Le Palais Art Hotelu Prague nabízí eleganci i pohodlí. Budova byla postavena v roce 1897 na Vinohradech v klidné části Prahy 2, přesto jen pár minut od srdce metropole. Jak napovídá název hotelu, umění je jeho nedílnou součástí. Sama budova je s ohledem na památkově chráněné části interiérů z konce 19. století malým muzeem. Hosté si mohou vychutnat spojení atmosféry doby Belle Époque a moderních technologií. K vidění tu jsou autentické stropy od Luďka Marolda, který v budově na konci 19. století žil a tvořil. Elegantní, a přesto uvolněnou atmosféru doplňují i další umělecká díla vystavená ve veřejných prostorách. Pro hosty jsou připraveny konferenční prostory, 72 luxusních pokojů a apartmánů, lobby bar, letní terasa a restaurace Artista s netradičním výhledem na Prahu, kde se o kulinářský zážitek postará tým šéfkuchaře Ondřeje Moliny.
Le Palais Art Hotel Prague
03. 01. 2020
S ředitelem Le Palais Art Hotelu Prague Josefem Neufusem se
potkáváme krátce po výroční konferenci Asociace hotelů a restaurací
České republiky.
Pane řediteli, její valná hromada, kde jsem fotografoval, vesměs
pozitivně bilancovala uplynulé období. Báječnou atmosféru měla i GTG
party, která se uskutečnila pár set metrů od vašeho hotelu v historické
budově Národního muzea. Předpokládám, že nejen Asociace hotelů
restaurací ČR, ale také Le Palais Art Hotel Prague může letošní rok
(přestože dosud neskončil) bilancovat pozitivně.
V každém případě. Po stránce ekonomické si nemůžeme stěžovat a
podnikáme opatření, aby i další roky, přes možnou nepřízeň
všeobecné situace na trhu, byly stejně pozitivní. S ohledem na charakter
našeho hotelu se trvale zaměřujeme na kvalitu. Uvědomujeme si, že hotel
nemůže žít ze slávy minulých let, kdy byl skutečnou raritou na pražském
trhu. Máme zpracován strategický plán, který zásadním způsobem posune
hotel dopředu ve všech ohledech. Na jaře 2020, po sedmnácti letech provozu,
zahajujeme postupnou renovaci ubytovací části. Úmyslně říkám
„renovaci“, protože budova hotelu a některé interiéry jsou památkově
chráněny a my nemůžeme provést klasickou rekonstrukci. V prostorách Pure
Spa v těchto dnech probíhá redesign whirlpoolu, kde za několik málo
měsíců otevřeme zbrusu nový privátní relaxační lounge. Obnově pokojů
předchází zásadní upgrade televizního systému tak, aby byl ještě více
přátelský vůči hostům a usnadňoval jejich pobyt u nás. Velký důraz
klademe i na ekologické aspekty. Pečlivě vybíráme vhodné materiály a
technologie. Provozními opatřeními se nám daří snižovat ekologickou
zátěž hotelu.
Já sám jsem v Le Palais Art Hotelu od června roku 2018. Nejprve jako
dočasný ředitel a od listopadu 2018 ve stálém angažmá. Mohu si už tedy
dovolit alespoň roční vyhodnocení a věřte, že přes všechny běžné
provozní, legislativní a personální potíže jde o celkem příjemné
bilancování. A k tomu se přidává radost nad dalšími plány do
budoucna.
O tom, že Le Palais Art Hotel Prague je proslulý také svou
gastronomií, například svědčily reakce účastníků korporátní akce,
setkání Ligy pro cestovní ruch, kterou tu spolu s Le Palais Art Hotelem
Prague zajišťoval časopis Všudybyl.
Le Palais Art Hotel Prague má štěstí na vynikající kuchaře. Executive
Chef Ondřej Molina zhodnocuje své zkušenosti a dovednosti z předchozích
praxí v zahraničí, kde v Norsku, Dánsku nebo ve Velké Británii působil
řadu let. V duchu současných trendů navazujeme přímé kontakty
s lokálními producenty surovin, s rodinnými farmami, drobnými pěstiteli,
poctivými pekaři…
Od příštího roku chystáme novinku: vedle vrcholné moderní gastronomie
budeme nabízet klasickou českou kuchyni reprezentovanou výběrem pokrmů
z doby Belle Époque. Prozradit mohu, že nebude chybět svíčková na
smetaně s knedlíkem. Je zvláštní, že novinkou nazývám klasickou českou
kuchyni, ale tak to je. Inspirovala mne slova jednoho hosta z doby před
třiceti lety: „Asijskou, indickou, mexickou, italskou a další kuchyni si
mohu kdykoli dát u nás v Austrálii anebo kdekoli jinde ve světě. Ale
kachnu se zelím nebo svíčkovou jen tady u vás.“ Jsem přesvědčen, že
tradiční české gastronomii dlužíme mnoho. To se týká i servisu.
Pane řediteli, je mi jasné, že každý slušný hotel ctí
soukromí hostů. Nicméně i díky špičkové gastronomii je Le Palais Art
Hotel Prague natolik proslulý, že vás opakovaně navštěvuje řada
celebrit.
