Holiday Inn Prague Congress Centre, zcela nekuřácký čtyřhvězdičkový hotel ve svěžím designu v sousedství Kongresového centra Praha u bran starobylého Vyšehradu, pět minut jízdy metrem z centra Prahy do stejnojmenné stanice, je oázou pohodlí. Disponuje 251 pokojem, konferenčním zázemím, letní i zimní zahradou. Celoroční nabídka specialit jeho Café-restaurantu Esprit uspokojí i nejnáročnější labužníky. Lidem, zejména těm pracujícím v docházkové vzdálenosti, kteří chtějí vnést kulinářské zážitky i do všedních dnů, je k dispozici Délicatesse Shop nabízející klasické obědové menu s polévkou a výběrem ze dvou hlavních jídel.
Spojení s nejvýznamnějším kongresovým centrem České republiky přináší výzvy
27. 10. 2014
Čtvrté číslo Všudybylu na jaře roku 2001 avizovalo
chystané otevření hotelu Holiday Inn Congress Prague Centre v sousedství
Kongresového centra Praha. V té souvislosti jsem tenkrát podotkl, že
největším zázrakem vesmíru je jeho fungování, a že i úroveň chodu
hotelu se do značné míry odvíjí od řízení procesů – organizace
práce. 22. září 2014 se potkávám se současným generálním ředitelem
tohoto hotelu Petrem Veselým.
Pane řediteli, dovolte mi, ač s mnohaměsíčním zpožděním,
blahopřát vám ke jmenování.
Určitě je příjemné nastoupit do takovéhoto hotelu. Naposledy jsem byl
zaměstnán v hotelovém řetězci na pozici provozního ředitele a to si
člověk přímou zodpovědnost až tak neužije. Tady je to zajímavá
příležitost. Holiday Inn Congress Prague Centre je velký dům a jeho
spojení s nejvýznamnějším kongresovým centrem České republiky
přináší velké výzvy.
Předtím, než jste působil ve vedení hotelového řetězce,
jste vedl několik vysoce renomovaných hotelů. V čem je tento
výjimečný?
Hrdě říkáme: tím, že jsme v centru dění. Oblast Vyšehradu je
zajímavý prostor, který láká i leisure klienty. A vprostřed dění jsme
také díky Kongresovému centru Praha, které každoročně zajišťuje řadu
kongresů pro účastníky z celého světa. Ti se přitom seznamují s Prahou
a naším hotelem. Skupinová a individuální klientela jsou dva světy a my se
snažíme, abychom uspokojovali oba segmenty a prodávali jim služby
„šité“ na míru.
Šéfkuchař hotelu Holiday Inn Congress Prague Centre Radek Benetka ještě
víc osvěžil tradičně dobrou gastronomii našeho hotelu. Vycházíme tím
vstříc poptávce lidí pracujících v obchodně-administrativních budovách
v našem okolí včetně zaměstnanců pražského magistrátu, a nejen
nabídkou obědů. Velmi oblíbené je sezónní menu – vybíráme to
nejlepší, čím naše podnebné pásmo přírodu právě obdařilo.
V Délicatesse bistru rozšiřujeme nabídku take away, které tu má rovněž
tradici, a zařazujeme do ní i moderní věci. O tuto službu je čím dál
větší zájem, a tak připravovaný nový koncept bistra umožní přinést si
domů třeba večeři pokaždé v jiném stylu.
Vaše zahrada je místem, kde se odehrává řada zajímavých
akcí.
Ano, je oázou pohody v centru Prahy. Když nezlobí počasí, je v ní
příjemné posezení. Pokud zlobí, neméně příjemně je v naší
Oranžerii. Jsme vyhledáváni řadou firem, které u nás v podstatě denně
pořádají různá setkání – školení, prezentace produktů, zasedání
správních orgánů a společenské události. A oslovujeme nejen korporátní
klientelu, daří se nám získávat i tu individuální. U ní se
zaměřujeme zejména na větší objem obchodu o víkendech a pro letní
sezonu.
V listopadu přicházíme s novým typem gastronomických akcí. Otevíráme
Gastro Club Holiday Inn. Jedním z jeho prvních počinů bude svatomartinská
husa servírovaná ve venkovsky stylizovaném prostředí, s alegorií sv.
Martina, což bude zajímavé i pro návštěvníky bydlící v okolí
hotelu – okusit něco tradičního, ve špičkové úpravě a v zajímavém
prostředí.
Pane řediteli, s vaší osobou je spjata zdařilá tradiční
Jahodová party. Ta poslední se konala začátkem letošního léta tady, na
Vyšehradě. Šemík z toho byl natolik u vytržení, že místo
k Neumětelům připádil do Holiday Inn Congress Prague Centre.
Ano, i zde jsme naší poměrně široké korporátní klientele a partnerům
před prázdninami nabídli osvěžení v podobě právě v té době
dozrávajících jahod. Jahody symbolizují nástup léta a dovolených a naše
party je tím očekávanější. Přišlo přes tři sta hostů a my jim
prezentovali jahody v rozmanitých formách coby součást řady pokrmů. Měli
jsme štěstí i na počasí, a tak jsme v plné parádě představili tu
část seriálu „Hledání ztraceného času“ pana Čáslavského, která
hovoří o Vyšehradu. To abychom přiblížili místo, kde se nacházíme.
A Šemík? Zkrátka nechali jsme na naši zahradu přijet Horymíra.
A jeho kůň, byť tu neměl šanci vrhnout se přes palisádu do
Vltavy, se ukázal společensky velmi zdatným. Úspěšně zvládnutou
Jahodovou party, včetně pěveckého vystoupení personálu hotelu Holiday Inn
Congress Prague Centre, jste spolu s báječně se bavícími hosty prokázali,
že i dospělí si mohou hrát.
Hodláme pro korporátní klientelu připravovat víc eventů a do své
činnosti vnášet další programovou náplň. Proto vedle
těch gastronomických pořádáme i ochutnávky chystaných programů,
které se mají odehrávat v sousedním Kongresovém centru Praha. Teď to byl
třeba muzikál Mamma Mia!. Měli jsme tu houslového mistra a zakladatele
Virtuosi di Praga Oldřicha Vlčka. Teď si povídáme o možnostech spojení
hudby a gastronomie. Je nač se těšit!
Pane řediteli, řadu let jste stál v čele České barmanské
asociace, doteď zasedáte v mezinárodních porotách. Stíhá české
hotelnictví světovou špičku?
Stíhá technologicky. Všichni, kdo v této branži působíme,
zaznamenáváme čím dál výrazněji se prosazující fenomén elektronického
obchodu. Včetně serverů jako Booking.com, Hotels.com, Expedia.com a
dalších, ty teď hotelovému byznysu vládnou. Hotely jsou velmi citlivé na
jakýkoliv geopolitický posun. V posledních deseti letech je vidět, že si
je hosté vybírají především podle recenzí. To daleko víc zavazuje ke
špičkovému výkonu. Jakékoliv pochybení se provozovateli hotelu vymstí ve
formě negativních referencí. My jako součást hotelového řetězce IHG jsme
s globálním virtuálním prostorem těsně spjati. Je to komunikační
platforma, která nám významně umožňuje se prosazovat. Mění se totiž
situace. Například PCO (professional congress organizers) dřív zajišťovali
ubytování kompletně. Dnes poptávky ubytování účastníků kongresů a
dalších akcí velmi často přicházejí přes webové portály přímo
k nám.