Příprava na Singapur, největší světovou kuchařskou soutěž v roce 2006, v Benešově v hotelu BENICA
26. 03. 2006
Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky,
který pracuje pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky,
jež je členem Národní federace hotelů a restaurací České republiky, se
na soutěže připravuje průběžně. Svá soustředění pořádá pravidelně
jednou týdně. Vždy půl roku před světovou soutěží pak začíná
intenzivní příprava, kdy se menu finálně složí a upraví a pak zkouší a
vaří a zase zkouší a vaří a ochutnává. Dolaďují se nejenom chuťové
vlastnosti jednotlivých pokrmů, ale i celková úprava a vzhled soutěžních
chodů. Tyto praktické zkoušky probíhají v restauracích, kde členové
národní reprezentace pracují. Díky tomu, že tři členové týmu vaří
v Obecním domě v Praze, se zkoušky konají ponejvíce v kuchyni jeho
Francouzské restaurace.
České soutěžní menu pro Singapur 2006
bylo vybráno mezinárodní porotou takto:
Opečený ocas z humra na rizotu z divokého česneku, humří omáčka, pěna
z husích foie gras v terince s pomerančovým želé, na salátku
z klíčků a zázvorová smetana.
Zauzený jehněčí hřbet s bylinkovou fáší, dušené jehněčí kolínko s nočkem kozího sýra, cibulka vařená v červeném víně na pyré z celeru, cuketové a mrkvové kostičky s bramborami a silné jehněčí glace.
Pěna z mléčné čokolády a tvarohu, teplý povidlový šáteček se zakysanou smetanou, višňovým coulis a sorbet z višní a griotky na medové oplatce.
V hotelu BENICA v Benešově
Semináře nejenom pro profesionály a milovníky gastronomie se pořádají
před každou prestižní soutěží. Snahou je, aby i česká gastronomie byla
obohacena a seznámena s trendy světové gastronomie. Zájem o pořádání
seminářů mají restaurace po celé České republice. Březnový se tak konal
v Benešově v krásně zrekonstruovaném hotelu BENICA. BENICA splňuje
všechny předpoklady pro finální zkoušku národního týmu. Má kvalitní a
vyhlášenou kuchyni, skvělé zázemí pro přípravu soutěžního menu
i velmi náročnou stálou klientelu. BENICA se nachází v nádherném
prostředí Benešovska v blízkosti Konopiště. Takže mimo Prahu a přitom
v ideální vzdálenosti a časové dostupnosti.
Kapitánem národního týmu je Jiří Král,
šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě, který je
zároveň jedním z nejuznávanějších kuchařů České republiky. Dalšími
členy reprezentace jsou Pavel Sapík, Josef Rychtr, Filip Sajler, Lukáš
Skála, Radek Pálka, Lukáš Pohl, Mirek Husák, Jan Michálek a dva další
zaměstnanci Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě –
zástupce šéfkuchaře Jan Horký a zástupkyně šéfcukráře Silvie
Sulanská.
www.akc.cz
www.benica.cz
www.francouzskarestaurace.cz