Luxusní řada vín New Cross a New Age
15. 05. 2014
S místopředsedou představenstva Templářských sklepů
Čejkovice Ing. Pavlem Pastorkem se potkáváme 9. dubna 2014.
Pane inženýre, na společenském plesu družstva COOP jsem se setkal
s vaší novou řadou vín Diamond Collection, která je až k neuvěření
krásně adjustovaná.
Naše firma přišla s remodelingem jednoho typu adjustáže, a výsledek jsme
nazvali Diamond Collection. Etiketa je opatřena stylizací diamantů, které
jí dodávají nekonvenční tvář. Je to naše nejvyšší řada vín, jež
zahrnuje několik odrůd – pozdních sběrů vybraných partií – a je
určena pro privátní klientelu, pro lepší vinotéky a vysokou gastronomii,
tedy hosty renomovaných hotelů a restaurantů. Řada Diamond Collection jde
vybraným odběratelům a distribuce jejích vín probíhá prostřednictvím
sítě našich obchodních zástupců, která pokrývá celou Českou
republiku.
Zúčastňujete se řady vinařských soutěží a
výstav.
A naše vína na nich nepropadají. Konkrétně tohle víno Diamond Collection,
na které se díváme, sauvignon pozdní sběr ročníku 2012, bylo oceněna na
Vinexu 2013 a na výstavě v rakouském Poysdorfu. Kvalita našich vín
i jejich adjustáže je na vysoké úrovni. Ke zvýraznění řady Diamond
Collection významně přispívá nápadité uplatnění světově uznávaného
českého skla: jednak designově unikátní lahve z černé skloviny, jednak
krystalů českého broušeného skla. I v tomto případě spolupracujeme
s výhradně českým výrobcem, jabloneckou Preciosou, která po světě
šíří slávu našeho skla v podobě proslulé bižuterie.
Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo, jsou
jedním z největších výrobců a dodavatelů vín vyrobených z hroznů
pěstovaných ekologickým způsobem.
V Česku je ale prodej biovín obrovským problémem. Přispěly k němu
i nedávné spory v Evropském parlamentu, který jasně nerozhodl o obsahu
jediného schváleného konzervantu vína – kysličníku siřičitého.
Z toho důvodu nebylo některá vína možné označovat jako biovína. Další
velká potíž je v tom, že byznys s biopotravinami je v našem státě
„v plenkách“. Celá řada zákazníků, kteří vyznávají životní styl
bio a jsou ochotni platit větší peníze za biopotraviny, odmítá alkohol
jako takový. Nekupují tedy ani víno. To všechno jsou důvody, které
v souhrnu stojí za tím, že prodeje biovín v České republice jsou velmi
nízké. Proto Templářské sklepy Čejkovice přestaly označovat vína
vyrobená z hroznů z biovinic emblémy bio, navzdory tomu, že splňují
veškeré podmínky příslušné certifikace. Raději jsme vytvořili dvě
nové samostatné řady: New Cross a New Age. Mají etiketu, která klasická
templářská vína téměř nepřipomíná. Ochranná známka je omezena pouze
na sklovinu. S největší pravděpodobností jsme jediní nebo jedni z mála,
kdo na vína používá černé láhve, což má své zdůvodnění, protože
vínu světlo neprospívá. Prostřednictvím řad New Cross a New Age
představujeme interspecifické odrůdy révy, které k ochraně proti
houbovým chorobám potřebují mnohem menší počet ochranných zásahů
postřikem. Jednoduše řečeno, běžné odrůdy se během vegetace ošetřují
pětkrát, kdežto u těchto stačí dva postřiky.
Čím stříkáte?
V Česku dosud dominuje používání chemických přípravků se všemi
negativy, o kterých se ví. V poslední době už jsou ale dostupné
i přípravky vyrobené z přírodních látek. Jedná se o postřik
obsahující olej z pomerančové kůry nebo vyrobený z mořských řas či
z mléka kokosových ořechů. Jejich nevýhodou oproti průmyslovým
chemikáliím je, že jsou dražší. Takže tím, že naše společnost na sto
hektarech v roce 2013 použila tyto přírodní přípravky, jsme si zvýšili
výrobní náklady, které se nám vrací „pouze“ ve formě spokojenosti
zákazníka. Nepromítají se ale do vyšší ceny vín. Zde se nabízí téma
pro naše zákonodárce a zodpovědné činitele – zamyslet se nad tím,
jakým způsobem v rámci ozdravení životního prostředí a zdravého
životního stylu mezi zemědělci podpořit používání přírodních
ekologických přípravků. Sečteno a podtrženo, ideální by bylo zavedení
přímých dotací na jednotlivé přírodní ekologické přípravky, a ne na
to, že někdo má X hektarů jakoby bio sadů. Takový vinař nicméně dotace
dostává, protože jeho pozemek má status bio sadu, byť na něm není takřka
žádná produkce.
V době burčáků jsem u vás v Čejkovicích absolvoval
zážitkový prohlídkový okruh. Podmanivou atmosféru historických
templářských sklepení a ochutnávku vín svým přístupem a odborným
výkladem umocnila paní Raichmanová.
Fenomén degustací u nás, v Templářských sklepích Čejkovice, je opravdu
zvýrazněn mistrovským průvodcovstvím paní Raichmanové, která
návštěvníkům dokáže velmi zajímavě představit jak historii
templářských sklepů, tak naše vinařské družstvo a jeho produkci.
Prohlídky a degustace děláme v průběhu celého roku. Samozřejmě, období
burčáku je pro návštěvníky nejlákavější. Česko je jednou z mála
zemí, kde je poptávka po burčáku, s kterým se ve světě jen tak
nesetkáme. Fenomén burčáku je národní záležitostí Česka, trochu
Slovenské republiky a okrajově Spolkové republiky Rakousko, kde burčáku
říkají příslovečně sturm (bouře). Období burčáku je velmi krátké.
Burčák je burčákem pouze několik hodin. Nicméně v našem vinařství,
které má sklizňovou kampaň trvající několik týdnů, lze chutnat
nefalšovaný burčák po celou její dobu.