Rulandské šedé pozdní sběr má barvu starého zlata s odlesky žlutého melounu. Vůně je výrazná, dlouhá, s tóny přezrálé máslové hrušky a letního jablíčka. Chuť široká, plná s tóny sušené meruňky a citronové kůry s kouzelnou nasládlou dochutí. Doporučujeme k němu vepřové kotletky, zapečeného kapra a tvarohové sýry.
Tramín výběr z hroznů má barvu bílého zlata s medovými odlesky. Jeho vůně je těžká, hutná, s dominancí odkvétajících bílých růží, vyniká nazrálostí, v závěru s výrazem medového koláče s rozinkami. Chuť elegantní, výrazně kořenitá, perzistentní s cibébovou dochutí. Doporučujeme k tvarohovému dortu, jablečnému závinu, kuřecímu steaku zapečenému uzeným sýrem.
Sauvignon pozdní sběr, jeho barva připomíná lněné plátno s odlesky bílého zlata. Jeho vůně je hluboká. Jasně rozeznáme květ hluchavky, bělomasou broskev, zelenou pikantnost květu bezu a máty peprné. Chuť je extraktivní, harmonicky vyvážená s výrazem žlutého angreštu a zelených Bon Pari. Doporučujeme k němu kozí sýry, jehněčí kotlety a tvarohový koláč s ovocem.
Hibernal pozdní sběr, jeho barva je jasně žlutozelená. Vůně bohatá, silně ovocná, pocítíme dotek tropiky v podobě mandarinky snoubící se se zralou broskví, doplněnou o peprnost výhonku máty. Chuť je šťavnatá, široká, připomínající sirup nektarinky se štiplavostí zralého angreštu. Doporučujeme ke kuřeti na kari, sladkým omáčkám a palačinkám s ovocem.
Ryzlink rýnský pozdní sběr má reduktivní jasnou světle žlutozelenou barvu. Ve vůni dominují tóny kvetoucí lípy, akátu a jasmínového čaje. Jeho chuť je v příjemné harmonii zbytkového cukru, svěžesti, lehké minerality a typické ryzlinkové kyseliny. Doporučujeme k němu tučné předkrmy, vídeňský řízek a tvrdé sýry.
Rulandské modré pozdní sběr, tmavá barva třešně a mahagonu ukazuje na přezrálost hroznů. Vůně, která je esencí tónů přemrzlé plané trnky v kouřovém oparu, přirozeně pokračuje širokou strukturovanou chutí, kde vychutnáme povidla se sladkou tříslovinou v závěru. Doporučujeme ke grilované jehněčí kýtě a holandskému sýru Pecorino.
Frankovka pozdní sběr, výrazná temná purpurová barva se v odlescích mění v karmínovou. Vůně evokuje podzimní večery, kdy se sušené ovoce přikusuje k šípkovému čaji. Chuť je minerální se zakomponovaným tříslem. Jasně postřehneme červený rybíz a brusinkový džus. Doporučujeme k němu pokrmy z vepřového masa, domácí paštiky a polotvrdé sýry.
Modrý portugal pozdní sběr, jeho barva je světle granátová s odstíny tmavé višně. Vůně bohatá, strukturovaná, příjemně ovocná s dominancí černé třešně, sušené švestky a mléčné čokolády. Chuť potěší lahodnou sametovostí s výrazem teplého kapučína a strouhaného perníku. Doporučujeme ke grilovanému krůtímu steaku a čerstvým tvrdým sýrům.
Sanctus Victoria,nová kolekce přívlastkových vín
20. 11. 2010
S vinařem a ředitelem firmy Templářské sklepy Čejkovice,
vinařské družstvo Ing. Pavlem Pastorkem se potkáváme 18. října 2010,
abychom si povídali o nové řadě jejich přívlastkových vín Sanctus
Victoria.
Naše vinařství přišlo s exkluzivní kolekcí osmi vín z vybraných
partií, které jsou určeny pro vinotéky, velkou gastronomii a
k reprezentaci firem. Pro řadu Sanctus Victoria byla vyvzorována starobyle
designovaná láhev z černé skloviny s reliéfním logem vinařství.
Výrazně se tak vymyká naší dosavadní adjustáži. Díky tvaru je ideální
pro delší skladování. Vynikající podmínky pro archivaci zaručuje
i celokorková zátka nejvyšší kvality. Při designování láhve byl kladen
důraz na reminiscence na templářský řád. Ty vyznívají nejen
z archaicky ladných tvarů černé pistole, ale i z etiket z ručně
vytrhávaného speciálního papíru, s citacemi z dobových listin,
dokládající působení templářského řádu na našem území. Po
rozlomení voskových pečetí na etiketě je možné se dočíst o poloze
vinice a složení půdy, kde hrozny zrály, i o technologickém postupu
výroby vína. Každá láhev této limitované edice má unikátní výrobní
číslo, a na webových stránkách www.templarske-sklepy.cz je tak
možné sledovat, kolik lahví jednotlivých odrůd je ještě k mání.
