Naše vinařství Reisten se zabývá výrobou velmi kvalitních vín
určených pro špičkovou gastronomii, popřípadě privátní klientelu.
Tomuto cíli je od počátku věnována maximální pozornost – od výběru
poloh viničních tratí přes určení odrůd a způsob vedení révy až po
stanovení termínu sklizně a především vlastní technologii výroby vína.
Společnost Reisten zpracovává hrozny pouze z vlastních vinic, které se
nacházejí přímo v oblasti Pálavských vrchů a byly na nich vysázeny
odrůdy nejlépe využívající specifický charakter zdejších poloh. Vinice
jsou obdělávány v systému integrované produkce – ta obnáší třeba
využití dravého roztoče typhlodromus pyri namísto postřiků nebo to, že
kvůli lepšímu vyvážení ekosystému se vinice zatravňujeme. I při
výrobě vína se používají přírodní prostředky, s výjimkou oxidu
siřičitého, který – v zákonem dané míře – slouží jako
antioxidant. Charakter vín, která jsou rozdělena do dvou řad – Classic a
Maidenburg – je výrazně ovlivněn stanovištěm vinic, jež jim dodává
výraznou mineralitu a svěžest. Jako člen VOC Mikulov prezentuje společnost
Reisten víno odrůdy Ryzlink rýnský, které charakter této unikátní
lokality výstižně představuje.
Zájemce o další informace, včetně sortimentu nabízených vín, si
dovolíme odkázat na webové stránky společnosti – www.reisten.net.
Historie Templářských sklepů Čejkovice je spojena s příchodem řádu templářů (první dochovaná písemná zmínka je z roku 1248). Společně s výstavbou templářské tvrzi se začaly stavět i rozsáhlé vinné sklepy. Zároveň se tak otevřela nová epocha pěstování vinné révy v oblasti Čejkovic a okolních obcí. Čejkovickým panstvím během staletí prošlo několik významných rodů a řádů – páni z Lipé, rod Víckovců, jezuité a Habsburkové. V roce 1936 bylo založeno první vinařské družstvo. Jeho pokračovatelem je od roku 1992 firma Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo. V historických templářských sklepech má uloženo více než 350 tisíc litrů vín v klasických a barikových dubových sudech a rozsáhlý archiv lahvově zralých vín. Další kapacitu 6 milionů litrů skladuje vinařství v jiných objektech. Vinice, ze kterých zpracovává hrozny, se nacházejí ve třech vinařských podoblastech Moravy – Velkopavlovické, Slovácké a Mikulovské. Díky různorodosti podloží, odlišným polohám i klimatu dostává zákazník široké portfolio nejkvalitnějších partií odrůd od tamních pěstitelů. Firma sama hospodaří na 75 ha vinic, na kterých dozrávají hrozny pro nejvyšší partie ročníkových a přívlastkových vín. V oblasti Čejkovic (vinařská podoblast Velkopavlovická), odkud pochází stěžejní část hroznů, se daří především těmto odrůdám: Tramínu, Muškátu moravskému, Neuburskému, Rulandskému modrému, Frankovce, Cabernet Sauvignonu a stále oblíbenějšímu Modrému Portugalu. Jejich dodavateli jsou téměř čtyři stovky vinařů sdružených pod hlavičkou vinařského družstva. Tak se může zákazník setkat i s menšími limitovanými partiemi odrůdových, přívlastkových, ledových a slámových vín.
Reisten, vína pro vrcholovou gastronomii
31. 12. 2012
Rozhovor s ředitelem Templářských sklepů Čejkovice Ing.
Pavlem Pastorkem jsem zahájil konstatováním, že Templářské sklepy
Čejkovice v tomto roce zakoupily vinařství Reisten.
Ano, tato vinařská společnost sídlí v obci Pavlov. Zabývá se výrobou
vína určeného pro vrcholovou gastronomii, popřípadě privátní klientelu.
Zpracovává hrozny z lokalit přímo z Pálavských vrchů. Vína z těchto
vinic jsou naprosto ojedinělá svým zemitým, minerálním charakterem. Pro
firmu Reisten nyní dokončujeme nový zpracovatelský provoz, jehož
součástí v průběhu několika málo let budou degustační zóny.
