Ke gastronomii se manželé Andrej a Petra Tlustí dostali přes catering a přes výrobu a prodej ručně nakládaných sýrů. Svou restauraci otevřeli v roce 2009, a od té doby se díky citu pro pohostinství a velkou gastronomii stali iniciátory mnoha změn a zlepšování těchto služeb v regionu. Tým, v jehož čele stojí, tvoří profesionálně zdatní kuchaři, cukráři a číšníci. Restaurace U Tlustých nabízí nejen mezinárodní kuchyni, ale především česká a moravská jídla: krajové speciality včetně pokrmů, které se v domácnostech běžně vařívaly před padesáti a více lety. Restaurace U Tlustých v průběhu roku pořádá gastronomické akce a události, které vycházejí z tradic a lidových zvyků. V zimě moravskou zabijačku, zvěřinové hody či svatomartinskou husu. V únoru moravský fašank. Na podzim vinobraní. Připravuje i zvěřinové speciality, jídla exotických krajů aj.
Před třemi a půl lety jsem pozval Zdeňka Pohlreicha
25. 11. 2013
S panem Andrejem Tlustým se potkáváme 20. září
2013 v Lednici v restauraci U Tlustých. Tvrdívám sice, že hotely a
restaurace zpravidla nebývají důvodem k tomu, aby turisté navštěvovali
města a regiony, ale jednou ze základních podmínek příjemné návštěvy.
Zdá se však, že restaurace U Tlustých je výjimkou, jejíž přitažlivost
ještě umocňuje genius loci Lednicko-valtického areálu zapsaného na Seznam
památek kulturního a přírodního dědictví UNESCO.
Pane Tlustý, čím jste si tuto pozici vydobyli?
Dennodenním nasazením. A také tím, že se nebojíme se inspirovat
pracovitými lidmi, a to i daleko mladšími, kteří jsou v té které
činnosti či oboru zdatnější než my. Spolu s našimi zaměstnanci jsme
sehraný tým – pravé křídlo, levé křídlo, obrana a útok.
Pětadvacet kilometrů odtud, v Čejči, se Tomáš Garrigue
Masaryk učil kovářem. Vy jste se přímo tady v Lednici zas vyučil
biblické profesi, která je vidět na řemeslně dotažených příjemných
interiérech a na venkovních objektech vašeho podniku. Pomáhají vám
dovednosti nabyté v tesařině i při vedení restaurace?
Ono je to podobné. Máte člověka, který umí udělat okapy. Člověka,
který dokáže perfektně postavit základy. Člověka, který umí obvodové
zdi. Výsledek vždy stojí na týmové souhře. Ve velké gastronomii a
v pohostinství vůbec to zase musí být souhra pracovníka, který umí
vydávat jídla, s těmi, kdo je umí uvařit. Vždycky je zásadní najít pro
danou pozici správné lidi. Rozhodnout, kdo co bude dělat. Nenechat lidi
dělat činnosti, k nimž nemají předpoklady. Dát dohromady tým
pracovitých lidí, kteří nehledají zaměstnání, do něhož by docházeli
jen kvůli mzdě. Lidí hrdých na odváděnou práci, kterým záleží na
profesním růstu a jménu firmy, s níž spojují svůj osud. Paradoxem je,
že řada zdejších obyvatel jezdí za prací do Rakouska, kde s plným
nasazením špičkově makají za tu samou mzdu, za jakou by pracovali tady
v Česku. Rakušané si totiž umí mezi českými zaměstnanci udělat
pořádek, a ti před nimi mají respekt. Jenomže když se vrátí do Česka,
český zaměstnavatel je pro ně zpravidla hajzlík, který si někde nakradl.
Tohle zaměstnavatele v Rakousku netrápí. Je nepostihla komunistická éra a
doteď do povědomí mnohých lidí zahnízděná socialistická propaganda, že
živnostník je neslušné slovo a že co podnikatel, to gauner a
vykořisťovatel. V Česku se k rakouskému stavu teprve pomaličku
dobíráme.
Pane Tlustý, restauraci U Tlustých, včetně prodejny
delikates, sýrů, uzenin a vín, denně navštíví kolem tisícovky hostů,
takže se v kuchyni máte co otáčet.
Abychom takovou návštěvnost zvládli, museli jsme této kapacitě stavebními
úpravami přizpůsobit kuchyni a její zázemí a vybavit ji gastronomickou
technologií (ostatně právě chystáme přechod na indukční pánve).
Nastavit systém týmové spolupráce a sami jít s manželkou příkladem.
Když mi např. dojde zásoba masa, mám ho za čtyři hodiny opět tři sta
kilo nabouraného a nachystaného. Pokud chce někdo dělat moji práci, nesmí
mu to, co zvládnu za čtyři hodiny, trvat o moc déle. Na jídelním lístku
máme pětadvacet jídel. Je postaven tak, abychom je byli schopni servírovat
vždy čerstvá.
K strmému vzestupu popularity restaurace U Tlustých před lety
přispěla televizní show Zdeňka Pohlreicha „Ano, šéfe!“ Na přelomu
letošního července a srpna za vámi do Lednice přijel s televizním
štábem podruhé. Natáčení se uskutečnilo za normálního provozu, a znovu
jste uspěli. S plným počtem hvězd!
