Nejvyšší dort v Česku (a možná na světě) na 13. narozeninách hotelu Adria
12. 06. 2006
Tým cukrářů a kuchařů hotelu Adria překonal dva roky starý rekord
a vytvořil nejvyšší dort v České republice. Měřil 306 cm a měl sedm
pater. Stalo se tak 31. 5. 2006 při příležitosti oslav 13. výročí
novodobé existence hotelu Adria v Praze. Zároveň byl vytvořen i další
oficiální rekord, a to v nejvyšším počtu lidí podílejících se na
zdobení jednoho dortu – 278 osob. Všichni hosté oslavy měli možnost
osobně přiložit ruku k dílu a přispět na jedno z dortových pater
marcipánovou růží, šlehačkou či čokoládovým mousse. Pro ty, kdo se
odvážili přizdobit jedno z nejvyšších pater, bylo přistaveno speciální
lešení. Zvláště někteří „cukráři“ se zhostili svého úkolu
nadmíru kreativně a vytvořili na dortu originální obrazce. Každý
zúčastněný dostal oficiální certifikát s potvrzením osobního podílu
na vytvoření rekordu. Spotřeba několika desítek kilogramů krému si
vyžádala jeho přípravu ve stavební míchačce a materiál byl na dort
nanášen zednickými lžícemi. Celému průběhu tvorby byl přítomen
oficiální rozhodčí z pelhřimovské Agentury dobrý den – zástupce
Guinessovy knihy rekordů v České republice – Aleš Zemín, který řekl:
„Vzhledem k tomu, že žádný vyšší dort tohoto typu v Guinessově knize
rekordů zapsán není, stejně jako se v ní neuvádí nejvyšší počet
lidí podílejících se na zdobení, doporučili jsme hotelu Adria, aby
zažádal o oficiální zápis do Guinessovy knihy.“ Po oficiálním
přeměření byl dort slavnostně rozkrájen na stovky porcí, rozdělen mezi
hosty a zabalen každému domů jako dárek. Téma rekordů a sladkostí se
neslo i dalším programem v průběhu večera – hosté byli vítáni
čokoládovým welcome drinkem, mohli se zúčastnit luštění rekordního
kvízu hotelu Adria a navštívit rozšířený kávový a čajový koutek.
Narozeniny ve Františkánské zahradě s originálním programem jsou
v hotelu Adria oblíbenou tradicí. Pokaždé se vyznačují něčím
zvláštním. Tentokrát byla oslava rekordní nejen svým programem, ale
i nízkou teplotou. Jak však dodává ředitel hotelu Karel Doubek, nic není
náhoda: „V hotelu Adria přísně dbáme na dodržování hygienických
norem a předpisů. Teplota kolem 10 oC je pro výrobu dortu ideální.“
