Menu

Prochutnáme vína

04. 05. 2002

• VINOHRAD CZ průkopníkem systémové podpory prodeje a prezentace vín z České republiky • v kruzích, které oslovujeme, se má za to, že kvalita je samozřejmostí • pokud restaurant nabízí hostům jídla, která nemají duši, těžko je může zaujmout vínem • sommelier by měl mít široké znalosti a přehled z oblasti vinohradnictví, vinařství, technologie i podávání vín • profesionální obsluha v restaurantu dokáže hosta naladit a upevnit v něm přesvědčení, že je ve správném podniku • 

Kdysi, když ještě byla povolena horolezecká činnost na Pálavě, jsem jezdil v době burčáku s výpravou Slavoje Vyšehrad lézt na Pálavu. Přes den jsme lezli a od večera až do časného nadrána jsme pobývali v příjemném družném opojení ve sklepě u některého z věstonických vinařů. Po mnoha letech se vracím do Věstonic ne na podzim, ale na jaře, abych mohl čtenářům Všudybylu představit společnost VINOHRAD CZ, s.r.o., která zde vlastní vinařský dům. O představení společnosti jsem požádal jejího jednatele a ředitele pana Miroslava Bukovského. Jak vznikl VINOHRAD CZ?
V roce 1996 jsem navštívil největší světovou výstavu vína Vinexpo Bordeaux. Zde jsem poznal francouzskou firmu Logic de France, která se zabývá hotelnictvím a zásobováním zhruba dvanácti set gastronomických zařízení. Povětšinou malých privátních hotýlků a restaurací v oblasti Provence. Na mnohé z nich poskytuje franšízu. To mne inspirovalo k tomu, upravit na české poměry sommelierský program a stát se jakýmsi průkopníkem systémové podpory prodeje a prezentace vína producentů z České republiky. V roce 1996 ve sféře vinařství již u nás jisté pokroky nastaly. V gastronomii však byly prezentace, nabídka vín a komplexní servis zákazníkům dosud v plenkách. Vybrali jsme si tenkrát tři moravské producenty vína s dostatečnou rozlohou vlastních vinic jako Patrii Kobylí, Šlechtitelskou stanici Velké Pavlovice a Vinselect Michlovský, k nimž posléze přibyl Tanzberg Mikulov. Cílem bylo sestavit kolekci vín ve třech úrovních pro dané příležitosti a zákazníky. Jakostní vína nám obsluhovala Patria Kobylí, vína s přívlastkem Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice a velká vína Vinselect Michlovský a Tanzberg Mikulov. V roce 1997 jsme měli zhruba dvacet zákazníků. Začali jsme v gastronomických zařízeních ve východních Čechách, pak v Praze. K dnešnímu dni čítá počet klientů naší firmy cca dvě stě padesát. Nabízíme vína, jež mají svůj původ v oblastech velkopavlovické a mikulovské a originalitu v obcích Kobylí, V. Pavlovice, Rakvice, Perná a Bavory. Naše nabídka stojí na třech pilířích. Za nikým nepřicházíme a neříkáme: „My vám chceme nabídnout kvalitní víno,“ protože v kruzích, které oslovujeme, se má za to, že kvalita je samozřejmostí. Prvním naším pilířem je jídlo. Pokud daný restaurant nabízí hostům jídla, která nemají svoji duši, těžko může zákazníka zaujmout, aby přišel znovu. Dalším pilířem je obslužný personál, na jehož znalostech, motivaci a výcviku se pravidelně podílíme. A v neposlední řadě naše kolekce vín, kterou sestavujeme s ohledem na harmonii jídla a vína.

Čím jste zaujali producenty vína?
Ono to bylo trošičku jinak. V šestadevadesátém roce, kdy jsme začínali, jsme si je vybírali. Měli jsme představu, co by kolekce měla obsahovat. Začali jsme jako vyloženě obchodní firma, ale chceme se postupně dostat do pozice výrobně obchodní společnosti. Proto jsme si pořídili sklepní hospodářství pod Pálavou.

V naší republice dochází k renesanci kvalitních vín. Proč tomu tak podle vás je?
Vzestupem kultury stolování, módou a u někoho možná zprvu i snahou zařadit se, „být in“. Historicky ale v našich zemích víno vždy patřilo na stůl. Bylo jen otázkou času, kdy se kvalitní produkty opět dostanou zákazníkům do povědomí. Opomenout nelze ani pozitivní zdravotní účinky vína při jeho přiměřené konzumaci zejména při jídle.

Zmínil jste šíření osvěty o vínu. Sommelierství a sommelieři jsou dnes frekventované pojmy. Co je to sommelier?
Z historie víme, že slovo sommelier pochází od sommier, v provensálštině „saumalier“ – zodpovědný za zvířata, která dopravovala potraviny a nápoje. Povolání sommeliera v gastronomii se datuje od začátku 19.století, doby vzniku velkých hotelů a restaurací, kdy byl považován za znalce vín, která dokázal perfektně servírovat. Dnes může potřebám náročného zákazníka vyhovět člověk znalý oblastí vinohradnictví, vinařství, enologie a podávání vín, což mu umožňuje navrhnout a objevit nejvhodnější kombinace vína a jídla pro jejich harmonii a naše potěšení.

Víno se nejen pije, ale o víně se především hovoří. Kvalitní obsluha v restaurantu dokáže hosta naladit a upevnit v něm přesvědčení, že je ve správném podniku, kde vínu rozumí a správně ho ošetřují… Opačně disponovaná obsluha může i to nejlepší víno odsoudit k obchodnímu nezdaru.
Jedním z hlavních bodů sommelierského programu společnosti VINOHRAD CZ je nejenom zaškolení personálu, ale vtažení do vína – probuzení zájmu, pozvednutí úrovně znalostí. U stálých partnerů již třetím rokem praktikujeme společné degustace vín. Jednou za půl roku s dotyčným personálem prochutnáme vína a řekneme jim důležité informace. Oni rozhodují o uspokojení našeho zákazníka, o tom, kolik coby producenti prodáme vína my a samozřejmě i podnik, pro který pracují. Je to tak. S majitelem restaurantu hotelu nebo penzionu se můžeme domluvit na nejširší spolupráci. Majitel se může rozhodnout pro nejvyšší kvalitu vín, a my mu k tomu ještě dodáme vinné lístky a prezentační materiály. Pokud však stěžejní článek – obsluha – nebude pracovat profesionálně či víno bude nevhodně skladováno, bude efekt špatný. Řada i renomovaných podniků, zejména v historických centrech měst, nedisponuje vhodnými skladovacími prostory. Jako řešení máme ve své nabídce doplňkovou službu – prodej chladicích kabinetů na víno.





VINOHRAD CZ, s.r.o.

690 02 Horní Věstonice 142

tel.: 0625/518 911

tel./fax: 0625/ 518 910

fax: 02/333 253 02

e-mail:

bukovsky@vinohrad.cz


www.vinohrad.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001