Prochutnáme vína
04. 05. 2002
• VINOHRAD CZ průkopníkem systémové podpory prodeje a
prezentace vín z České republiky • v kruzích, které oslovujeme,
se má za to, že kvalita je samozřejmostí • pokud restaurant
nabízí hostům jídla, která nemají duši, těžko je může zaujmout vínem
• sommelier by měl mít široké znalosti a přehled z oblasti
vinohradnictví, vinařství, technologie i podávání vín •
profesionální obsluha v restaurantu dokáže hosta naladit a upevnit v něm
přesvědčení, že je ve správném podniku •
Kdysi, když ještě byla povolena horolezecká činnost na Pálavě,
jsem jezdil v době burčáku s výpravou Slavoje Vyšehrad lézt na Pálavu.
Přes den jsme lezli a od večera až do časného nadrána jsme pobývali
v příjemném družném opojení ve sklepě u některého z věstonických
vinařů. Po mnoha letech se vracím do Věstonic ne na podzim, ale na jaře,
abych mohl čtenářům Všudybylu představit společnost VINOHRAD CZ, s.r.o.,
která zde vlastní vinařský dům. O představení společnosti jsem
požádal jejího jednatele a ředitele pana Miroslava Bukovského. Jak vznikl
VINOHRAD CZ?
V roce 1996 jsem navštívil největší světovou výstavu vína Vinexpo
Bordeaux. Zde jsem poznal francouzskou firmu Logic de France, která se zabývá
hotelnictvím a zásobováním zhruba dvanácti set gastronomických
zařízení. Povětšinou malých privátních hotýlků a restaurací
v oblasti Provence. Na mnohé z nich poskytuje franšízu. To mne inspirovalo
k tomu, upravit na české poměry sommelierský program a stát se jakýmsi
průkopníkem systémové podpory prodeje a prezentace vína producentů
z České republiky. V roce 1996 ve sféře vinařství již u nás jisté
pokroky nastaly. V gastronomii však byly prezentace, nabídka vín a
komplexní servis zákazníkům dosud v plenkách. Vybrali jsme si tenkrát
tři moravské producenty vína s dostatečnou rozlohou vlastních vinic jako
Patrii Kobylí, Šlechtitelskou stanici Velké Pavlovice a Vinselect
Michlovský, k nimž posléze přibyl Tanzberg Mikulov. Cílem bylo sestavit
kolekci vín ve třech úrovních pro dané příležitosti a zákazníky.
Jakostní vína nám obsluhovala Patria Kobylí, vína s přívlastkem
Šlechtitelská stanice Velké Pavlovice a velká vína Vinselect Michlovský a
Tanzberg Mikulov. V roce 1997 jsme měli zhruba dvacet zákazníků. Začali
jsme v gastronomických zařízeních ve východních Čechách, pak v Praze.
K dnešnímu dni čítá počet klientů naší firmy cca dvě stě padesát.
Nabízíme vína, jež mají svůj původ v oblastech velkopavlovické a
mikulovské a originalitu v obcích Kobylí, V. Pavlovice, Rakvice, Perná a
Bavory. Naše nabídka stojí na třech pilířích. Za nikým nepřicházíme a
neříkáme: „My vám chceme nabídnout kvalitní víno,“ protože
v kruzích, které oslovujeme, se má za to, že kvalita je samozřejmostí.
Prvním naším pilířem je jídlo. Pokud daný restaurant nabízí hostům
jídla, která nemají svoji duši, těžko může zákazníka zaujmout, aby
přišel znovu. Dalším pilířem je obslužný personál, na jehož
znalostech, motivaci a výcviku se pravidelně podílíme. A v neposlední
řadě naše kolekce vín, kterou sestavujeme s ohledem na harmonii jídla
a vína.
Čím jste zaujali producenty vína?
Ono to bylo trošičku jinak. V šestadevadesátém roce, kdy jsme začínali,
jsme si je vybírali. Měli jsme představu, co by kolekce měla obsahovat.
Začali jsme jako vyloženě obchodní firma, ale chceme se postupně dostat do
pozice výrobně obchodní společnosti. Proto jsme si pořídili sklepní
hospodářství pod Pálavou.
V naší republice dochází k renesanci kvalitních vín. Proč
tomu tak podle vás je?
Vzestupem kultury stolování, módou a u někoho možná zprvu i snahou
zařadit se, „být in“. Historicky ale v našich zemích víno vždy
patřilo na stůl. Bylo jen otázkou času, kdy se kvalitní produkty opět
dostanou zákazníkům do povědomí. Opomenout nelze ani pozitivní zdravotní
účinky vína při jeho přiměřené konzumaci zejména při jídle.
Zmínil jste šíření osvěty o vínu. Sommelierství a sommelieři
jsou dnes frekventované pojmy. Co je to sommelier?
Z historie víme, že slovo sommelier pochází od sommier,
v provensálštině „saumalier“ – zodpovědný za zvířata, která
dopravovala potraviny a nápoje. Povolání sommeliera v gastronomii se datuje
od začátku 19.století, doby vzniku velkých hotelů a restaurací, kdy byl
považován za znalce vín, která dokázal perfektně servírovat. Dnes může
potřebám náročného zákazníka vyhovět člověk znalý oblastí
vinohradnictví, vinařství, enologie a podávání vín, což mu umožňuje
navrhnout a objevit nejvhodnější kombinace vína a jídla pro jejich harmonii
a naše potěšení.
Víno se nejen pije, ale o víně se především hovoří. Kvalitní
obsluha v restaurantu dokáže hosta naladit a upevnit v něm přesvědčení,
že je ve správném podniku, kde vínu rozumí a správně ho ošetřují…
Opačně disponovaná obsluha může i to nejlepší víno odsoudit
k obchodnímu nezdaru.
Jedním z hlavních bodů sommelierského programu společnosti VINOHRAD CZ je
nejenom zaškolení personálu, ale vtažení do vína – probuzení zájmu,
pozvednutí úrovně znalostí. U stálých partnerů již třetím rokem
praktikujeme společné degustace vín. Jednou za půl roku s dotyčným
personálem prochutnáme vína a řekneme jim důležité informace. Oni
rozhodují o uspokojení našeho zákazníka, o tom, kolik coby producenti
prodáme vína my a samozřejmě i podnik, pro který pracují. Je to tak.
S majitelem restaurantu hotelu nebo penzionu se můžeme domluvit na
nejširší spolupráci. Majitel se může rozhodnout pro nejvyšší kvalitu
vín, a my mu k tomu ještě dodáme vinné lístky a prezentační materiály.
Pokud však stěžejní článek – obsluha – nebude pracovat
profesionálně či víno bude nevhodně skladováno, bude efekt špatný. Řada
i renomovaných podniků, zejména v historických centrech měst, nedisponuje
vhodnými skladovacími prostory. Jako řešení máme ve své nabídce
doplňkovou službu – prodej chladicích kabinetů na víno.
VINOHRAD CZ, s.r.o.
690 02 Horní Věstonice 142
tel.: 0625/518 911
tel./fax: 0625/ 518 910
fax: 02/333 253 02
e-mail:
bukovsky@vinohrad.cz