O proslulosti maďarských delikates
01. 12. 2014
Se zástupcem obchodní značky Danubian Vintage Vines Petrem
Lapšanským se potkáváme 22. října 2014 v pražském hotelu Boscolo na
recepci, kterou maďarský velvyslanec Tibor Petö s chotí pořádali při
příležitosti maďarského státního svátku.
Pane Lapšanský, spolu s maďarskými producenty vín, které pro
Česko zastupujete, jste jedním z partnerů dnešní recepce. Čím vám
Maďarsko učarovalo?
Vztahem
obyvatel k půdě a k tomu, co na ní vypěstují. Na úrodné půdě se tam
nesetkáte s fotovoltaickými parky. Maďarsko si nezdecimovalo chov
hospodářských zvířat ani pěstování tradičních plodin. Nenastala tam
situace, že by porevoluční elity učinily svoji vlast potravinově
nesoběstačnou. Při vyjednávání přístupových podmínek k Evropské unii
totiž v kapitole zemědělství jednaly jako rovný s rovným. Asi jste
pochopil, že nepatřím k eurooptimistům, natož do klubu unijní nivelizace.
Mám rád hospodářsky smysluplně provázané celky. V rámci historických
zemí někdejšího Rakousko-Uherska dodnes platí, že Slezané, Moravané a
Češi vynikají v průmyslu, Rakušané v administraci a Maďaři
v zemědělství. Jsem přesvědčený, že uplatňování národních dispozic
bude opět sílit. Že během relativně krátké doby pouhý fakt, že
potraviny jsou z Maďarska, bude pro spotřebitele signálem jejich vysoké
kvality. Danubian Vintage Vines ale neobchoduje s potravinami pouze
z Maďarska. Vyhledáváme produkty nejvyšší kvality s ohledem na
geografické tradice. Vynikající potraviny produkují i Slovensko, Rakousko,
Česko, Slovinsko a další země. V příštím roce plánujeme vypravit se za
tradičními potravinami do Polska. Nicméně, převažující část námi
obchodovaných komodit je a i v budoucnu bude z Maďarska. Soustřeďujeme se
na drobné farmáře a rodinná vinařství, která tradičním způsobem při
citlivé implementaci moderních technologií produkují to nejlepší, co je
v rámci zemědělské výroby možné. Ostatně o proslulosti maďarských
salámů, klobás, husích a kachních jater, papriky, tradičního koření a
vín, nejen tokajského, netřeba přesvědčovat. Na českém trhu výhradně
zastupujeme několik vinařství a také farem, které se specializují na
masné výrobky z uherského stepního skotu, strakatého skotu, buvolů, ze
skopového a jehněčího, a především z vepřového masa typu mangalica.
Našimi partnery jsou i zpracovatelé tučných husích a kachních jater –
foie gras a foie gras de canard – ze zvířat vykrmených tradičním
způsobem. Soustřeďujeme se na velkoobchod s individuálním přístupem a
dostupností po celé zemi. S výjimkou pražského showroomu na rozhraní
Vinohrad a Vršovic nemáme žádnou další prodejnu. Odběrateli našeho
zboží jsou hotely a restaurace vyšší až prémiové úrovně, korporátní
klienti a v neposlední řadě individuální zákazníci poptávající
kvalitu bez kompromisů, jejichž počet se rozrůstá díky tomu, že své
reference předávají dál.