Muži sobě
29. 06. 2013
„Určitě bych chtěl začít popularizovat špičkovou českou
gastronomii,“ prohlásil v našem prvním interview před dvanácti lety
dnešní šéfkuchař Aureole Fusion Restaurantu Jiří Král (viz www.e-vsudybyl.cz , článek: „Král
kuchařem, kuchař králem?“). „I když se nedá říct, že by média
neměla o naší gastronomii vůbec žádný zájem. Při návratu
z olympiády jsme pořádali tiskovou konferenci. Novinářů přišlo opravdu
hodně, připravený raut zmizel (všem prý moc chutnalo) a informace
o úspěších na olympiádě? Zmizely také, ale nevím kam. V tisku se
neobjevilo téměř nic.“ Na mé konstatování, že i v gastronomii máme
plno vynikajících odborníků,“ Jiří Král odtušil: „Kdo je zná
z českého národa? Ten zná spíše paní C. a nějakého dalšího herce,
který podepsal nějakou kuchařku. Tu však sestavil kdovíkdo z receptů
několika jiných kuchařek. Umělec takovou kuchařku podepíše a půlka
národa vaří s paní C. Ta druhá vaří s paní R. Velkoproducent drůbeže
dá dohromady knížku, známá hvězda ji podepíše a půlka národa vaří
kuřecí speciality. Příprava profesionální kuchařky je ale o něčem
jiném. Český člověk na tom stále ještě není tak dobře, aby uznal, že
špičkový český kuchař je ve svém oboru velmi pravděpodobně
fundovanější než herec nebo zpěvák.“
Za dvanáct let se ale leccos změnilo. Dne 14. května 2013 v zahradě
hotelu Kempinski Hybernská Prague proběhla prezentace kuchařky „Muži
sobě. Nejoblíbenější recepty pro muže v ní nesestavili herci a
zpěváci, ale špičkoví odborníci: šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron
Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental Jiří
Štift, šéfkuchař hotelu Kempinski Marek Fichtner, šéfkuchař Buddha-Baru
Tomáš Stehlík, šéfkuchař hotelu Corinthia Prague Roman Dolejš,
šéfkuchař restaurací Na Kopci a Na Konci Titus Eliáš, šéfkuchař
restaurace Midtown Grill hotelu Marriott Jan Wiesner ml., šéfkuchař
restaurace Café Imperial Michal Pšenička a šéfkuchař restaurace TriBeCa ve
Švýcarsku Ondřej Jíňa. Autorkou a nakladatelkou knihy je Zuzana
Humpolcová.