Ryby pro zdraví Jihočeské univerzity
25. 11. 2013
S Ing. Eduardem Levým z Fakulty rybářství a ochrany vod
Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se potkáváme na
českobudějovickém GastroFestu 8. listopadu 2011.
Edo, zastihl jsem tě na soutěži kuchařů „Český
kapr“.
To proto, že jsem členem pořádající pobočky Asociace kuchařů a
cukrářů České republiky – Šumava, která tuto soutěž pořádá.
A již poosmé. Naše fakulta, konkrétně její prodejna „Ryby pro
zdraví“, dodala do soutěže kapří filety, ze kterých soutěžící
připravili nápaditá a chutná soutěžní jídla.
Jak jde dohromady Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské
univerzity a Sturgeon Friendly Caviar? Proč Sturgeon Friendly Caviar, kaviár
přátelský k jeseterům?
Záměr vyvinout šetrnou technologii výroby kaviáru z jeseterů bez jejich
zabití, a tím přispět k ochraně těchto krásných a ohrožených ryb,
vzešel z podnětu děkana fakulty prof. Ing. Otomara Linharta, DrSc. Na
fakultě tedy vznikla skupina odborníků, kteří začali vyvíjet šetrnou
technologii výroby kaviáru zachovávající život ryb. Proto bylo zvoleno
označení „přátelský k jeseterům“ – Sturgeon Friendly Caviar.
Vývoj a příprava technologie včetně ověřování probíhaly po celý rok
na Fakultě rybářství a ochrany vod v Genetickém centru ve Vodňanech a
také u chovatelů jeseterů v Německu. Dnes má Fakulta rybářství a
ochrany vod, jako jediná v Česku, schválenou a povolenou výrobu kaviáru
z jeseterů (CITES, CZ) v Genetickém centru ve Vodňanech. Název Sturgeon
Friendly Caviar je chráněn ochrannou známkou v České republice
i v Evropské unii.
Při své cestě na výstavu Země živitelka jsem tě navštívil
v prodejně „Ryby pro zdraví“. Kromě toho, že učíš na Fakultě
rybářství a ochrany vod Gastronomii produktů akvakultury, vedeš tuto
prodejnu. Jak to souvisí?
Výuka gastronomie má seznámit budoucí rybářské odborníky
s problematikou a potřebami gastronomie, aby gastronomie dostávala ryby
z naší české produkce v potřebné kvalitě opracování. Prodejna „Ryby
pro zdraví“ je koncipována částečně jako výuková. Připravujeme nové
výrobky ze sladkovodních ryb a ověřujeme ohlas na ně u zákazníků.
Spolupracujeme s Laboratoří výživy a kvality masa ryb naší fakulty.
Prodejna si rychle získala své zákazníky a jejich okruh se stále
rozrůstá. Při čtvrtečním prodeji přijde nakoupit na sedmdesát lidí.
Prodáme na 50 litrů polévek, tři druhy salátů, kapří paštiky, rosolky,
marinované ryby, kapří tatar a další speciality. V sortimentu prodejny
jsou zpracované čerstvé sladkovodní ryby – kapr, pstruh, siven
a jiné.
Slyšel jsem, že máte nějakého superzdravého kapra?
Jedná se o omega-3 kapra. Technologie odchovu je patentována Výzkumným
ústavem rybářským a hydrobiologickým ve Vodňanech. Je to kapr
přikrmovaný speciálním krmivem, kdy přirozená složka potravy dosahuje
minimálně 55 %. Omega-3 kapr se vyznačuje vyváženým poměrem
nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem omega-3 kyselin. Kapr
přitom není tučnější než běžně prodávání kapři. Pozitivní
zdravotní účinek byl prokázán ve spolupráci s odborníky v IKEM Praha a
Lázních Poděbrady. Při konzumaci 200 gramů omega-3 kapra týdně po dobu
jednoho měsíce se u pacientů s cévními potížemi zlepšily sledované
parametry. Odborníci po vyhodnocení testů spočítali, že za pět týdnů
podávání této ryby se zkrátí doba léčení o jeden den.