Menu

Nejvyšší dort v Česku (a možná na světě) na 13. narozeninách hotelu Adria

12. 06. 2006

Tým cukrářů a kuchařů hotelu Adria překonal dva roky starý rekord a vytvořil nejvyšší dort v České republice. Měřil 306 cm a měl sedm pater. Stalo se tak 31. 5. 2006 při příležitosti oslav 13. výročí novodobé existence hotelu Adria v Praze. Zároveň byl vytvořen i další oficiální rekord, a to v nejvyšším počtu lidí podílejících se na zdobení jednoho dortu – 278 osob. Všichni hosté oslavy měli možnost osobně přiložit ruku k dílu a přispět na jedno z dortových pater marcipánovou růží, šlehačkou či čokoládovým mousse. Pro ty, kdo se odvážili přizdobit jedno z nejvyšších pater, bylo přistaveno speciální lešení. Zvláště někteří „cukráři“ se zhostili svého úkolu nadmíru kreativně a vytvořili na dortu originální obrazce. Každý zúčastněný dostal oficiální certifikát s potvrzením osobního podílu na vytvoření rekordu. Spotřeba několika desítek kilogramů krému si vyžádala jeho přípravu ve stavební míchačce a materiál byl na dort nanášen zednickými lžícemi. Celému průběhu tvorby byl přítomen oficiální rozhodčí z pelhřimovské Agentury dobrý den – zástupce Guinessovy knihy rekordů v České republice – Aleš Zemín, který řekl: „Vzhledem k tomu, že žádný vyšší dort tohoto typu v Guinessově knize rekordů zapsán není, stejně jako se v ní neuvádí nejvyšší počet lidí podílejících se na zdobení, doporučili jsme hotelu Adria, aby zažádal o oficiální zápis do Guinessovy knihy.“ Po oficiálním přeměření byl dort slavnostně rozkrájen na stovky porcí, rozdělen mezi hosty a zabalen každému domů jako dárek. Téma rekordů a sladkostí se neslo i dalším programem v průběhu večera – hosté byli vítáni čokoládovým welcome drinkem, mohli se zúčastnit luštění rekordního kvízu hotelu Adria a navštívit rozšířený kávový a čajový koutek. Narozeniny ve Františkánské zahradě s originálním programem jsou v hotelu Adria oblíbenou tradicí. Pokaždé se vyznačují něčím zvláštním. Tentokrát byla oslava rekordní nejen svým programem, ale i nízkou teplotou. Jak však dodává ředitel hotelu Karel Doubek, nic není náhoda: „V hotelu Adria přísně dbáme na dodržování hygienických norem a předpisů. Teplota kolem 10 oC je pro výrobu dortu ideální.“



www.adria.cz
www.dobryden.cz

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001