Soutěž o nejlepší český knedlík 2013
05. 01. 2014
Zdařilá akce cestovního ruchu ve spolupráci hlavních iniciátorů,
občanského sdružení Gastronomia Bohemica a Rady pro mezinárodní vztahy
(RMV), proběhla 28. listopadu 2013 v hotelu Kampa. Za podpory Státního
zemědělského intervenčního fondu na reklamu a podporu značek Klasa a
Regionální potravina se tam pod záštitou ministra zemědělství Ing.
Miroslava Tomana, CSc., a hraběnky Matyldy Nosticové, konala soutěž
o nejlepší český knedlík 2013. Navázala na šest ročníků akce
Houskový knedlík – Perla české kuchyně, byla ovšem rozšířena na
všechny slané knedlíky a přibyla také kategorie Jiné – knedlík dle
vlastní receptury. Ve spolupráci se Svazem kuchařů a cukrářů ČR byla
oslovena celá členská základna. Do soutěže pak bylo vybráno dvaadvacet
kuchařů specialistů, včetně slovenského týmu SOU z Trnavy, takže je
možné soutěž považovat za mezinárodní. Její účastníci 28. listopadu
ve 14 hodin předali čtyřicet svých výrobků do kuchyně hotelu Kampa,
odkud je od 16 hodin v rychlém sledu přebírala hodnotitelská komise ve
složení: Ing. Jiří Mikeš, CSc., Jaromír Beránek, MAG Consulting, Filip
Tomsa, herec, Mgr. Jan Kučík, novinář a publicista, Ing. Jana Sombergerová,
Gastronomia Bohemica, Mgr. Josef Neufus, odborný pedagog, hraběnka Matylda
Nosticová a Karina Havlů, autorka kuchařek. Komisi předsedal šéfkuchař
Jiří Babica, který svým podpisem stvrdil vítěze v jednotlivých
kategoriích a veškerá další ocenění. Za úspěch lze považovat
i skutečnost, že o soutěž projevila zájem mládež. Ta v kategorii
knedlíky dle vlastní receptury předvedla zvláště úžasná díla, jež
v kombinaci s omáčkami šéfkuchaře hotelu Kampa rozehrála opravdový
koncert české gastronomie. Mimořádný úspěch zaznamenala šípková
omáčka, která byla prezentována mimo soutěž. Diplomy účastníkům
soutěže předávala paní Jiřina Dienstbierová, předsedkyně výboru RMV,
zástupkyně SZIF Ing. Petra Podařilová Havlíčková a prezident sdružení
Gastronomia Bohemica Ing. Pavel Franěk. Věcné odměny pro vítěze
připravily akciová společnost Regata Čechy, Cestovní kancelář ATIS, a.
s., z Bruntálu, ABE Hotel z Prahy, CzechMill z Týnce nad Sázavou a
Gastronomia Bohemica, o. s. O zdárné vyhlášení výsledků soutěže
v Rytířském sále hotelu Kampa se za podpory dalších partnerů, zejména
pak Asociace cestovních kanceláří ČR a Českých drah, postaraly
moderátorky Marie Retková a Stáňa Lekešová. Nedílnou součástí akce
byla výstavka držitelů ocenění Klasa, Regionální potravina a Česká
chuťovka, kteří po celou dobu nabízeli své znamenité produkty. Konkrétně
se jednalo o paní Helenu Konopíkovou s Krchlebskými koláči, o uzeniny
Maso uzeniny Písek, přehlídku masné produkce MP Krásno z Valašského
Meziříčí, BIO produkty a cereálie EMIX PLUSO, spol. s r. o., Otice, Toko
Agri, a. s., z Uherského Brodu se znamenitými mošty Ovocňák a společnost
Schubert partner, Praha-Kyje, která nabídla vejce a vejce stokrát jinak.
Výstavka se setkala s mimořádným zájmem. Český knedlík má dlouhou
tradici, ale stále není výrazným marketingovým nástrojem k propagaci
Česka a jeho regionů. I soutěž poukázala na to, že co region, to dnes
jiná příloha k masu. A tak se snažme o marketingovou značku český
knedlík, kterou dále rozvineme podle našich regionů, abychom nalákali
turisty „za regionálními knedlíky“. Sdružení Gastronomia Bohemica
připravuje rozšíření podobných akcí do regionů – jedna z nich se
zaměří také na ovocné knedlíky.
Připravil Ing. Petr Kratochvíl a kolektiv.
- www.szif.cz
- www.eklasa.cz
- www.regionalnipotravina.cz
- www.gastronomia-bohemica.cz
- www.rmv.cz
- www.mzcr.cz
- www.sivekhotels.cz
- www.regata-cechy.cz
- www.cd.cz
- www.atic.cz
- www.ackcr.cz
- www.vinosd.cz
- www.hotel-kampa.info
- www.maisel.cz
- www.drapalovoslamovevino.cz
- www.atelierlayout.cz
- www.akc.cz