Na Darovanském dvoře vaří s láskou
31. 08. 2011
Petr Prokeš
Kongresový, golfový a wellness resort Darovanský dvůr skýtá rozmanité možnosti aktivit i posezení při dobrém jídle a pití. Disponuje moderně zařízenou restaurací Kongres & Golf hotelu, dále stylovou historickou s třistaletou černou kuchyní a adrenalinovým LASER barem. Romantické prostředí nádvoří se staletými kaštany, rybníkem a upraveným trávníkem, množství venkovních teras s výhledem na golfové hřiště, romantické západy slunce nebo historické nádvoří vybízejí k venkovnímu posezení. Zdejší vyhlášená kuchyně vedená šéfkuchařem panem Petrem Prokešem nabízí jídla klasické české kuchyně, zvěřinové speciality, ale také lehké těstovinové a zeleninové pokrmy. Vychází vstříc i milovníkům rybích nebo cizokrajných specialit. Svatební hostiny, garden party a barbecue jsou proto na Darovanském dvoře velmi vyhledávané.
S šéfkuchařem rezortu Darovanský dvůr panem Petrem Prokešem
se potkáváme 21. června 2011.
Pane Prokeši, kde jste působil před tím, než jste se zde rozhodl
pracovat?
Začínal jsem v motorestu Devět křížů. V dobách, kdy byl extrémně
navštěvovaný. Takže tvrdá, užitečná škola. Pak jsem přišel do
restaurace U Raušů ve Velké Bíteši, jejímiž častými hosty byli slavní
herci a sportovci. Pak jsem pracoval jako šéfkuchař v mexické restauraci
řetězce Mexicana a poté v restauraci U Nedbálků, kde se zas preferovala
česká kuchyně. Než jsem nastoupil do Darové, byl jsem šéfkuchařem
Francouzské restaurace v Jihlavě, jež měla francouzského majitele.
Shodou okolností, než jsem přijel za vámi, jsem měl jednání
na Řízení letového provozu ČR. Když se dozvěděli, kam od nich
pokračuji, dali mi na vás vynikající reference. Pane Prokeši, v čem tkví
úspěch vašeho řemesla?
V opravdovosti. Pokud opravdu zvládáte řemeslo a děláte ho s láskou,
projeví se to na výsledku. V gastronomii dvojnásob. Obliba naší kuchyně
určitě tkví i v tom, že neuznávám žádnou „chemii“ ani polotovary.
Kvalitní gastronomie je o poctivém vaření, tedy i o poctivých
surovinách. V kuchyni Darovanského dvora si z kvalitních prvotních surovin
děláme všechno sami, včetně pečiva, sladkostí, ba i pralinek. Pokud má
člověk talent a pár surovin, vždy se mu podaří vykouzlit něco, velmi
často jedinečnost, kterou host ocení.
Takže co vaše vyhlášené zvěřinové hody?
Ano, majitel Darovanského dvora, pan doktor Sinkule, je vášnivým nimrodem.
Nicméně zvěřinu kupujeme od vybraných specializovaných dodavatelů.
A protože si ji doma jen tak neuděláte, neboť vyžaduje specifickou a
často časově náročnou přípravu, je tu o ni celoročně velký zájem.
Takže když se k nám chystají často až dvousetčlenné skupiny, večeři
formou rautu – výběru až pětadvaceti druhů jídel – pro ně
připravujeme s patřičným předstihem. Od předkrmů, hlavních chodů až
po dezerty, které ladí ke zvěřině.
K završení firemních akcí a golfových turnajů nezřídka
patří barbecue, k němuž prostředí Darovanského dvora přímo
vybízí.
Záleží na počasí. Grilujeme prasata, skopové, hovězí steaky, ryby,
drůbež, zkrátka veškerá masa na řadu způsobů. Co klient požaduje,
v tom se mu snažíme vyjít vstříc. Pro hráče golfu zajišťujeme
občerstvení přímo na hřišti. Catering děláme formou kanapek, sendvičů
apod., a u vybraných jamek jsme schopni zajistit i další jimi vybraná
občerstvení. Razím totiž heslo, že cokoliv si klient přeje, musíme
splnit. Opakovaně po několik let tu mezi našimi klienty vítáme řadu
renomovaných společností. Šéf jedné z nich mi nedávno v poledne
oznámil, že by na večer potřebovali narozeninový dort pro osmdesát lidí.
Za šest hodin ho měli! Stálí klienti jsou totiž i naší srdeční
záležitosti. Těší mě, když říkají, že k nám jezdí za mou kuchyní,
byť to beru s rezervou, protože náš špičkově vybavený rezort a malebná
krajina jim skýtají mnohá další potěšení. Navíc, kuchařina v takto
velkém podniku je o týmové práci. O organizaci práce a perfektním
zvládání řemesla všemi jeho členy. Takže hosté tímto skládají poklonu
nejen šéfkuchaři, ale celému týmu naší kuchyně i majiteli resortu,
jenž nám vytváří velmi dobré podmínky.