Dokončuje se také projekt na výstavbu hotelu. Templářské sklepy Čejkovice
se tedy i v oblasti vinařské turistiky dívají dopředu a snaží se
milovníkům vína nabídnout co nejlepší servis přímo v srdci proslulé
vinařské oblasti.
V roce 2003 jsem dělal interview s Gagarinem. Tedy
s Michailem Alexejevičem, generálním ředitelem moskevského závodu Kornet,
který na moji výtku, že „šampaňské“ se vyrábí pouze ve Francii
v oblasti Champagne, reagoval: „V Rusku je pojmenování „šampaňské“
historicky zavedeným synonymem pro šumivá vína. Jsem však přesvědčen,
že je to daleko menší prohřešek, než když se sodovka vydává za sekt.
Proč to říkám? Nejdříve krátce o tom, čím se liší šampaňské
víno, dejme tomu, od sodovky. Proces šampanizace probíhá v uzavřené lahvi
či tanku. Vznikají bublinky CO2. Čím jsou drobnější a čím organičtěji
prostupují vínem, tím je šumivé víno kvalitnější. Rád bych zdůraznil,
že se bublinky CO2 do šumivého vína nedostávají sycením zvnějšku.
Vznikají v něm procesem kvašení. Kdežto sodovky a perlivá vína jsou CO2
uměle syceny zvenčí. Vy Češi jste národem pivařů. Proto jiný příklad,
který vám bude bližší. Necháte-li si natočit dobré české pivo,
v němž je rovněž díky kvasnému procesu přítomen organický CO2, bude se
rovněž velmi zvolna uvolňovat v drobných bublinkách. Proto kvalitní piva
dlouho drží pěnu a kroužkují. U sodovky či limonády se může stát, že
sice překotně vypění, ale pěna rychle spadne. U vás v České republice
by výrobcům a distributorům jistě neprošlo, kdyby na trh vyšli
s rychleným pivem syceným kysličníkem uhličitým. Ani to, kdyby se jen
pokusili parazitovat na obecném povědomí, vydávajíce nepivo za pivo.
Bohužel, totéž se zde nedá říci o vašem vnímání výrobně
levnějších, kvalitou jiných perlivých vín – ochucených sodovek na
straně jedné a šumivých vín, tzv. sektů, na straně druhé.“ (Viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Gagarin
přiletěl ve středu“).
Pane řediteli, zdá se, že spotřebitelé se už naučili rozeznávat
„sodovkové“ víno od sektu. Vítání nového roku je už po několik let
spojeno i se sekty s templářskými logy. Ostatně stačí si
o silvestrovské noci projít pražské Václavské či Staroměstské
náměstí.
To je vysvědčení, že naše šumivá vína jsou u konzumentů v oblibě.
Rád bych v této souvislosti zmínil, že naše společnost využila situace
na trhu a rozšířila sortiment šumivých vín o několik druhů. Takže mimo
klasických šumivých vín vyrobených Charmatovou metodou, s nimiž se
zákazník může setkat v průběhu celého roku v regálech obchodních
řetězců, jsme v tomto roce rozšířili nabídku o sekty z produkce jedné
vynikající francouzské firmy. Jedná se jak o sekty typu charmat, které
jsou cenově příznivější, tak i o sekty vyrobené tradiční metodou,
tedy kvašením v láhvi. Výroba sektu je dlouhodobější záležitostí.
Před půldruhým rokem jsme od tohoto francouzského výrobce povybírali
surovinu, tzn. tichá vína. Naši sklepmistři se s ním dohodli na konečném
složení výsledné směsi, na tzv. assemblage. Po nezbytné době potřebné
k fermentaci a zrání v láhvi jsme letos na podzim začali tyto vynikající
sekty dodávat na trh. Předpokládám, že i v první den roku 2013 najdete
na Václavském náměstí i jinde řadu láhví se sektem nejen od našich
konkurentů, ale i ty s logem Templářských sklepů: s proslulým
francouzským červeným templářským křížem a francouzským obsahem.