Starodávně designované láhve obsahují vína z moravských
vinic ze sklizně r. 2009. Jaký to byl pro vinaře rok?
Celkově nijak výjimečný, po stránce kvality lehce nadprůměrný.
Nicméně, nám se podařilo vybrat partie vín z vyhlášených tratí, které
rodily révu už pro templářský řád a o staletí později pro císařský
dvůr, které dodnes dávají vysoce kvalitní hrozny. Ostatně, zákazníci se
o tom mohou lehce přesvědčit.
A taky že se přesvědčili. Hned na vašich prvních
předváděčkách.
Představení kolekce „Sanctus Victoria“ jsme nedělali běžným způsobem,
protože se jedná o „třešinku na dortu“. Víno jsme našim cílovým
skupinám představili formou řízené degustace jednak tady v Čejkovicích,
a protože podstatná část konzumentů velkých vín je z Prahy a okolí,
udělali jsme pro ně ochutnávku v sídle Královské kanonie premonstrátů
na Strahově, v přenádherném areálu Strahovského kláštera. Degustaci
vedl sommelier Ivo Dvořák. Její účastníci měli hned na místě možnost
vyplnit objednací lístky, a pro nás je potěšující, že sedm
procent z celkového objemu přívlastkových vín kolekce „Sanctus
Victoria“ bylo objednáno už na těchto dvou prezentacích.
Před několika lety jste obnovili produkci šumivých vín,
vyráběných klasickou ruční metodou.
Jsme národem, který víc než osmdesát procent perlivých vín spotřebuje na
Silvestra. Zmíním se o naší nejvyšší řadě, vyráběné metodou
sekundární fermentace v láhvi: Brut, Demi a Rosé demi, které je
u zákazníků zvláště oblíbené. Jsme rádi, že je o ně velký zájem a
že coby ryze tuzemské vinařství úspěšně konkurujeme nadnárodním
i zahraničním producentům i v šumivých vínech vyráběných metodou a
la Champagne, kdy z extra připravovaných partií, při nižší cukernatosti,
z celých hroznů získáváme mošt, který necháváme vykvasit do polohy
suchého vína. Z těchto suchých odrůdových vín se vytvoří několik
kupáží – asambláží. Ta z kupáží, která se našim sklepmistrům
nejvíc líbí, je naočkována kvasinkami sekundární fermentace, které
vozíme z Francie z departmentu Champangne. V našem vinařství pracují
vynikající sklepmistři. Tvrdím, že mají laboratoře v ústech. Ve
vinařině jsou totiž situace, kdy je třeba konat okamžitě. Zejména ve
fázi „školení“ vína. Takže naše špičková laboratorní technika je
nezřídka odkázána až na potvrzování ex post toho, co jejich citlivé
jazýčky ve víně odhalily, a rozhodnutí, jak s vínem naložit.
Jak letošní úrodu ovlivnilo počasí?
Na rok 2010 asi nebudou vinaři vzpomínat zcela v dobrém. Co se výnosu
týče, ten je jednoznačně nejnižší za posledních více než dvacet let.
Kvalita hroznů není špatná. Hodně partií zpracováváme na přívlastková
vína. Nižší úroda, kdy réva zkoncentrovala cukernaté a aromatické látky
do menšího množství hroznů, kvalitě bobulí pomohla. Jaká ale budou
letošní vína, ukáže příští rok. Kolem Vánoc budou probíhat stáčky
z kvasnic – první manipulace s vínem. Zkrátka, na resumé musíme
počkat, až se mladé víno trošičku naleží a nazraje. U přívlastkových
vín minimálně ještě dalšího tři čtvrtě roku.
Víno je vítaným reklamním předmětem.
Víno je především jedním z nejušlechtilejších nápojů. Je zdravé a
bývá nástrojem společenského kontaktu. V poslední době se láhev vína
stala hodně frekventovaným reklamním a propagačním předmětem. Napomáhá
tomu i česká legislativa, která tiché víno v ceně do 500 Kč za láhev
umožňuje zahrnout do nákladů jako propagační předmět. Tuto cenovou
hranici nepřekračují ani naše ledová a slámová vína. Firemní řady vín
(často s firemními logy a texty) dodáváme mnoha odběratelům, kteří je
v rámci své propagace uplatňují v průběhu celého roku.
A co plány vašeho vinařství?
Rozšiřujeme výměru vinic. Skupujeme je nejen v Čejkovicích a jejich
bezprostředním sousedství. Připravujeme programy spolupráce obnovy vinic
u smluvních partnerů. V neposlední řadě chystáme projekt výstavby
svého třetího závodu, kde se budeme zabývat výrobou špičkových
malosériových vín. Tzn. i řady „Sanctus Victoria“, s níž jsme letos
poprvé vyšli na trh.