Procházka chutěmi českých regionů
27. 01. 2013
Z české kuchyně se v současnosti propaguje především ta
celonárodní, kam patří třeba svíčková, ale na svou příležitost
čekají i kuchyně regionální. Cestu do regionů chce usnadnit publikace
„Procházka chutěmi českých regionů“, kterou připravili Petr
Kratochvíl a Pavel Franěk ze sdružení Gastronomia Bohemica. Odměnou
propagátorům regionální kuchyně by bylo, kdyby turistům regiony Česka
opravdu zachutnaly.
„Gastronomia Bohemica je občanské sdružení, které si vytklo za cíl
vytvořit předpoklady k oživení tradice regionální české kuchyně –
včetně podpory regionálních potravin a jejich výrobců. Procházka chutěmi
českých regionů nemá být kuchařkou jako technickým návodem k vaření,
ale spíše průvodcem po regionální gastronomii Čech, Moravy a Slezska,“
říká prezident Gastronomia Bohemica, Ing. Pavel Franěk.
Publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ je dalším z kroků,
které sdružení k naplňování svých cílů podniká. Úspěch zaznamenalo
sdružení Gastronomia Bohemica v soutěži Perla české kuchyně.
Reprezentující kuchaři Jiří Kovářík a Martin John tu pro něj získali
první místo v soutěži o nejlepší znojemskou omáčku. Sdružení
připravuje i Českomoravský klastr podpory zdravé výživy a inovací
v potravinářství.
Příprava publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ přinesla
řadu jednání o spolupráci. Nejvýznamnější spolupráci sdružení
navázalo s Ministerstvem zemědělství – ministr Ing. Petr Bendl převzal
nad projektem záštitu. Spolupráce s kraji, regiony a oblastmi ukázala
rozdílnost přístupů k propagaci místní gastronomie. Zajímavé pátrání
si vyžádalo zjišťování místních dodavatelů, spotřebitelům tyto
informace nejsou právě lehce přístupné.
Kmotry publikace se stali Ing. Kateřina Böhmová, ředitelka odboru komunikace
Ministerstva zemědělství, a marketingový guru Ing. Jiří Mikeš.
„I v regionální gastronomii platí pravidlo, že vyrobit není problém,
ale prodej stojí úsilí. Tradiční recepty existují, ale tomu, aby se jídla
dostala na naše stoly, brání řada bariér: nedostatek informací
o surovinách, přetrvávající zlozvyky ve stravování, nedostatky
v distribuci. Někdy se navíc mezi lidmi objevuje názor, že co je české,
není kvalitní. A to se chceme snažit pozitivně ovlivňovat,“ sdělil
autor projektu Ing. Petr Kratochvíl.
Gastronomia Bohemica podporuje obrodu tradičních českých hostinců
s nabídkou tradičních českých regionálních jídel, která se vyrábějí
z tradičních místních surovin.
Jezme, co máme na dosah ruky! Jezme, co je našemu tělu známé!