Novinky projektu Czech Specials
03. 01. 2020
Tento
rok byl plný akcí, při kterých byl projekt Czech Specials propagován jako
certifikační značka označující restaurace, které ve své nabídce
nezapomínají na typicky české speciality ani na zajímavá regionální
jídla.
V polovině května se na Vysoké škole hotelové v Praze uskutečnila
kulinářská akce „Retro gastronomie aneb 30 let od sametové revoluce“.
Byla určena široké veřejnosti a spojena s oslavami 20. výročí existence
vysoké školy. Hosté ochutnali řadu známých jídel a nápojů především
z období 70. a 80. let minulého století. Na stánku Czech Specials si
vyzkoušeli znalosti z české gastronomie vyplněním krátkého kvízu.
Správné odpovědi byly slosovány a výherci obdrželi hodnotné ceny.
Dalšími zajímavými akcemi byly gastrofestivaly. Stánek Czech
Specials, kde bylo možné ochutnat české speciality v moderní úpravě,
jste mohli navštívit například v rámci Garden Food Festivalů v dubnu
v Praze a koncem září v Olomouci. Své kuchařské umění zde předvedli
nejen zástupci certifikovaných restaurací. Zajistili jsme také prezentaci
české kuchyně na Fresh Festivalu v Pardubicích a připravili jsme naučný
kvíz o české gastronomii pro dočesnou v Žatci.
Projekt Czech Specials se prezentoval i v říjnu v rámci odborného
veletrhu For Gastro & Hotel v Praze. Kromě prezentace projektu na stánku
proběhl v rámci odborného programu pod naší patronací zajímavý
diskuzní stůl. Nad otázkou, zda je česká kuchyně „sexy“, se
zamýšleli šéfkuchař Oldřich Sahajdák z michelinské restaurace La
Degustation Boh?me Bourgeoise, šéfkuchař Petr Hajný z vynikající
restaurace Zas a Znova a šéfkuchař vyhledávané restaurace Chládek
Zahradnické centrum, Karel Novák. Postřehy do diskuze přispěl
i dlouholetý komentátor české gastronomické scény Milan Ballík.
V rámci projektu Czech Specials se snažíme zachovat kulinářské
dědictví našich předků, gastronomickou identitu našich regionů a
přenést vše do moderní současnosti. V listopadu proto v Jeseníkách
proběhl první z několika plánovaných odborných seminářů pro kuchaře
certifikovaných i zatím necertifikovaných restaurací na téma „Tradiční
kuchyně v 21. století“, tentokráte věnovaný regionální kuchyni
severní Moravy a Slezska.
Další informace naleznete na www.czechspecials.cz a na našem
facebookovém profilu.