepší restaurace, zvyklé na nejvyšší
standard gastronomických služeb. Pokorně říkám, za to, čím nyní jsme,
ve velké míře vděčíme vysokým požadavkům našich klientů, jimž jsme
chtěli maximálně vyhovět.
Ilustrační obrázky k tomuto rozhovoru výmluvně naznačují, že
velké věci jsou o detailech dotažených k dokonalosti.
Výsledky naší práce jsou harmonií různých aspektů, o něž od samého
začátku usilujeme. Máme např. vlastní designérské studio, kde se pro
zákazníka a spolu s ním (vzhledem k prostoru, který si vybere a charakteru
akce) snažíme najít optimální řešení dekorací a vjemů. Catering není
„jenom“ o jídle. Ne do každého prostoru se hodí klasické elegantní
aranžmá, jako pro Její Veličenstvo britskou královnu Alžbětu II.
Golem ale zabezpečuje i akce sportovního charakteru, koncerty apod.
Necelých padesát kilometrů od Prahy vzniká a už je v provozu největší
golfový resort v Česku – Golf resort Konopiště, který bude příští
rok po celkovém dokončení disponovat dvěma mistrovskými osmnáctijamkovými
hřišti a rozsáhlou golfovou akademií. Resort se nachází v katastru
romantické vísky Tvoršovice na Benešovsku. Společnost Golem byla vybrána,
aby zde zajišťovala gastronomický provoz v restauraci, která se stará
o golfisty a o účastníky místních sportovních a společenských akcí.
Mnohé z českých prosperujících firem již pochopily, že je pryč doba
papírových tácků, a chtějí mít reprezentativní catering podle všech
regulí i při svých sportovních akcích.
Jaké jsou hlavní trendy, především co se týče gastronomické
části cateringu?
Ne všechno, co vypadá skvěle, musí stát horentní sumy. Řady velkých
efektů se dá dosáhnout prostými výrazovými prostředky. Za dnešní trend
považuji cestu jednoduchosti k dosažení co největšího efektu. Podmínkou
je také kreativita a flexibilnost, ale to nejsou trendy, to je heslo, kterého
se držíme po celou dobu fungování společnosti. Pokud se zákazník obrátí
na cateringovou společnost, samozřejmě očekává kvalitu a profesionalitu.
V tom má Golem obrovskou přednost i díky svému šéfkuchaři panu Karlu
Lukešovi, který je s firmou spjat od samého počátku. Považuji jej za
jednoho z nejvšestrannějších odborníků na gastronomii v České
republice. Sice se nevyskytuje v televizních pořadech a ani není focen
s medailemi a poháry na stránkách gastronomických časopisů, ale jeho
znalosti přípravy pokrmů a organizační schopnosti jsou úžasné. Náš
šéfkuchař na sebe váže řadu velmi schopných lidí a je ochoten a schopen
jim předávat své zkušenosti. Ostatně hlavně díky němu nemá Golem
potíže s pracovníky. Pokud od nás nějaký pracovník odešel, vždy pro
něho bylo skvělou referencí, že pracoval právě u Golemu. Těší mě
fakt, že když chce někdo něco znamenat v našem oboru, ví, že naše firma
je pro něho garantem životní budoucnosti.
Pokud kdo za vámi zajde na Novoměstskou radnici, možná „padne do
vývrtky“ jako já, který tady uvnitř už pět let nebyl. Stabilně jste
nejen v tomto nádherném prostoru, ale nově např. i v Anežském
klášteře. Podařilo se vám tam udělat krásné místo, nejenom pro turisty,
ale i pro rezidenty z firem a bytů v okolí.
Ano, v září jsme v Anežském klášteře otevřeli restauraci. Dali jsme
si hodně záležet na interiéru. Poskytování restauračních služeb je
proces, který je neustálým hledáním. Člověk nejen že musí sledovat
módní trendy, ale je to i o určité pokoře a uvědomění si, kam člověk
patří. Kolem nás je spousta různých tzv. středomořských restaurací, kde
se od humrů a krabů dostane takřka všechno. Bohužel, skutečně kvalitní
svíčková na smetaně s brusinkami nikoliv. A my bychom chtěli, aby tomu
u nás v restauraci „U Anežky“ bylo jinak. V historické budově
Novoměstské radnice sídlí naše obchodní oddělení a máme zde
prezentační prostory, kde klienty seznamujeme s rozsahem našich služeb,
s našimi rozsáhlými možnostmi.
Cateringová společnost Golem reprezentovala Českou republiku na
mnoha prestižních akcích doma i v zahraničí. Po Expo 2000 Hannover to
nyní bude i následující Expo 2005 v Aichi v Japonsku.
Vyhráli jsme výběrové řízení a měli bychom tam v našem národním
pavilonu zajišťovat chod české restaurace. Právě jsem se vrátil
z Nagoji, kde jsem se týden seznamoval s prostředím včetně detailů,
které jsou pro nás z hlediska přípravy akce důležité.
Mým i tvým údělem je vyskytovat se na rautech a dalších
společensky významných akcích, na nichž se potkávají lidé s lidmi.
Aspoň v mém případě, čeho je moc, toho je příliš. Takže to během
zimy vydýchávám aspoň jedním zimním přejezdem s bivakem pokud možno
v pořádné závěji, a v letních prázdninových měsících kdesi
v romantických hornatých krajích s „kolkolem pustinou a v pozadí vytím
vlků“, jak říkával kamarád a kolega Miloslav Jakub Langer. No, a najdu-li
skulinku a parťáka v mezidobí, jdu si šáhnout na Bořeň nebo projet se na
kole. Jinak obdobně jako ty. Jak napsal kolega klasik: „Chléb s uhlím
nosím do práce…“ A protože nepostradatelných jsou plné hřbitovy, co
tebe, kromě práce, drží při životě?
Od dětství mě to táhlo ke koním a v posledních letech mám možnost a
trochu času věnovat se rekreačně jezdeckému sportu. Další mojí zálibou
je golf, kterému jsem nepropadl, ale snažím se ho hrát aspoň jednou
týdně. Jsem velmi průměrný hráč, takže permanentně hledám míčky
v lese. Deset kilometrů v přírodě, jež každý týden takto absolvuji,
mne vždy postaví na nohy.