Menu

Překážky v nás vyburcují vlohy,
které by v nás za příznivých okolností zůstaly dřímat.
Horatius Quintus Flaccus (65 – 8 př.n.l.)

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR)
je pokračovatelkou cechovní organizace založené v roce 1903, Svazu kuchařů. Sdružuje přes dvanáct set kuchařů a cukrářů v osmi regionálních pobočkách. Organizuje přednášky, semináře, tréninky, soutěže celonárodní i s mezinárodní účastí, výstavy atd. Tradičními se staly: „Kuchař roku“, „Cukrář roku“, „Gastro Junior“, „Gastro Hradec“, „Český kapr“, Oslavy sv. Vavřince aj. Národní reprezentační týmy – seniorský a juniorský a regionální týmy AKC ČR se úspěšně účastní mezinárodních soutěží. AKC ČR je členem WACS – Světové asociace kuchařských spolků.

České úspěchy na kuchařské olympiádě IKA 2008 Erfurt
Juniorský národní tým přivezl stříbro za studenou kuchyni a bronz za teplou kuchyni. Seniorský národní tým stříbro za teplou kuchyni, stříbro za cukrařinu a dvakrát bronz za studenou kuchyni. Culinary Nestlé tým bronzovou medaili. Makro tým získal bronzovou medaili. Zlatou medaili v kuchařské artistice přivezla Jana Dostálová, studentka třetího ročníku Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka. Martin Havel bronzovou medaili. Carlsbad Plaza Team bronzovou medaili. Radek David zlatou medaili. Pavel Minář stříbrnou medaili. Radek Vach a Zbyněk Ženíšek z Top Hotelu Praha bronzové medaile za kompozice z vyřezávaného ovoce a zeleniny.

Národní reprezentace kuchařů a cukrářů předvedla velice hezkou práci

27. 11. 2008

S prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky panem Miroslavem Kubecem jsme se naposledy potkali 8. října v Karlových Varech, kde Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s CzechTourism a Asociací hotelů a restaurací ČR propagovaly českou kuchyni.
Naším cílem ve Varech bylo, společně s partnery, připomenout, že česká gastronomie stále existuje a je významným zdrojem domácího a zahraničního inkasa. Tam, kde dělají dobrou českou kuchyni, zpravidla nemají nouzi o hosty. Českým národním jídlem jsme při té příležitosti vyhlásili klasickou svíčkovou s knedlíkem a hovězím masem. Jsme totiž přesvědčeni, že je třeba se trvale zabývat tím, jak česká gastronomie vypadá, jak se kde vaří a napomáhat tomu, aby se návrat k národním tradicím nezvrhl např. ve fastfoodový paskvil.

Potkáváme se 29. října dopoledne v pražském hotelu InterContinental, v němž pracujete jako šéfkuchař. Před pár hodinami jste se vrátil z Hradu, kde se Asociace kuchařů a cukrářů ČR podílela na zajištění gastronomické části hradních oslav 90. výročí vzniku republiky.
Ano, zajišťovali jsme „Dort republiky“, který jsme předali panu prezidentovi a první dámě. Nebyl laděn do tradičních českých receptur a postupů a la Magdalena Dobromila Rettigová: „vraž tam deset vajec…“, protože jídla na Hradě bylo dostatečné množství a vynikající kvality, takže bylo potřeba odlehčit i toto symbolické gastronomické vyvrcholení. Národní reprezentace kuchařů a cukrářů předvedla velice hezkou práci. Dort měl tvar republiky a doplnili jsme jej čtrnácti speciálními dorty s erby krajů Česka včetně hlavního města Prahy. K tomu jsme přidali minidezerty a cukrářské lahůdky. Troufám si konstatovat, že náš pan prezident byl nadšen. Vyfotografoval se s námi a poděkoval. Nejen náš dort, celý večer se odehrával ve znamení české gastronomie. K vidění bylo hodně lahůdek. Krásně pečená husa s haluškami se zelím. Výborný zvěřinový guláš. Tradiční české zvěřinové paštiky. Rolády z českých ryb, ze štiky, candáta, kapra, atraktivně aranžované na mísách aj. Zkrátka česká gastronomie byla v popředí zájmu.

V úvodníku tohoto gastronomického Všudybylu mj. konstatuji: „Zhusta není důležité, co se říká, ale kdo to říká a koho reprezentuje. Jen odbornost a kuchařský um k prosazení se do obecného povědomí nestačí. Špičkoví čeští kuchaři a cukráři to mají ve své vlasti o hodně těžší než tzv. přední pražští umělci, kteří se dali na psaní kuchařek. A aby obsadili čelná místa na světových kláních? Tak to musí být o moc lepší než soupeři – kuchaři a cukráři ze správných zemí. Čas od času, a to nejen na mezinárodních gastronomických soutěžích, nám totiž bývá dáváno najevo, že z Česka nemáme co nastolovat nějaké evropské nebo světové trendy.
Vystoupení českých kuchařů a cukrářů na mezinárodním poli ale rozhodně nejsou v nějaké temné uličce. Naše výkony jsou dobře vnímány. I teď na letošní gastronomické olympiádě IKA 2008 v Erfurtu byly české týmy velmi dobře hodnoceny. Ve vyjádřeních komisařů často zaznívalo, že o sobě dáváme v pozitivním smyslu čím dál více vědět. I když samozřejmě na tom, co jsi naznačil ohledně mezinárodní diplomacie, asi něco bude. Nicméně i na tomto poli Asociace kuchařů a cukrářů ČR udělala během posledních čtyř let obrovský kus práce. V Praze jsme uspořádali evropský kongres, zúčastnili jsme se dvou světových kongresů a na jednom z nich obdrželi poděkování za práci pro WACS – Světovou asociaci kuchařských spolků.


 

Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001

festival krumlov 34
laco deczi