Zřizovatelem Hotelové školy Teplice je Ústecký kraj. Jsou na ní obory: číšník, kuchař, cukrář a maturitní hotelnictví. Praktické vyučování zajišťuje ve svých provozovnách a u smluvních partnerů. Součástí praxe jsou stáže v zahraničí. S jejími žáky se lze setkat i na rautech, slavnostních hostinách apod. Dlouhou tradici mají Gastrodny – přehlídky dovedností žáků. Velkým zážitkem bývají vystoupení jejích barmanů, ověnčených úspěchy z celorepublikových i zahraničních mezinárodních soutěží.
Škola, která vychovala řadu špičkových odborníků v gastronomických oborech
28. 11. 2009
Ředitele Hotelové školy Teplice Mgr. Jiřího Nekudu jsem
navštívil 2. listopadu 2009 v souvislosti s připravovaným desátým
vydáním Všudybylu, jehož hlavním tématem je gastronomie. Je tomu sice
dávno, co jsem bydlel a pracoval v Ústeckém kraji, nicméně jakousi
příslušnost (díky členství v horolezeckém oddílu LOKO Teplice) jsem si
zachoval právě k Teplicím.
Pane řediteli, žáci vaší školy sice neobsluhovali anglického
krále, avšak už řadu jiných hlav států. Teď v září i Vatikánu –
papeže Benedikta XVI.
Naše škola, kromě dvou vlastních středisek praktického vyučování (což
jsou dvě největší školní jídelny v Teplicích), spolupracuje se zhruba
padesátkou smluvních pracovišť. Od malých provozoven, kde máme jednoho dva
žáky, až třeba po čtyřhvězdičkový hotel Vladimir v Ústí nad Labem,
který byl letos vyhlášen „Hotelem Ústeckého kraje“. Samozřejmě
naším strategickým partnerem jsou Lázně Teplice v Čechách, a.s., kde
míváme kolem padesáti žáků. Praktikují i v Karlových Varech.
V Grandhotelu Pupp u paní Ferklové, v Imperialu u pana Švaříčka,
v hotelu Cascada v Mostě atd. Naši žáci s cateringem jezdí i do Prahy.
Je možné je vídat na Žofíně či v Obecním domě aj. Hodně si ceníme
spolupráce s Pražským hradem a dobrých vztahů s ředitelem protokolu
panem Forejtem. Naše spolupráce funguje od roku 2006 díky paní Livii
Klausové, která vrátila na Hrad prvorepublikovou tradici, že
žáci hotelových škol obsluhují při státních návštěvách. Navíc
bývá zvykem, že na konci večeří si s nimi náš prezidentský pár
přijde popovídat a osobně jim poděkovat. Při vámi zmíněné návštěvě
Svatého otce jsme tam byli pojedenácté během posledních tří let. V roce
2007 jsme obsluhovali prezidenta Bushe, letos zase jordánského krále
Abdulláha II., žáci již také poznali většinu prezidentů sousedních
států. Jsou to vysoce prestižní záležitosti. Když si pak takový uchazeč
o práci do životopisu napíše, že byl čtyřikrát na Hradě a obsluhoval
státní návštěvy, je to určitá výhoda.
Naše žáky se snažíme dostávat i do zahraničí, protože to je cesta.
A navíc, poptávka po kuchařích v sousedním Sasku, kde spolupracujeme
s dvanácti hotely, je poměrně velká. Vždy na jaře tam děláme „Měsíc
české kuchyně“, který má velkou oblibu. Naši žáci byli i na
dlouhodobých stážích v Irsku v síti hotelů Clarion. Děláme výměnné
akce s University of Wales ve Swansea, na níž už studují dva absolventi
naší školy. Do světa je vysíláme i prostřednictvím projektů PHARE CBC,
Leonardo da Vinci aj. Ale nejen žáci, i naši pedagogové se dál
vzdělávají a jezdí na stáže. Mistra odborného výcviku Ladislava Pertla
jsme měli u pana Miroslava Kubece v pražském Inter.Continentalu, jiné
zase v Grandhotelu Pupp. To proto, aby i pedagogové zůstali v co
nejužším kontaktu se špičkovou gastronomií.
Jste školou zaměřenou na gastronomii a hotelnictví se
sedmatřicetiletou historií.
Ano, začínali jsme jako odborné učiliště v Bílině. Název „Hotelové
škola“ byl oficiálně přijat až v roce 2006. Škola se může pochlubit
odborným zázemím na špičkové úrovni. Již řadu let, kromě tří
učňovských oborů: kuchař, číšník, cukrář, nabízíme i maturitní
studijní obor hotelnictví. Máme na šest set padesát studentů. Ti ve
třetím ročníku absolvují minimálně týdenní poznávací pobyt
v zahraničí. Součástí výuky jsou odborné kurzy barmanů, baristiky,
sommelierů a vyřezávání zeleniny včetně účastí na soutěžích. Těch
se pravidelně účastní i kuchaři a cukráři. Škola vychovala řadu
špičkových odborníků a mistrů v gastronomických oborech. Přehled
výsledků ze soutěží se pyšní i tituly mistrů České republiky,
dosavadním vrcholem je titul vicemistra světa, žáka paní Květoslavy
Šebkové Karla Hájka v barmanských soutěžích. V roce 2008 náš
absolvent Tomáš Prückner získal 3. místo na Baccardi Cupu na Kubě. Letos
na jaře jsme poprvé pořádali barmanskou soutěž „Stará myslivecká“,
která se doposud pořádala v Ústí nad Labem.
Barmanům začínají silně konkurovat sommelieři. Zejména díky iniciativě
učitelky paní Ivany Prokešové se na naší škole v Teplicích daří
prezentovat kulturu vína. Vedoucí školní jídelny Milan Nemrava zase
pořádá řízené degustace. Naši žáci jezdí na exkurze hlavně na Moravu,
ale v rámci Ústeckého kraje i do Chrámců, Žernosek aj. Ostatně vinné
révě se na zdejších sopečných půdách Českého středohoří vždy
dařilo. Student naší školy sommelier Jan Gottfired se loni stal juniorským
mistrem republiky a letos vyhrál prestižní soutěž Znojemský hrozen. Na
Trophée Bohemia už získal třetí, druhé a první místo.
Velmi aktivní jsou i naši kuchaři. Jeden z našich studentů se předloni
dostal do první desítky kuchařů roku.
Jak vy osobně vidíte vztah odborných škol a praxe.
Vidím velké zlepšení. Stávají se z nás partneři, kterým jde o stejnou
věc. Jsem potěšen, že jsem se letos jako předseda asociace ředitelů
hotelových škol stal členem sekce vzdělávání Asociace hotelů a
restaurací ČR. Aktivity sekce vzdělávání pod vedením pana Vaculky jdou
správným a školám prospěšným směrem.