Pro Italy je jídlo potěšením života
01. 02. 2002
Lanýž je diamant kuchyně.
Alessandro Dumas
Společnosti Cortelazzi Group, mezi něž patří v Česku působící
Cortelazzi Praha s.r.o., Ital Sýr a C.E. Consulting Praha s.r.o., se
specializují na potravinářský sektor. Jejich cílem je v duchu italské
tradice přispívat k rozšíření chutí a kvality italských specialit za
hranice Itálie. Neuspokojují se pouze výběrem nejlepších italských
potravin a jejich uvedením na trh, ale díky pozitivním zkušenostem se
rozhodli osamostatnit ve výrobě pro zahraniční trhy a seznamovat veřejnost
s nejtypičtějšími výrobky italské kuchyně.
Ředitelky firmy Cortelazzi Praha slečny Silvie Cortelazzi jsem se
zeptal, díky čemu jejich firma objevila Česko.
Původně jsme chtěli začít v Rumunsku, ale situace tam nebyla příliš
příznivá. Dali jsme na doporuční zaměstnanců firmy Cortelazzi, kteří se
na svých turistických cestách nadchli pro Českou republiku. Na setkání
s Českem jsem se velmi těšila a rozhodně mne nezklamalo. Cortelazzi Group
je rodinnou firmou. Existuje již třetí generaci. Založili ji moji
praprarodiče. Dědeček Cortelazzi oblast jejího podnikání rozšířil
o prodej uzenin. Poslední majitel, můj otec Ernando Cortelazzi, pak
o celkovou službu v široké škále sortimentů na poli gastronomie. Naše
firma dokáže s poměrně malým počtem lidí úspěšně zvládat to, co
jiné, mnohem početnější. Cítíme se zde jako doma, stále jako rodina, a
máme chuť obchodně expandovat.
S reprezentantem vaší firmy panem Enricem Prozerem jsem se poprvé
potkal ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze na předpremiéře
prezentace italských vín a lanýžů.
Co se týká vín, které jsme měli tu čest prezentovat ve Francouzské
restauraci při příležitosti galavečeře z lanýžů, záměrně jsme
vybrali vína rodiny Cassata Monfort, což je rovněž rodinná firma. Nabízí
špičková vína, je stabilním dodavatelem a je zárukou vysoké kvality.
Nejen v současné době a v Itálii, ale všude na světě je důležité
vybírat si takové obchodní partnery, kteří vám zajistí kontinuitu
dodávek, tzn. abyste jeden rok nenabízeli vína, která již další nebudou
k mání, nebo jejichž kvalita bude kolísat. Právě v tomto případě je
vše garantováno seriózností a vysoce kultivovaným charakterem rodiny
Cassata Monfort. Nejde nám pouze o obchod, ale i o charakter. Když vezmete
třeba špagety, můžete nabídnout různé druhy a velikosti, ale pokaždé to
lidé znají jako špagety. Když ale určité víno nabídnete do hotelů a ono
se tam zavede, nemůžete druhý rok říci, že tato vína již nejsou. U vín
vždycky musí být cosi, co udržuje charakter a věrnost.
Proč jste se ve Francouzské restauraci v Obecním domě v Praze
rozhodli prezentovat lanýže?
Protože tento výjimečný podnik zasluhuje něco výjimečného. Vždy, když
je něco výjimečné, je to přitažlivější, než to, co je běžně
dostupné. Výjimečnost lanýže, i když je to v houba, je dána tím, že
si o něm lidé myslí spoustu věcí, z nichž mnohé spadají do sféry
báchorek. Specifičnost lanýže je v naprosto fantastické chuťové
nezaměnitelnosti. Na každého působí poněkud jinak. (Podle toho, jak
zkažené má chuťové pohárky.) Disponuje celým spektrem chutí. Uznávali
jej již antičtí římští císaři. Dnešní skutečnost je ale mnohem
lepší. Především není cenově nedostupný. Jsou druhy, které v podobě
pomazánek a omáček může konzumovat i obyčejný smrtelník, zejména
z letního černého lanýže.
Jak se lanýže hledají?
Za pomoci psů či vepřů. U pejsků to zpravidla nebývá žádná
výjimečná rasa. Nejlepší bývají pouliční směsky – oříšci. Svému
majiteli dokáží vyhledat lanýže v hloubce až půl metru pod zemí. Psi
jsou, narozdíl od vepřů, přátelštější, protože dokáží lanýže
najít, ale už jej neponičí, kdežto pokud coby prospektora máte prasátko,
musíte jej ve finále přeprat a lanýže mu vzít. Občas se stává, že
prase vítězí.
Jak se vám žije v Česku?
Získala jsem zde obrovskou zkušenost, osobní i profesní. Zamilovala jsem se
především do Prahy. Praha je nádherným městem. Česká republika nabízí
mnoho možností. Je zde spousta krásných restaurací, dobře se mi tu
pracuje. Možná, že občas dochází k jistým střetům mezi naší italskou
mentalitou a českou, ale to naprosto nezpůsobuje žádné problémy. Velkým
zadostiučiněním správné volby – jít do Česka – jsou velké
možnosti šíření naší italské kuchyně a potravinářských produktů. Je
příjemné vidět, jak pozitivně je zde italská gastronomie přijímána.
Ano, italská kuchyně má v Česku skutečně vysoký kurs. Co ale
říkáte české?
Česká kuchyně je dobrá, ale poměrně hutná, obzvláště pro nás, kteří
přicházíme se země, kde je nabídka lehčích jídel daleko rozmanitější.
Navíc u nás s jídlem nikam nespěcháme. Naše stolování je posvátné.
Jít s přáteli na večeři či oběd je o tom, mít nejen gastronomický,
ale i společenský zážitek. Rozprávět a k tomu konzumovat dobroty. Pro
nás Italy je jídlo jedním z potěšení života.