Hotelnictví
Čtyřletý obor denního studia s výukovými programy Moderní hotelové
služby, Barman –sommeliér a Chef de Cuisine – šéfkuchař je určen pro
přípravu středoškolsky vzdělaných odborníků v gastronomii a
hotelnictví. Vedle všeobecného základu zahrnuje gastronomické a
provozně-technologické předměty a dva světové jazyky. Odborná praxe
probíhá v hotelích a restauracích v Česku, a v rámci programu Leonardo
také v Londýně a německém Bad Neustadtu. Absolvent programu Moderní
hotelové služby ovládá jejich přípravu a organizaci, management hotelu
nebo F&B management. Absolvent zaměření Barman – sommeliér získá
certifikáty České barmanské asociace a Vinařského institutu uznávané
v Evropské unii. Absolvent zaměření Chef de Cuisine – šéfkuchař si
v předmětech hotelový management a F&B management a v praxi vybuduje
komplexní znalosti a dovednosti pro pozici šéfkuchaře.
Cestovní ruch
Čtyřletý obor denního studia s výukovými programy Provoz cestovní
kanceláře, Steward v dopravních službách a Zážitkový cestovní ruch
absolventy připravuje na uplatnění v řídicích pozicích. Absolventi
programu Provoz cestovní kanceláře studiem získávají dovednosti
v oblastech ekonomiky a marketingu cestovního ruchu, podnikové kultury,
geografie cestovního ruchu, regionálních turistických služeb, dějin
kultury a lázeňství. Umějí pracovat s informačními a rezervačními
systémy, ovládají dva světové jazyky. Jsou připraveni na poskytování
komplexních služeb cestovní kanceláře včetně činnosti průvodce a
delegáta. Absolvent zaměření Steward v dopravních službách je připraven
na činnosti v letecké, železniční a autobusové dopravě. Absolvuje praxi
v dopravních firmách a získává certifikáty pro výkon povolání.
Absolvent zaměření Zážitkový cestovní ruch nabývá odbornost ve
sférách gastronomie, kulturních, sportovních a společenských zážitků
potvrzenou certifikáty ze specializovaných kurzů.
Gastronomie
Absolvent tohoto dvouletého oboru denního studia pro vyučené s výukovým
programem Moderní gastronomie je připraven na vykonávání činností a
jejich řízení v gastroprovozech, v ubytovacím úseku a doplňkových
službách hotelů, včetně projednávání pracovních, personálních a
obchodních záležitostí, psaní a sestavování obchodních dopisů ve dvou
světových jazycích.
Kuchař – číšník
Absolventi tohoto tříletého učebního oboru denního studia jsou připraveni
pro uplatnění v potravinářském sektoru, zejména v hotelích a
restauracích zabývajících se přípravou hotových jídel či prodejem
polotovarů, v provozech, kde je potřeba uplatňovat různé formy obsluhy.
Dokážou připravit pokrmy české a světové kuchyně, studené kuchyně
a pokrmy racionální výživy. Orientují se v sortimentu potravin a
nápojů, ovládají základní techniky odbytu a obsluhy hostů, umějí
s hostem provést vyúčtování, sestavovat jídelní lístky podle
gastronomických pravidel, kalkulovat ceny. Jsou vedeni k profesionálnímu
jednání s hostem.
Škola roku 2013
23. 02. 2014
S ředitelkou AHOL – Střední školy gastronomie, turismu a
lázeňství Mgr. Pavlou Sztulovou se potkáváme 24. ledna
2014 v Ostravě.
Paní ředitelko, Asociace hotelů a restaurací České republiky vaši
školu vyhlásila Školou roku 2013. Čím jste si ocenění
zasloužili?
Asi i tím, jakou má na Ostravsku naše škola pozici v oblasti výuky
gastronomie a cestovního ruchu a při uplatňování svých absolventů. Naši
nominaci navrhla Hospodářská komora ČR a podpořili ji všichni, kdo pro
nás hlasovali. Hlasování veřejnosti totiž bylo novinkou tohoto zatím
posledního ročníku.
Osobně se veřejnosti – a nejen z okruhu rodin vašich
žáků – nedivím, protože láska prochází žaludkem, a vy zabezpečujete
cateringy pro řadu uzavřených i veřejných kulturních, sportovních a
společenských událostí.
Aby u nás na Ostravsku taková setkání dobře dopadla, musí být dobře
zvládnuta programově a organizačně a catering musí být jednoduše
perfektní. Naši školu proto oslovují mnohé firmy, školy a další
instituce, včetně těch vysoce renomovaných. Např. pro Přírodovědeckou
fakultu Ostravské univerzity teď budeme zajišťovat catering na mezinárodní
konferenci pro čtyři sta padesát účastníků. Náš školní cateringový
tým se, už vzhledem k příchodům nových žáků a odchodům absolventů,
neustále obměňuje a omlazuje. A tak se jeho členové nejprve učí
připravovat všechny náležitosti. Ti nejlepší pak jdou na obsluhu, a
z obsluhujících se pak vyberou tací, kteří jsou levou a pravou rukou
šéfky našeho cateringového týmu, paní inženýrky Barbory Krupové.