Poprvé jsem Zdeňka Pohlreicha pozval před třemi a půl lety z prostého
důvodu. Ne proto, že bychom neměli něco v pořádku v kuchyni. To, co jsme
neuměli, bylo kalkulovat. Když děláte kalkulaci, musíte spočítat i to,
co je to špetka. Dáte-li do jídla špetku pepře, musíte vědět, kolik
váží, abyste měli přehled, na kolik vás vyjde surovina na deset porcí.
A musíte to vědět přesně! Tam nejde nějaké: „asi, zhruba…“ Tuto
chybu jsem dělal první rok, kdy jsem otevřel pěknou restauraci, kterou jsem
si sám navrhl a svépomocí postavil. Za rok podnikání jsme zjistili, že
jsme ve velké ztrátě. Proto jsem oslovil Zdeňka Pohlreicha, který nám
ukázal směr. Ten dodržujeme, a když nám kalkulace nevychází, nahradíme
jídlo jiným. Zdeněk mne upozornil na spoustu věcí, které jsem dělal
špatně. A když teď přijel znovu a viděl, jak jsme podnik rozšířili a
kam jsme ho s manželkou a našimi zaměstnanci posunuli, řekl, že jsme jako
jedni z mála pochopili, že tým netvoří dva kuchaři. Jako jediná
restaurace ve zdejším okrese máme osm kuchařů. V naší kuchyni pracuje
třináct lidí. Čím víc sehraných lidí, tím méně chyb, protože se
můžeme jeden na druhého spolehnout.
Restaurace U Tlustých má rozsáhlé zázemí s vinotékou,
dětským koutkem, venkovním posezením, barbecue, konferenčním sálem atd.
Jak je to s firemními akcemi, skupinami, zájezdy apod.?
Vážíme si každého hosta. Pokud ale máme objednaný zájezd a potvrzené
menu, dost mi vadí, když členové dané skupiny chtějí něco jiného, než
si předem objednali. Účastníkům zájezdu samozřejmě vyhovíme, ale
příště takového „organizátora“ většinou odmítneme. Zejména
u větších skupin totiž v takových případech dochází ke zbytečným
komplikacím a finančním ztrátám. Zajímavé je, že když přijdou
Britové, tak si takhle nevymýšlejí. Nebo zrovna včera – to jsme tu měli
osmatřicet Korejců a servírovali jsme jim přesně to, co měli předem
objednáno. S polévkou, s pitím, se vším. Poseděli, najedli se,
zaplatili. Něco famózního!
Pracoval jste ve Spojených státech amerických.
Ano, přiletěl jsem do Států, neuměl anglicky a bydlel u nějakých
Mexičanů. Věděl jsem ale, že ve mně něco je. Že mám dar shůry.
Seznámil jsem se tam s kamarádem, který uměl česky a perfektně anglicky.
Zajeli jsme k jednomu domu, a já jsem ho požádal: „Zazvoň u dveří a
budeš překládat, co budu říkat.“ Jeho prostřednictvím pak probíhala
komunikace: „Dobrý den. Umíme opravovat střechy. Pokud pojedete do
stavebnin a zeptáte se, za kolik vám prodají šindel, za kolik eisgard… Já
bych vám to teď změřil. Za práci bychom si vzali tisíc dolarů. Když si
to necháte udělat od jiné firmy, zaplatíte jednou tolik.“ To byla první
zakázka, kterou jsem v Americe dostal. Pak se naše podnikání rozvíjelo,
dokázali jsme se dostávat k bohatým lidem, dělat fajnovou klempířinu,
měděné věci, zkrátka něco nádherného. Tatínek si nepřál, abych se
vracel, když už jsem tam prošel všemi úskalími. Přítelkyně, s kterou
jsem v té době chodil – dnes je mojí ženou a máme spolu dvě děti –
ale bohužel nedostala vízum, a tak jsem za ní vrátil do Česka.
Čím vás připoutala Lednice?
Narodil jsem se tu. Pochází odtud moji rodiče: tatínek František
s maminkou Růženkou. Je odtud moje babička Marie Galbová s dědou, takže
reprezentuji třetí generaci. Narodil jsem se v domě, kde má teď moje
maminka květinářství.
Po návratu z Ameriky jsem tu začal podnikat ve všem možném. Mimo jiné
v second handu, v rybách, cukrovinkách, a skončil jsem u jídla, což mě
vždycky bavilo. Už proto, že jsme doma měli sedm prasat, kachny, slepice,
polnosti. Takže jsem se k tomu vrátil. Na základní škole se mi spolužáci
posmívali: „Andrej Tlustý žere chrusty…“ Já jim na to odpovídal:
„A když ide do kina, žere samé kokina. A když ide z kina, má u sebe
flašku vína.“ A podobně jsou na tom dneska moje děti, které chodí do
stejné školy, co já. To jsou ty dětské války. Říkám jim: „Adámku,
buďte pyšní na to, že nosíte jméno Tlustý, protože to jméno si každý
spojí s jídlem. Když někdo vyrazí na Moravu, a uslyší Tlustý, reakce
bude: ‚Hele, pojďme se tam podívat.‘ Dává to smysl.“ A právě to se
mi myslím podařilo. Máme slogan: „Pohostinství Tradice – Andrej Tlustý
z Lednice.“ Firmu máme osmnáct let, expandujeme, a ani v této době
nemíníme zastavovat. Mnozí Češi už chtějí opravdu pracovat. Ale nad nimi
to řídí kdosi úplně jinak založený… Nemuselo by to tak být. Ale to už
je na zcela jiné vykládání.