Pochopitelně také my ctíme soukromí hostů. Nicméně u některých
z těch, kteří k nám jezdí mnoho let, je jejich vztah k Le Palais Art
Hotel Prague natolik vstřícný, že nám dovolili se o nich zmiňovat. Jako
například o Ennio Morricone nebo Mireille Mathieu. Le Palais Art Hotel Prague
ale mají rádi nejen umělci. Díky intimitě prostředí dané charakterem
takřka rodinného hotelu nás s oblibou navštěvuje i tzv. korporátní
klientela a obecně hosté, kteří oceňují unikátnost našeho produktu. Le
Palais Art Hotel Prague vzhledem ke kapacitě svých konferenčních prostor je
tak častým místem konání exkluzivních firemních akcí do sta osob. Je to
dáno i osobním přístupem a profesionalitou našeho personálu, který se
podílí na realizaci korporátních a společenských setkání. Snažíme se
ke každé takové akci přistupovat jako k jedinečné události, klienti to
oceňují.
Le Palais dělá čest svému přídomku – Art Hotel
Prague.
Takových hotelů nejen v Praze, ale i po světě není mnoho. Dům, kde
sídlíme, byl dokončen na sklonku 19. století a sloužil jako rezidence
velkouzenáře, který dal vzniknout světoznámé pražské šunce Zvonařce.
Na jeho výzdobě se podílel významný český malíř doby Belle Époque
Luděk Marold. Z jeho prací se tu dodnes zachovaly dva originální stropy. Ve
veřejných prostorách hotelu jsou k vidění jeho ilustrace pro dobové
časopisy. Jak české, tak francouzské, protože Luděk Marold dlouho pobýval
v Paříži. Co se týká uměleckého konceptu, nestavíme jej jen na
Maroldovi, ale od léta roku 2019 rozvíjíme art koncept ve spolupráci
s akademickým malířem Janem Rapinem, který je také autorem originální
výzdoby naší restaurace Artista.
Obliba Le Palais Art Hotelu Prague zřejmě těší
i majitele.
Tím je čínský CITIC Europe Holdings, který patří mezi sto padesát
ekonomicky nejsilnějších obchodních společností světa. Le Palais Art
Hotel Prague a další akvizice v Česku převzal po společnosti CEFC China
Energy Company Ltd. Společnost CITIC patří k těm vzácným majitelům,
kteří z Česka neodčerpávají provozní zisky z hotelů, ale naopak nás
vedou ke zhodnocování majetku reinvestováním. K akvizicím v Česku
přistupují zodpovědně a stejně vybírají i osoby, které je reprezentují
na pozicích nejvyšších. Naším jednatelem je Ing. Zdeněk Prejzek, který
je zároveň General Manager of Tourism and Aviation Division. Velice si cením
jeho odbornosti, byť založené na zkušenosti z jiné oblasti než
hotelnictví, a podpory, které se nám z jeho pozice dostává. Žádný hotel
nemůže efektivně fungovat, když není soulad mezi majitelem, jeho cíli a
potřebami hotelu.
Velký problém v Praze je parkování. Předpokládám, že
váš pětihvězdičkový hotel disponuje parkovištěm nebo krytým
stáním.
Ano. Hotel provozuje vlastní podzemní parking s kapacitou 45 parkovacích
míst. Je pravdou, že v této části Prahy, na hranicích Prahy 1 a Prahy 2
(což lze považovat za širší pražské centrum), je zásadní nedostatek
parkovacích míst. Možnost v této části Prahy zaparkovat je tak jednou
z našich velkých konkurenčních výhod. Le Palais Art Hotel Prague ve svém
parkingu rovněž chystá novinku na jaro 2020, a sice instalaci dobíjecích
stanic pro elektromobily.
Pane řediteli, rozhovor jsme začali výroční konferencí Asociace
hotelů restaurací ČR.
Le Palais Art Hotel Prague je od svého otevření členem tehdy ještě
Národní federace hotelů a restaurací ČR a dnes její nástupkyně Asociace
hotelů a restaurací ČR. Členství v AHR ČR vnímám jako velice
užitečnou věc. Nejen pro náš hotel, ale pro obory hotelnictví a
gastronomie vůbec. AHR ČR je důkazem toho, že spojovat síly se vyplácí.
Spolu s kolegy jsem opravdu rád, že se podařilo prosadit snížení DPH na
stravovací služby a že od nového roku dojde k dalšímu snížení DPH. To
samé lze říci o výsledcích společného postupu při vyjednávání
s ochrannými svazy autorskými. Na letošní výroční konferenci při
udílení výročních cen Asociace hotelů restaurací ČR jsem si uvědomil,
jak ten čas letí. To když prezident naší asociace Václav Stárek
předával výroční cenu AHR ČR v kategorii „Restauratér roku 2019 –
Hotelové restaurace“ šéfkuchaři Mirku Soukupovi. V myšlenkách jsem se
vrátil o 30 let nazpět. Před těmi třiceti lety jsme totiž spolu všichni
tři pracovali pod vedením úžasného hoteliéra a člověka Pavla Hlinky
v pražském hotelu InterContinental a těšili se na svobodnou budoucnost.
A ta budoucnost se ukázala – minimálně v našem oboru –ještě
lepší, než jsme si tehdy dokázali představit.