Tu zajisté některé sem naříkati slyšel, že jim jídlo i a pití ani šmakovati, ani do hrdla jíti nechce; kterýchž jiní litovali, a aby jim spomoženo bylo, museli kupci sem tam po světě, co by se k chuti najíti mohlo, vyhledávajíce běhati; museli kuchaří všelijakých mustrů svých, jak by lahůdkám zvláštní vůni, barvu, chut dadouc, do žaludka vlouditi mohli, ohledávati; museli lékaří, aby jedno druhému ustupovalo, zvrchu i zespod po trychtýřích nalévati.
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce L.P. 1623
Některé sem naříkati slyšel, že jim jídlo i a pití ani šmakovati, ani do hrdla jíti nechce
01. 02. 2002
Jak ilustruje současná
doba, stále jsme zemí „specialistů na všechno“ v duchu hesla: „Kdo
umí, umí, kdo neumí, učí, a kdo ani to ne, řídí. Přesto, že v české
gastronomii působí plno vynikajících odborníků. Kdo z našinců je zná?
Kde se kdo dozví o úspěších české gastronomie, o předních
umístěních českých kuchařů a cukrářů na světové scéně? Příprava
profesionální kuchařky, a to nejen pro gastronomii, ale není o
"specialistech na všechno“. Ale co se jídla týče, naši „univerzální
specialisté“ dobře ví, kam jít. Pro ně neplatí: „Co sis navařil, to
si sám sněz.“
nakladatel a vydavatel Všudybylu