I díky tomuto baťovskému systému pak mají absolventi naší školy velmi
dobré uplatnění v praxi.
Školu roku 2013 České republiky dělá systém, pedagogové a
žáci.
Pedagogové jsou ti, jejichž posláním není „pouze“ učit, ale
především naučit! Má-li se totiž škola prosadit, hraje se na výsledky!
Posláním učitelů je dětem otevírat cestu k tomu, aby se v daném oboru
dokázaly najít. Aby je vzdělávací předměty bavily. Harmonická osobnost
pedagoga je důležitá pro zdravý nepokřivený růst člověka. Rodiče,
kteří naší škole svého potomka v patnácti letech svěřují,
předpokládají, že ho někam posuneme. Pokud bychom to dělali necitlivě a
děti sráželi, nikam se nedostaneme. Z pedagoga musí vyzařovat zaujetí pro
obor. Musí mít žáky rád. Důležitou roli hraje spolupráce s rodiči. Na
nich je druhá polovina úspěchu. Spolu s nimi pak dokážeme naše svěřence
dostat tam, kam je potřeba. Aby ve svůj prospěch zúročili to, co za
dosavadních osmnáct devatenáct let svého života, včetně tří, čtyř či
šesti let na naší škole, získali.
V příštím školním roce otevíráte další třídu prvního
ročníku.
Stěžejní pro úspěšný nábor žáků je dlouhodobě dobrý zvuk školy.
Ten nestojí na tom, že zaběhneme na základní školy, kde vysvětlíme, jak
je AHOL dobrý. Děti a jejich rodiče o AHOLu vědí. Často proto, že
u nás studují jejich sourozenci. Školou AHOL už prošly celé rodiny. Ve
druhém ročníku hotelnictví tu např. máme žákyni, jejíž bratr studuje
průmyslovku, ale u nás se v rámci Národní soustavy kvalifikaci NSK
připravuje na získání výučního listu v oboru kuchař – číšník.
Vedle prestižního titulu Škola roku 2013 nás na veřejnosti nejvíc
prezentuje – a působí pozitivně při náboru žáků – gastronomická
soutěž s mezinárodní porotou a účastí AHOL CUP, kterou škola
organizuje. Začala dvěma kategoriemi, a nyní už jich má pět.
Gastronomickým dovednostem a znalostem se věnuje šest disciplín včetně
týmového kuchařského úkolu. Krom toho se soutěží v barmanské a
baristické kategorii. Loni přibyla kategorie pro žáky základních škol
AHOL CUP JUNIOR. Letos je AHOL CUP pod patronací projektu „Jak šmakuje
Moravskoslezsko“. Děti tedy budou vařit zdejší regionální speciality.
Z kvalifikačních kol do ústředního, které proběhne v únoru 2014,
postoupí čtyři družstva.
Vaši učitelé se žákům věnují nejen v rámci skupinové
výuky.
Ano, máme několik projektů individuální přípravy v oblasti
informačních technologií pro obor Cestovní ruch. Žáci se učí
i využívat animační programy, sestavují nabídkové bulletiny a katalogy.
Krom toho škola musí žít i něčím dalším. V tomto školním roce mám
příjemný pocit radosti, protože žáci daleko víc rozvíjejí školní
studentský život. Založili časopis. Loni v záři jsme tu v rámci
mezinárodní výměny AIESEC měli osm zahraničních studentů z různých
zemí, účastníků projektu Edison. Neúčastnili se jen výuky, naši žáci
je prováděli Ostravou. Pro žáky organizujeme turistické a adaptační
pobyty, právě se chystáme na lyžařský kurz. V únoru někteří žáci
odjíždějí na čtrnáctidenní stáž do londýnských hotelů a cestovních
kanceláří. Tomu samozřejmě předcházela jazyková příprava a
obeznámení se s tím, co a na jakých pozicích budou dělat. Organizujeme
řadu kroužků. Ráda bych zmínila klub přátel jazyků. Navštěvují jej
žáci, kteří zpravidla na základní škole měli jazyk, jenž není
v našem základním výukovém programu. Jejich klubová setkání se
odehrávají před vyučováním a věnují se francouzštině, španělštině,
ruštině. Máme tu sportovní kroužky, již zmiňovaný novinářský a také
kroužek historie, jenž se právě zaměřil na historii ostravských kaváren,
aby se nezapomínalo na minulost, kterou v tomto směru naše město
prošlo.