Nejvyšší dort v Česku (a možná na světě) na 13. narozeninách hotelu Adria
12. 06. 2006
Tým cukrářů a kuchařů hotelu Adria překonal dva roky starý rekord a vytvořil nejvyšší dort v České republice. Měřil 306 cm a měl sedm pater. Stalo se tak 31. 5. 2006 při příležitosti oslav 13. výročí novodobé existence hotelu Adria v Praze. Zároveň byl vytvořen i další oficiální rekord, a to v nejvyšším počtu lidí podílejících se na zdobení jednoho dortu – 278 osob. Všichni hosté oslavy měli možnost osobně přiložit ruku k dílu a přispět na jedno z dortových pater marcipánovou růží, šlehačkou či čokoládovým mousse. Pro ty, kdo se odvážili přizdobit jedno z nejvyšších pater, bylo přistaveno speciální lešení. Zvláště někteří „cukráři“ se zhostili svého úkolu nadmíru kreativně a vytvořili na dortu originální obrazce. Každý zúčastněný dostal oficiální certifikát s potvrzením osobního podílu na vytvoření rekordu. Spotřeba několika desítek kilogramů krému si vyžádala jeho přípravu ve stavební míchačce a materiál byl na dort nanášen zednickými lžícemi. Celému průběhu tvorby byl přítomen oficiální rozhodčí z pelhřimovské Agentury dobrý den – zástupce Guinessovy knihy rekordů v České republice – Aleš Zemín, který řekl: „Vzhledem k tomu, že žádný vyšší dort tohoto typu v Guinessově knize rekordů zapsán není, stejně jako se v ní neuvádí nejvyšší počet lidí podílejících se na zdobení, doporučili jsme hotelu Adria, aby zažádal o oficiální zápis do Guinessovy knihy.“ Po oficiálním přeměření byl dort slavnostně rozkrájen na stovky porcí, rozdělen mezi hosty a zabalen každému domů jako dárek. Téma rekordů a sladkostí se neslo i dalším programem v průběhu večera – hosté byli vítáni čokoládovým welcome drinkem, mohli se zúčastnit luštění rekordního kvízu hotelu Adria a navštívit rozšířený kávový a čajový koutek. Narozeniny ve Františkánské zahradě s originálním programem jsou v hotelu Adria oblíbenou tradicí. Pokaždé se vyznačují něčím zvláštním. Tentokrát byla oslava rekordní nejen svým programem, ale i nízkou teplotou. Jak však dodává ředitel hotelu Karel Doubek, nic není náhoda: „V hotelu Adria přísně dbáme na dodržování hygienických norem a předpisů. Teplota kolem 10 oC je pro výrobu dortu ideální.“