Nejtěžší zápasník planety v hotelu Adria
30. 10. 2006
Provozovat vyhlášený hotel často znamená vyhovět výjimečným
požadavkům. Od netradičních dekorací v pokoji přes zvláštní pokrmy až
po mimořádná bezpečnostní opatření. Čas od času však přijíždí host
s potřebami vskutku kuriózními. K takovým bezesporu patří nejtěžší
zápasník planety, reprezentant USA v sumo, pan Emmanuel Yarborough, který
v létě navštívil Prahu. A protože se ubytoval na Václavském náměstí
v Adrii, zeptal jsem se jejího ředitele, pana Karla Doubka, co péče
o takového hosta vyžadovala.
První na řadu přišlo přeměřování. Emmanuel Yarborough váží 395 kg,
měří 2 metry a obvod pasu má 280 cm. To znamená, že výtahy, dveře ani
chodba nesměly být užší než devadesát centimetrů. Od techniků jsem si
půjčil metr a osobně vše přeměřil. První kritérium jsme splnili. Pak
jsme se pustili do několika úprav. Např. jsme pro jistotu nechali podstavnou
konstrukcí podepřít toaletní mísu, ačkoliv výrobce uvádí její
oficiální nosnost 400 kg. Přímo na míru jsme dali vyrobit postel masivní
konstrukce vyztuženou ocelí 2 × 2 metry. Jelikož na trhu neexistují
matrace s tak vysokou deklarovanou nosností (do příjezdu hosta by se již
speciální nestihla vyrobit), vsadili jsme na běžné, které máme na
pokojích. Výrobce u nich uvádí standardně vysokou odolnost. Nakonec
bohatě vydržely a pan Yarborough byl nadmíru spokojen.
Co váš proslulý krápníkový TRITON Restaurant? Mysleli jste při jeho
rekonstrukci letos na jaře na hosty takovýchto dimenzí?
Na návštěvu pana Yarborough v TRITON Restaurantu jsem se těšil nejvíce.
Věřil jsem, že ocení jeho atmosféru i dokonalou přípravu na hosta se
zvláštními požadavky – kulinářské umění našeho šéfkuchaře. Do
restaurace a na snídárnu jsme nechali vyrobit robustní židli, k jejímuž
přenášení je zapotřebí dvou silných osob. Pro každého vrcholového
sportovce je strava klíčová.Věděli jsme, že pan Yarborough je náročný
nejen co do množství, ale zejména co do kvality stravy. A protože jsme
navíc od jeho týmu dostali zprávu, že den před příjezdem povečeřel
8 steaků po 300g, 4 zmrzlinové poháry a 0,7 l Single Malt Whisky,
neponechali jsme nic náhodě. Ke snídaním kuchaři po celou dobu jeho pobytu
připravovali dvojnásobné množství surovin bohatých na energii a
bílkoviny. Zejména šunku, vařená vejce, omelety, rýži a čerstvé ovoce.
K první večeři nachystal šéfkuchař na přání hosta 10 kg svíčkové,
roštěnce a kuřecího masa jako základ. V průběhu večera a dalších dní
pak došlo i na jiné speciality, kterými je naše krápníková restaurace
vyhlášena. Jemně uzené pokrmy na bukových hoblinách, telecí carpaccio,
dezerty…
Jaká byla odezva pana Yarborough na služby hotelu Adria?
S tak individuálním přístupem se prý ve světě setkal jen v několika
málo hotelech. Dle svých slov byl velice příjemně překvapen vším, co
jsme po něj nachystali. Před odjezdem ještě concierge u aerolinek
překontrolovala, zda dvě místa, která má pro sebe v letadle rezervována,
nejsou oddělena uličkou, což se mu prý už stalo. Do knihy hostů pak pan
Yarborough mimo jiné napsal: „Díky za skvělý pokoj a za vaše služby.
Těším se na svůj příští pobyt u vás.“