Menu

Ryby pro zdraví Jihočeské univerzity

25. 11. 2013

S Ing. Eduardem Levým z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích se potkáváme na českobudějovickém GastroFestu 8. listopadu 2011.
Edo, zastihl jsem tě na soutěži kuchařů „Český kapr“.
To proto, že jsem členem pořádající pobočky Asociace kuchařů a cukrářů České republiky – Šumava, která tuto soutěž pořádá. A již poosmé. Naše fakulta, konkrétně její prodejna „Ryby pro zdraví“, dodala do soutěže kapří filety, ze kterých soutěžící připravili nápaditá a chutná soutěžní jídla.

Jak jde dohromady Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity a Sturgeon Friendly Caviar? Proč Sturgeon Friendly Caviar, kaviár přátelský k jeseterům?
Záměr vyvinout šetrnou technologii výroby kaviáru z jeseterů bez jejich zabití, a tím přispět k ochraně těchto krásných a ohrožených ryb, vzešel z podnětu děkana fakulty prof. Ing. Otomara Linharta, DrSc. Na fakultě tedy vznikla skupina odborníků, kteří začali vyvíjet šetrnou technologii výroby kaviáru zachovávající život ryb. Proto bylo zvoleno označení „přátelský k jeseterům“ – Sturgeon Friendly Caviar. Vývoj a příprava technologie včetně ověřování probíhaly po celý rok na Fakultě rybářství a ochrany vod v Genetickém centru ve Vodňanech a také u chovatelů jeseterů v Německu. Dnes má Fakulta rybářství a ochrany vod, jako jediná v Česku, schválenou a povolenou výrobu kaviáru z jeseterů (CITES, CZ) v Genetickém centru ve Vodňanech. Název Sturgeon Friendly Caviar je chráněn ochrannou známkou v České republice i v Evropské unii.

Při své cestě na výstavu Země živitelka jsem tě navštívil v prodejně „Ryby pro zdraví“. Kromě toho, že učíš na Fakultě rybářství a ochrany vod Gastronomii produktů akvakultury, vedeš tuto prodejnu. Jak to souvisí?
Výuka gastronomie má seznámit budoucí rybářské odborníky s problematikou a potřebami gastronomie, aby gastronomie dostávala ryby z naší české produkce v potřebné kvalitě opracování. Prodejna „Ryby pro zdraví“ je koncipována částečně jako výuková. Připravujeme nové výrobky ze sladkovodních ryb a ověřujeme ohlas na ně u zákazníků. Spolupracujeme s Laboratoří výživy a kvality masa ryb naší fakulty. Prodejna si rychle získala své zákazníky a jejich okruh se stále rozrůstá. Při čtvrtečním prodeji přijde nakoupit na sedmdesát lidí. Prodáme na 50 litrů polévek, tři druhy salátů, kapří paštiky, rosolky, marinované ryby, kapří tatar a další speciality. V sortimentu prodejny jsou zpracované čerstvé sladkovodní ryby – kapr, pstruh, siven a jiné.

Slyšel jsem, že máte nějakého superzdravého kapra?
Jedná se o omega-3 kapra. Technologie odchovu je patentována Výzkumným ústavem rybářským a hydrobiologickým ve Vodňanech. Je to kapr přikrmovaný speciálním krmivem, kdy přirozená složka potravy dosahuje minimálně 55 %. Omega-3 kapr se vyznačuje vyváženým poměrem nenasycených mastných kyselin s vysokým obsahem omega-3 kyselin. Kapr přitom není tučnější než běžně prodávání kapři. Pozitivní zdravotní účinek byl prokázán ve spolupráci s odborníky v IKEM Praha a Lázních Poděbrady. Při konzumaci 200 gramů omega-3 kapra týdně po dobu jednoho měsíce se u pacientů s cévními potížemi zlepšily sledované parametry. Odborníci po vyhodnocení testů spočítali, že za pět týdnů podávání této ryby se zkrátí doba léčení o jeden den.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
czech semicon
food art festival