Pelhřimovský restaurant „Na Kolíbce“ si zakládá na velké gastronomii
27. 11. 2008
Od 1. listopadu 2008 přešla pelhřimovská restaurace Na
Kolíbce pod správu nového provozovatele, firmu LISOFT a.s., což byl důvod,
abych její ředitelku paní Hanu Zdeňkovou, šéfkuchaře podniku pana
Jaroslava Aichingera a pana Milana Jůzu navštívil v Pelhřimově a požádal
o rozhovor.
Objekt, kde se restaurant nachází, je secesní. Byl zrestaurován v roce
2004. V restauraci je 58 míst a 45 míst na zahradě. Přímo nad
restaurací je kavárna, kterou začneme provozovat od 1. ledna 2009, a ta má
rovněž 45 míst. Její terasa disponuje 60 místy. Náš dům i zahrada se
nachází v přímém kontaktu s městskými hradbami vedle městské brány
„Kolíbka“. Proto naše podniky nesou jména „Na Kolíbce“. Cílem bylo
vytvořit v těchto unikátních prostorách restauraci orientovanou na
kvalitní gastronomii. Náš šéfkuchař, pan Jaroslav Aichinger, s ní totiž
má bohaté zkušenosti. Jak ze svého působení v Německu, tak z praxe
v Česku.
Z ulice se váš podnik jeví jako jakýkoliv další
pelhřimovský dům. Avšak interiér restaurace na mne dýchl geniem loci
středověkého města. Obdobně jako je tomu u domů v historickém centru
mého rodného Tábora nebo v Českém Krumlově. Určitě i proto, že sály
a salonky vaší restaurace prostupuje kamenné zdivo městských hradeb.
V restauraci jste obnažili nejen původní cihlové zdi, ale i valenou
cihlovou klenbu. A celkový dojem? Úžasný. To se zkrátka nedá nakamuflovat
tapetou ani novou vestavbou, jež by beztak vyzněla „jako jako“. Tohle je
doopravdy.
Objekt je poctivě zrekonstruován. Nejen fortelně vystavěn našimi předky,
kteří dům vkomponovali do městských hradeb, z čehož těží interiéry
restaurace, exteriéry zahradní restaurace a naše terasy. Přes svoji
„středověkost“ jsou restaurace i kavárna „Na Kolíbce“ supermoderně
plně klimatizované. Máme tu podlahové topení a vzduchotechniku
s řízením teploty a rekuperací odchozího tepla. Podnik disponuje nejen
špičkovým šéfkuchařem, ale i špičkově vybavenou kuchyní tak, aby
zvládla provoz spojený s denním menu a večerním provozem. Cenově jsme
velmi dostupní. Dokonce bych řekl že podnormální – ve srovnatelné
kvalitě levnější než konkurence. Zakládáme si na velké gastronomii a na
tom, aby neodrazovala drahotou. Říkám-li „velké gastronomii“, míním
tím vysokou kvalitu pokrmů, nápojů a obsluhy.
V brzké době otevřete kavárnu.
Ano, nachází se nad restaurací o patro výš. Rovněž i ji chceme
koncipovat v duchu nejlepších tradic. Aby si tam host mohl přijít
odpočinout, dát dobrou kávu, přečíst noviny a potkat se s přáteli.
Rovněž kavárna má nádhernou venkovní terasu. Rádi bychom na ní
pořádali nejen gastronomické, ale i kulturní akce a společenská
setkání. Kavárna bude přívětivá i pro maminky s dětmi a kočárky.
Nemáte obavy že vám takhle elegantní koncept bude kazit
obchody? Odrazovat „obyčejné hosty“?
Trochu ano. Když jsme se v Pelhřimově rozhodli otevřít restaurant „Na
Kolíbce“, možná jsme předběhli dobu. Vyrovnávání se s tím, že
k nám lze přijít i s nemnoha penězi a „jen“ v džínách, může
mít u řady potenciálních hostů dlouhodobější průběh. Tedy než se jim
o tom dostanou reference od lidí, kterým věří. Od známých a kamarádů,
a osmělí se nás navštívit. Ale je to jako v obdobných restauracích na
západ od českých hranic, kde hostům není bráněno, aby přišli jakkoliv
oblečeni, pokud nejsou špinaví. Tak i my, zde v jihočeském Pelhřimově,
budeme vítat všechny hosty. Ti, kteří už testovali umění našeho
šéfkuchaře pana Jaroslava Aichingera, nešetřili chválou. Naše prostředí
se líbí a lidé jsou spokojeni. Děláme a chceme zde dělat velkou
gastronomii pro široké spektrum hostů. Lidé se tak o nás dozvídají
prostřednictvím referencí. A mám radost, že se o nás říká: „Tam se
dobře jí, dobře sedí, je tam příjemně…“
Než jste podnik převzali, byla v místě nynější restaurace
tzv. „Hodovna“.
A podle toho to tu také vypadalo. Sice se k ní vztahovala slušná
gastronomie, ale ve stylu, který odpovídal jejímu vybavení. My jsme se však
rozhodli, že pro Pelhřimov vytvoříme něco, kam se lidé budou moci jít
navečeřet, rádi chodit na pracovní setkání s klientem či obchodním
partnerem nebo dělat firemní akce. Děláme velmi kvalitní gastronomii. Jak
tradiční českou kuchyni, tak kuchyni světovou. Pečeme vlastní chléb.
Nicméně, gastronomie je během na dlouhou trať. Mnozí lidé mají zažité
stereotypy a bojí se objevovat nové kombinace chutí. Ale je spousta
skvělých věcí, které stojí za to ochutnat. Proto jsme se rozhodli
nabídnout jim i francouzské sýry, různé druhy šunek, ať už ze
Španělska nebo Itálie, a vytvářet mezi nimi povědomí, že jít
v Pelhřimově do restaurace není jen o smažáku a o hranolkách. Že
gastronomie je i o estetickém dojmu, tedy i o tom, jak tabule a talíř
vypadá. A součástí velké gastronomie určitě jsou i kvalitní vína. My
zvolili Moravský výběr vinaře pana Mádla a výborná
francouzská vína.