Menu

Le Palais Art Hotelu Prague nabízí eleganci i pohodlí. Budova byla postavena v roce 1897 na Vinohradech v klidné části Prahy 2, přesto jen pár minut od srdce metropole. Jak napovídá název hotelu, umění je jeho nedílnou součástí. Sama budova je s ohledem na památkově chráněné části interiérů z konce 19. století malým muzeem. Hosté si mohou vychutnat spojení atmosféry doby Belle Époque a moderních technologií. K vidění tu jsou autentické stropy od Luďka Marolda, který v budově na konci 19. století žil a tvořil. Elegantní, a přesto uvolněnou atmosféru doplňují i další umělecká díla vystavená ve veřejných prostorách. Pro hosty jsou připraveny konferenční prostory, 72 luxusních pokojů a apartmánů, lobby bar, letní terasa a restaurace Artista s netradičním výhledem na Prahu, kde se o kulinářský zážitek postará tým šéfkuchaře Ondřeje Moliny.

Le Palais Art Hotel Prague

03. 01. 2020

S ředitelem Le Palais Art Hotelu Prague Josefem Neufusem se potkáváme krátce po výroční konferenci Asociace hotelů a restaurací České republiky.
Pane řediteli, její valná hromada, kde jsem fotografoval, vesměs pozitivně bilancovala uplynulé období. Báječnou atmosféru měla i GTG party, která se uskutečnila pár set metrů od vašeho hotelu v historické budově Národního muzea. Předpokládám, že nejen Asociace hotelů restaurací ČR, ale také Le Palais Art Hotel Prague může letošní rok (přestože dosud neskončil) bilancovat pozitivně.
V každém případě. Po stránce ekonomické si nemůžeme stěžovat a podnikáme opatření, aby i další roky, přes možnou nepřízeň všeobecné situace na trhu, byly stejně pozitivní. S ohledem na charakter našeho hotelu se trvale zaměřujeme na kvalitu. Uvědomujeme si, že hotel nemůže žít ze slávy minulých let, kdy byl skutečnou raritou na pražském trhu. Máme zpracován strategický plán, který zásadním způsobem posune hotel dopředu ve všech ohledech. Na jaře 2020, po sedmnácti letech provozu, zahajujeme postupnou renovaci ubytovací části. Úmyslně říkám „renovaci“, protože budova hotelu a některé interiéry jsou památkově chráněny a my nemůžeme provést klasickou rekonstrukci. V prostorách Pure Spa v těchto dnech probíhá redesign whirlpoolu, kde za několik málo měsíců otevřeme zbrusu nový privátní relaxační lounge. Obnově pokojů předchází zásadní upgrade televizního systému tak, aby byl ještě více přátelský vůči hostům a usnadňoval jejich pobyt u nás. Velký důraz klademe i na ekologické aspekty. Pečlivě vybíráme vhodné materiály a technologie. Provozními opatřeními se nám daří snižovat ekologickou zátěž hotelu.
Já sám jsem v Le Palais Art Hotelu od června roku 2018. Nejprve jako dočasný ředitel a od listopadu 2018 ve stálém angažmá. Mohu si už tedy dovolit alespoň roční vyhodnocení a věřte, že přes všechny běžné provozní, legislativní a personální potíže jde o celkem příjemné bilancování. A k tomu se přidává radost nad dalšími plány do budoucna.

O tom, že Le Palais Art Hotel Prague je proslulý také svou gastronomií, například svědčily reakce účastníků korporátní akce, setkání Ligy pro cestovní ruch, kterou tu spolu s Le Palais Art Hotelem Prague zajišťoval časopis Všudybyl.
Le Palais Art Hotel Prague má štěstí na vynikající kuchaře. Executive Chef Ondřej Molina zhodnocuje své zkušenosti a dovednosti z předchozích praxí v zahraničí, kde v Norsku, Dánsku nebo ve Velké Británii působil řadu let. V duchu současných trendů navazujeme přímé kontakty s lokálními producenty surovin, s rodinnými farmami, drobnými pěstiteli, poctivými pekaři…
Od příštího roku chystáme novinku: vedle vrcholné moderní gastronomie budeme nabízet klasickou českou kuchyni reprezentovanou výběrem pokrmů z doby Belle Époque. Prozradit mohu, že nebude chybět svíčková na smetaně s knedlíkem. Je zvláštní, že novinkou nazývám klasickou českou kuchyni, ale tak to je. Inspirovala mne slova jednoho hosta z doby před třiceti lety: „Asijskou, indickou, mexickou, italskou a další kuchyni si mohu kdykoli dát u nás v Austrálii anebo kdekoli jinde ve světě. Ale kachnu se zelím nebo svíčkovou jen tady u vás.“ Jsem přesvědčen, že tradiční české gastronomii dlužíme mnoho. To se týká i servisu.

