Pražský hrad byl a bude
03. 12. 2004
Hlavním tématem prosincových Všudybylů je gastronomie, a já si
dovolil na toto téma požádat o rozhovor ředitele Správy Pražského hradu
Ing. Jiřího France.
Gastronomická infrastruktura byla jedním z prvních témat, které jsme letos
otevřeli, což vyvolalo různé reakce včetně zavádějících interpretací.
Gastronomie se Hradu určitě týká. Pražský hrad byl zatím v tomto ohledu
vůči návštěvníkům velmi skoupý. Jedna z mála slušných restaurací
v hradním areálu – Lví dvůr je hned při vstupu od Prašného mostu a
pak už jich moc není. Ačkoliv je Pražský hrad největším hradním
komplexem na světě, dal se považovat za cosi jako mauzoleum. Aktivity
cestovního ruchu zde probíhají velmi monotónně, sterilně. Když si někdo
chce dát kávu nebo pivo, víno nebo jídlo, má problém. Zhruba před sedmi
lety byla zavřena proslulá Vikárka, která v předchozích letech prošla
neslavnou etapou devastace. Dnes je situace taková, že se nám podařilo
podepsat smlouvu s novým provozovatelem. Ale protože je k důstojnému
zprovoznění Vikárky třeba realizovat investice za několik desítek milionů
korun, nový provozovatel si vymínil právo dvouleté rekonstrukce, takže se
bude otevírat až v roce 2006.
Co se ještě na Hradě chystá v oblasti infrastruktury cestovního
ruchu?
Je nutné si uvědomit, že vše, co se na Hradě odehrává, podléhá
přísné kontrole památkové péče. Pražský hrad tu byl a bude, a my jen
máme tu čest a povinnost pomoci udržet hradní objekty pro následující
generace a zpříjemnit zde návštěvníkům, kteří ve velkém počtu
přijíždí z celého světa (kolem pěti milionů ročně), jejich
návštěvu. To je naše směřování a cíl. Před měsícem jsme
vysoutěžili tzv. Richterovu vilu, objekt domu a k němu náležející
zahradní areál v prostoru Opyš u spodní brány Hradu směřující ke
Klárovu. Mezi touto branou a Klárovem je místo, kde Karel IV. nechal založit
první pražskou a možná i českou vinici. Svatováclavskou vinici máme
v plánu obnovit, a navázat tak na tradici pěstování vína na Pražském
hradě. Do roku 2007 by měl být areál zrekonstruován jak po zahradnické
stránce, tak po vinařské. Přímo v Richterově vile bude gastronomický
provoz včetně kavárny, zahradního sezení atd.
Pražský hrad je nejprestižnějším místem České republiky.
A to i co se týče společenských akcí a cateringu.
Cateringové společnosti, které působí na Pražském hradě, musí splňovat
přísná kritéria. Pořádání akcí, jejichž součástí je catering, se
týká pronájmu společenských prostor, jako je Španělský sál, Míčovna,
Rudolfova galerie a další, v nichž se odehrávají koncerty s následnými
rauty, slavnostní večery, setkání, oslavy apod., viz nedávná oslava
devadesátých narozenin pana Bati. V blízkosti Rudolfovy galerie a
Španělského sálu máme velmi dobře vybavenou moderní kuchyni, v níž je
možno připravit menu slavnostních večeří, různé delikatesy apod.
Příští posouzení vhodnosti cateringových společností je v plánu na
přelomu letošního a příštího roku.