Mistři světa studují na školách Svazu českých a moravských spotřebních družstev
20. 12. 2010
PhDr. Ludvík Vomáčka, CSc.
Všechny školy, které Svaz českých a moravských spotřebních družstev provozuje, mají jako jedny z mála certifikaci ISO 9001. Nedávná generálka na státní maturity ukázala, že řada žáků středních škol na tuto formu absolvenstké zkoušky nemá.Věřím, že díky tomu opět dokážeme ocenit význam ovládnutí řemesla a um šikovných rukou tvořivých lidí, kteří se vyučí a budou dobře reprezentovat nejen gastronomii a hotelnictví, ale i ostatní řemeslné obory.
S jednatelem středních odborných škol SČMSD PhDr. Ludvíkem
Vomáčkou, CSc. se potkáváme 23. listopadu 2010 v pražském Grand Hotelu
Bohemia. Na stejném místě, kde jsem před nedávnem dělal rozhovor
s dávným absolventem jedné z jím řízených škol panem Romanem
Vacho.
Pane jednateli, pan Vacho se zmiňoval, že když se učil
v Klánovicích, praktikoval na řadě prestižních míst včetně Pražského
hradu. Jak je to dnes s praktickou výukou žáků škol Svazu českých a
moravských spotřebních družstev zaměřených na služby turistům a hostům
a na gastronomii?
Jsem rád, že se můžeme pochlubit absolventy, kteří se tak úspěšně
uplatňují v praxi a dodnes se s hrdostí hlásí ke své „alma mater“.
Mimochodem právě Střední škola hotelnictví a gastronomie v Praze 9 –
Klánovicích oslaví v příštím roce již padesát let své existence. Za
tu dobu jí prošla řada absolventů, na něž můžeme být pyšní. Byli a
jsou jak v juniorských, tak seniorských týmech národní reprezentace
kuchařů a cukrářů, reprezentovali i v dalších oborech. Mohu jmenovat
například Ladislava Stupariče nebo Jiřího Krále, jehož syn David také
studuje v Klánovicích a je členem národního juniorského týmu, který na
nedávném Culinary World Cup v Lucembursku získal tři medaile včetně
zlaté za studenou kuchyni. V barmanském umění vynikal již v době studií
Michael Tretter, který je v současnosti úspěšným podnikatelem.
Jiní absolventi, dnes šéfkuchaři a manažeři prestižních hotelů a
restaurací, zajišťují praktickou výuku pro naše žáky. Ale i další
z celkem jedenácti škol SČMSD se mohou chlubit staršími i čerstvými
vynikajícími absolventy. Například Střední školu hotelovou
v Pelhřimově reprezentuje Vladimír Picka, dnes majitel Soukromého
kuchařského studia a žádaný porotce na gastronomických soutěžích,
hronovskou Střední školu hotelnictví a podnikání Martin Slezák, manažer
restaurace Rybí trh a spolumajitel restaurantu a brasserie Konírna v Praze, a
tak bych mohl ještě dlouho a dlouho pokračovat.
Budoucnost naší země je daná tím, jak zdatné budou
příští generace jejích obyvatel. A to v jakémkoliv oboru. Včetně
těch, na něž jsou zaměřeny odborné školy Svazu českých a moravských
spotřebních družstev.
Bezesporu. Převážná část našich škol se orientuje na již zmíněné
obory gastronomie, hotelnictví a také na cestovní ruch. Střední škola
hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích vychovává studenty
v oblasti cestovního ruchu se specializací na golfovou turistiku. Podobné
zaměření má nově ve studijním programu také klánovická škola.
Významně je zastoupena i oblast ekonomie a obchodu a služeb, například ve
školách SČMSD v Benešově, Humpolci, Lomnici u Tišnova, Poličce a
Žatci. K dlouhodobě vyhledávaným patří na několika našich školách
obory kadeřník a kosmetické služby. Jako jedni z mála nabízíme ve
Střední škole obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou odbornou výchovu
aranžérů. Střední odborné učiliště a Střední odborná škola ve
Znojmě stále eviduje zájem o tradiční řemeslné obory automechanik a
truhlář. Na všech jedenácti školách po celé republice nabízíme jak
vzdělání s maturitou, tak učební obory.
To, co cestovní ruch oproti jiným hospodářským odvětvím
upozaďuje, je mimo jiné matení pojmů, tzv. syndrom Babylonské věže. To
je, že lidé, obdobně jako její bibličtí stavitelé, si přestali
vzájemně rozumět, co říkají. Natož ti okolo! Skoro každý je
přesvědčen, že když se řekne cestovní ruch, ví o čem je řeč,
protože byl někdy na dovolené, byť je to obdobný nonsens, jako kdyby se
pasoval na finančního experta jen proto, že každou chvíli něco platí.
Jak, pane řediteli, cestovní ruch pojímáte vy?
Široce. Není to jen o tom, že přijdu do cestovní kanceláře, koupím si
zájezd, odjedu, trávím volno v cizině a utrácím tam peníze. Cestovní
ruch beru jako platformu umožňující realizaci zboží, kdy zákazníci
navštěvují dané místo či zemi, aby ho nakupovali právě tam. Na rozdíl
od ostatních forem obchodu s takřka jakýmkoliv zbožím, včetně služeb a
zážitků (zkuste najít jinou hospodářskou platformu generující
zahraniční inkaso, která umožňuje prodávat zboží cizincům, aniž by se
vyváželo za nimi do zahraničí). Významné uplatnění v rámci cestovního
ruchu proto má lidská práce a hlavně služby. Lidé, kteří chtějí někam
cestovat, potřebují poradit, zabezpečit dopravu, bydlení, stravování,
program, někdy i víza, cestovní pojištění, očkování aj. A právě pro
tuto terciální sféru, mimo jiné, připravujeme žáky našich škol.
Vzhledem k tomu, že se výkonnost českého průmyslu cestovního ruchu
z větší části odvíjí od útrat cizinců na našem území a že se
plnění českých cestovních kanceláří vůči jejich zákazníkům
realizuje převážně na pobytových místech v zahraničí (tedy že obě
tyto složky cestovního ruchu jsou součástí zahraničního obchodu), je
nezbytné, aby lidé, kteří v cestovním ruchu působí, byli jazykově
erudovaní. Proto v našich školách tak velký důraz klademe nejen na
řemeslo a odborné předměty, ale i na jazykovou průpravu, a absolventům
našich škol a odborných učilišť se to v praxi a životě vyplácí.