Pane řediteli, je mi jasné, že každý slušný hotel ctí soukromí hostů. Nicméně i díky špičkové gastronomii je Le Palais Art Hotel Prague natolik proslulý, že vás opakovaně navštěvuje řada celebrit.
Pochopitelně také my ctíme soukromí hostů. Nicméně u některých z těch, kteří k nám jezdí mnoho let, je jejich vztah k Le Palais Art Hotel Prague natolik vstřícný, že nám dovolili se o nich zmiňovat. Jako například o Ennio Morricone nebo Mireille Mathieu. Le Palais Art Hotel Prague ale mají rádi nejen umělci. Díky intimitě prostředí dané charakterem takřka rodinného hotelu nás s oblibou navštěvuje i tzv. korporátní klientela a obecně hosté, kteří oceňují unikátnost našeho produktu. Le Palais Art Hotel Prague vzhledem ke kapacitě svých konferenčních prostor je tak častým místem konání exkluzivních firemních akcí do sta osob. Je to dáno i osobním přístupem a profesionalitou našeho personálu, který se podílí na realizaci korporátních a společenských setkání. Snažíme se ke každé takové akci přistupovat jako k jedinečné události, klienti to oceňují.

Le Palais dělá čest svému přídomku – Art Hotel Prague.
Takových hotelů nejen v Praze, ale i po světě není mnoho. Dům, kde sídlíme, byl dokončen na sklonku 19. století a sloužil jako rezidence velkouzenáře, který dal vzniknout světoznámé pražské šunce Zvonařce. Na jeho výzdobě se podílel významný český malíř doby Belle Époque Luděk Marold. Z jeho prací se tu dodnes zachovaly dva originální stropy. Ve veřejných prostorách hotelu jsou k vidění jeho ilustrace pro dobové časopisy. Jak české, tak francouzské, protože Luděk Marold dlouho pobýval v Paříži. Co se týká uměleckého konceptu, nestavíme jej jen na Maroldovi, ale od léta roku 2019 rozvíjíme art koncept ve spolupráci s akademickým malířem Janem Rapinem, který je také autorem originální výzdoby naší restaurace Artista.

Obliba Le Palais Art Hotelu Prague zřejmě těší i majitele.
Tím je čínský CITIC Europe Holdings, který patří mezi sto padesát ekonomicky nejsilnějších obchodních společností světa. Le Palais Art Hotel Prague a další akvizice v Česku převzal po společnosti CEFC China Energy Company Ltd. Společnost CITIC patří k těm vzácným majitelům, kteří z Česka neodčerpávají provozní zisky z hotelů, ale naopak nás vedou ke zhodnocování majetku reinvestováním. K akvizicím v Česku přistupují zodpovědně a stejně vybírají i osoby, které je reprezentují na pozicích nejvyšších. Naším jednatelem je Ing. Zdeněk Prejzek, který je zároveň General Manager of Tourism and Aviation Division. Velice si cením jeho odbornosti, byť založené na zkušenosti z jiné oblasti než hotelnictví, a podpory, které se nám z jeho pozice dostává. Žádný hotel nemůže efektivně fungovat, když není soulad mezi majitelem, jeho cíli a potřebami hotelu.

Velký problém v Praze je parkování. Předpokládám, že váš pětihvězdičkový hotel disponuje parkovištěm nebo krytým stáním.
Ano. Hotel provozuje vlastní podzemní parking s kapacitou 45 parkovacích míst. Je pravdou, že v této části Prahy, na hranicích Prahy 1 a Prahy 2 (což lze považovat za širší pražské centrum), je zásadní nedostatek parkovacích míst. Možnost v této části Prahy zaparkovat je tak jednou z našich velkých konkurenčních výhod. Le Palais Art Hotel Prague ve svém parkingu rovněž chystá novinku na jaro 2020, a sice instalaci dobíjecích stanic pro elektromobily.

Pane řediteli, rozhovor jsme začali výroční konferencí Asociace hotelů restaurací ČR.
Le Palais Art Hotel Prague je od svého otevření členem tehdy ještě Národní federace hotelů a restaurací ČR a dnes její nástupkyně Asociace hotelů a restaurací ČR. Členství v AHR ČR vnímám jako velice užitečnou věc. Nejen pro náš hotel, ale pro obory hotelnictví a gastronomie vůbec. AHR ČR je důkazem toho, že spojovat síly se vyplácí. Spolu s kolegy jsem opravdu rád, že se podařilo prosadit snížení DPH na stravovací služby a že od nového roku dojde k dalšímu snížení DPH. To samé lze říci o výsledcích společného postupu při vyjednávání s ochrannými svazy autorskými. Na letošní výroční konferenci při udílení výročních cen Asociace hotelů restaurací ČR jsem si uvědomil, jak ten čas letí. To když prezident naší asociace Václav Stárek předával výroční cenu AHR ČR v kategorii „Restauratér roku 2019 – Hotelové restaurace“ šéfkuchaři Mirku Soukupovi. V myšlenkách jsem se vrátil o 30 let nazpět. Před těmi třiceti lety jsme totiž spolu všichni tři pracovali pod vedením úžasného hoteliéra a člověka Pavla Hlinky v pražském hotelu InterContinental a těšili se na svobodnou budoucnost. A ta budoucnost se ukázala – minimálně v našem oboru –ještě lepší, než jsme si tehdy dokázali představit.


Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001