Ostravar tradičním způsobem
31. 12. 2018
Pivovar Ostravar je sto dvacet let součástí Ostravy. Pivo
vaří tradičním způsobem, kdy kvašení probíhá v otevřených kádích
na spilce. K vidění tu jsou také varny s nejstaršími měděnými povrchy
na Moravě a původní ležácké sklepy. Ve čtvrtek 22. listopadu
2018 večer se v jeho prostorách a úžasné atmosféře uskutečnila GTG
party výroční konference Asociace hotelů a restaurací ČR. Při té
příležitosti jsem vrchního sládka Ostravaru Romana Richtera požádal
o pár slov.
Na dnešní večer jsme se poctivě připravovali. Nejenom organizačními
úpravami prostor naší staré i nové varny, ale také výběrem toho
nejlepšího z našich piv, které nabízíme účastníkům GTG party.
Pane Richtere, na otázku, kdo stojí za jejich recepturami,
si – vzhledem k vašemu pracovnímu zařazení – zřejmě dokážu
odpovědět sám.
My ale vaříme i podle receptur, které jsou mnohem starší, než jsem já
a mí kolegové. Ty udržujeme a dbáme na to, aby kvalita piv byla vždy
vyrovnaná. No a pak máme receptury, které vznikly nedávno, jako je třeba
ta na pivo Mustang, Černou Barboru nebo Speciály ze spilky, které vaříme
v limitovaných várkách vždy jen na tři měsíce do hospod. Je to takový
příjemný mix historie a současnosti.
Petra Kovaříka, generálního ředitele společnosti Pivovary
Staropramen, do jejíhož portfolia Ostravar patří, jsem oslovil: Pane
generální, při příjezdu do Clarion Congress Hotelu Ostrava mne do očí
udeřil obrovský světelný nápis „Ostravar aréna“ na sousedním
monumentálním objektu.
Za toto partnerství s městskou halou jsme velice rádi. Ostravský pivovar
patří k městu a město k ostravskému pivovaru. Snažíme se být
u všech důležitých aktivit, které se ve městě odehrávají.
A samozřejmě, ty nejprestižnější, ty se odehrávají v Ostravar aréně.
Je to druhá největší hala v Česku.
Pivovary Staropramen jsou nejen hostitelem účastníků GTG
party, ale především generálním partnerem Asociace hotelů a restaurací
ČR.
Jsem rád, že se tu s našimi partnery z velké gastronomie, do níž naše
prémiová piva bezesporu patří, potkáváme v našem ostravském pivovaru.
Pokoušeli jsme se je sem pozvat už před pár lety, kdy Ostrava hostila jednu
z předchozích výročních konferencí AHR ČR. Jsme rádi, že se to letos
podařilo, protože jsem přesvědčen, že Ostravar má co nabídnout nejen
proto, že je v centru Ostravy, ale i protože uplatňuje nejtradičnější
výrobu, kterou je možné najít na území Česka. Tradiční kombinaci
otevřených spilek a ležáckého sklepa, což už je dnes unikátní.
Ostravar je větší a přitom stále řemeslný pivovar. Jsem rád, že zde
můžeme hostit majitele a manažery hotelů, penzionů, restaurací
a odborných škol. Že u nás mohou pivovarnictví a výrobu piva vidět
tak, jak probíhala i před sto lety.