Menu

Naše společnost je generálním partnerem Vysoké školy hotelové v Praze

01. 03. 2016

S předsedou představenstva společnosti Regata Čechy, a. s., která mj. vlastní čtyřhvězdičkové hotely Port přímo u pláže na břehu Máchova jezera a Horizont v Peci pod Sněžkou,
Iljou Šedivým se potkávám 21. ledna 2016. Iljo, cestovnímu ruchu v Česku se začalo dařit.
Ano, ilustroval to už rok 2014, kdy se začalo blýskat na lepší časy. A rok 2015, ten byl bezpochyby úspěšný. Celkově platí, že čeští turisté dnes tráví větší část své dovolené v tuzemsku, než tomu bývalo v minulosti.

Co je toho příčinou?
Vidím dva důvody. Prvním je zhoršená bezpečnostní situace ve světě, která mnohé odrazuje od transatlan­tických letů, od cest do dříve velmi populárních severoafrických destinací a částečně i od cestování po Evropě. Češi se v Česku cítí bezpečněji. Mají tu v dosahu své zázemí a vědí, co mohou od koho očekávat. A navíc dovolená v Česku je čím dál více v oblibě. Lidé, jedno, ke které z příjmových skupin náleží, se s ní dnes i rádi pochlubí.

Vaše akciová společnost Regata Čechy je mecenášem Vysoké školy hotelové.
Slovo mecenáš je trochu nadnesené, ale máš pravdu. Naše společnost je jedním z generálních partnerů této školy již více než šestnáct let a já jsem měl to štěstí spolupracovat s ní od samého počátku jako člen její akademické a v posledních letech i správní rady. Viděl jsem tak vznik nové úspěšné vysoké školy, a navíc v oboru, který do počátku tohoto tisíciletí do spektra vysokoškolského vzdělání nepatřil. Také soukromé podnikání v oblasti vysokého školství bylo u nás dříve neznámé a téměř nepředstavitelné. Bylo proto velkou zásluhou vedení školy, jednatele doc. Ing. Miroslava Čertíka, CSc., prvního rektora prof. Ing. Jiřího Jindry, CSc., ale i všech vedoucích pracovníků, kteří přišli později, že se podařilo naplnit odvážné cíle a vytvořit vysokou školu s kvalitní výukou a s dobrou pověstí. Poznal jsem, jak obtížné je spojovat požadavky akademického vzdělání s profesním zaměřením bakalářského studia, realizovat spolupráci s praxí.

Během let Vysoká škola hotelová určitě prošla mnoha změnami.
Na každém zasedání akademické rady jsme konstatovali, že jsme zase o krůček dál k vytyčenému cíli. Škola se nebála hodnotit dosavadní výsledky a hledat účinnější postupy. Byl jsem u toho a mám radost, že se započaté dílo i nadále daří. Dnes máme čtyři bakalářské a tři magisterské studijní obory akreditované ministerstvem školství a celkovou kvalitu školy bezpochyby potvrzuje i trvale velký zájem uchazečů o přijetí.
Na podzim loňského roku změnila Vysoká škola hotelová v Praze vlastníka a z mého pohledu tím byla důstojně završena jedna etapa její úspěšné cesty – etapa jejího zakladatele, pana docenta Miroslava Čertíka. A já mu tímto skládám svůj hold. Nový vlastník a jednatel školy Ing. Juraj Tinka garantuje kontinuitu jejího směřování, ale je zároveň i pozitivním impulsem pro její další rozvoj. A já sám se těším na další spolupráci.

Jaké jsou podle tvého názoru nejaktuálnější problémy školství, které připravuje příští profesionály cestovního ruchu?
Ty se týkají hlavně učňovského školství a částečně i středních škol. Největším je nedostatečný zájem dětí a jejich rodičů o obory zaměřené na služby hostům a turistům. V současnosti je v gastronomii a hotelnictví dramatický nedostatek kvalitních, odborně zdatných pracovníků. Mohlo by se zdát, že tato tristní situace je překvapivá, protože gastronomie je dnes hodně populární téma, a to i díky vysoké sledovanosti na ni zaměřených televizních pořadů. Veřejnost se zajímá o restaurace, hodnotí je, diskutuje o nich a šéfkuchaři se stávají mediálními hvězdami. Avšak ani to nedokázalo změnit společenské povědomí o našem oboru a do učení a na střední odborné školy přivést dostatek motivovaných dětí. Myslím, že je to z velké části způsobeno tím, že obory číšník, kuchař, ale i třeba recepční nemají v dnešní době takové společenské uznání, jaké by si zasloužily. Proto bychom se měli společně snažit pozdvihnout prestiž profesí nacházejících uplatnění v rámci cestovního ruchu a společenské uznání těch, kdo v nich pracují.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi
czech semicon