Menu

Procházka chutěmi českých regionů

27. 01. 2013

Z české kuchyně se v současnosti propaguje především ta celonárodní, kam patří třeba svíčková, ale na svou příležitost čekají i kuchyně regionální. Cestu do regionů chce usnadnit publikace „Procházka chutěmi českých regionů“, kterou připravili Petr Kratochvíl a Pavel Franěk ze sdružení Gastronomia Bohemica. Odměnou propagátorům regionální kuchyně by bylo, kdyby turistům regiony Česka opravdu zachutnaly.
„Gastronomia Bohemica je občanské sdružení, které si vytklo za cíl vytvořit předpoklady k oživení tradice regionální české kuchyně – včetně podpory regionálních potravin a jejich výrobců. Procházka chutěmi českých regionů nemá být kuchařkou jako technickým návodem k vaření, ale spíše průvodcem po regionální gastronomii Čech, Moravy a Slezska,“ říká prezident Gastronomia Bohemica, Ing. Pavel Franěk.
Publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ je dalším z kroků, které sdružení k naplňování svých cílů podniká. Úspěch zaznamenalo sdružení Gastronomia Bohemica v soutěži Perla české kuchyně. Reprezentující kuchaři Jiří Kovářík a Martin John tu pro něj získali první místo v soutěži o nejlepší znojemskou omáčku. Sdružení připravuje i Českomoravský klastr podpory zdravé výživy a inovací v potravinářství.
Příprava publikace „Procházka chutěmi českých regionů“ přinesla řadu jednání o spolupráci. Nejvýznamnější spolupráci sdružení navázalo s Ministerstvem zemědělství – ministr Ing. Petr Bendl převzal nad projektem záštitu. Spolupráce s kraji, regiony a oblastmi ukázala rozdílnost přístupů k propagaci místní gastronomie. Zajímavé pátrání si vyžádalo zjišťování místních dodavatelů, spotřebitelům tyto informace nejsou právě lehce přístupné.
Kmotry publikace se stali Ing. Kateřina Böhmová, ředitelka odboru komunikace Ministerstva zemědělství, a marketingový guru Ing. Jiří Mikeš.
„I v regionální gastronomii platí pravidlo, že vyrobit není problém, ale prodej stojí úsilí. Tradiční recepty existují, ale tomu, aby se jídla dostala na naše stoly, brání řada bariér: nedostatek informací o surovinách, přetrvávající zlozvyky ve stravování, nedostatky v distribuci. Někdy se navíc mezi lidmi objevuje názor, že co je české, není kvalitní. A to se chceme snažit pozitivně ovlivňovat,“ sdělil autor projektu Ing. Petr Kratochvíl.
Gastronomia Bohemica podporuje obrodu tradičních českých hostinců s nabídkou tradičních českých regionálních jídel, která se vyrábějí z tradičních místních surovin.
Jezme, co máme na dosah ruky! Jezme, co je našemu tělu známé!


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001