Kvalitní zvěřinové klobásy, salámy a luxusní paštiky
29. 11. 2016
Se statutárním ředitelem společnosti Agrofinance CZ, a. s., a
jejím vrchním lovčím Janem Vozábem se potkáváme 27. října
2016.
Pane řediteli, hovoříme v lovecké chatě Bažantnice
Hluboká.
Na Hluboké máme krásnou bažantnici, která ve dvou lokalitách – Borek a
Vltava – nabízí skupinové lovy. Lovečtí hosté v naší anglické
bažantnici, v níž se nacházíme, mají při lovu nádherný výhled na
zámek Hluboká, který umocňuje celý zážitek samotného lovu. Pro osvětu
našich klientů je tu i malá bažantnička, kde chováme bažanty z celého
světa. Každoročně líhneme na 40 tisíc kuřat (bažant obecný, bažant
královský, perlička). O tento chov, který před sezonou pouštíme do
volné přírody, se po celý rok starají naši zaměstnanci. Bažantnice se
rozkládá na devíti stech hektarech. Přesto se musíme starat, aby naši
bažanti nemigrovali mimo ni. Tým spolupracovníků v čele s hlavním
bažantníkem panem Makovičkou a psovodi tak mají za úkol držet zvěř
v lokalitě našeho revíru.
Anglický charakter bažantnice Hluboká vyhovuje jak Čechům,
tak i hostům ze zahraničí. V poslední době ruské klientele, jejíž
příjezdy zase rostou.
Ano, ruská ekonomika se stabilizovala. Před rokem jsem se vypravil do Moskvy
na výstavu „Achóta“ a přivezl spoustu nových kontaktů, dnes už
i nových přátel. Povedlo se mi vrátit ruské hosty do Česka. Jsou zvyklí
na dobrý servis, který jim umíme poskytnout.
Po české zvěřině, a to i díky našim přísným veterinárním
normám a kontrolám, je velká poptávka. Vaše společnost disponuje
vlastními honitbami a jednou z nejmodernějších zpracoven zvěřiny
v Evropě.
Ano, Zvěřinový závod Maxmilián v obci Hostín se snaží být tím
nejlepším. Zvěřinu dodáváme v nejvyšší kvalitě. Významným faktorem
pro kvalitu masa je, v jakém prostředí zvěř žije. Čím se živí. Jak
o ni hospodáři pečují. Na kvalitu masa má podstatný vliv i stres.
V našich oborách je zvěř v klidu a dobře živená, takže i proto je
její maso tak vyhledávané.
Když si někteří hosté chtějí odvézt ulovenou zvěř
v kůži či peří, jak garantujete, že její maso splňuje veterinární
normy?
I z tohoto důvodu zaměstnáváme veterináře, který ji zkontroluje. Máme
vlastní laboratoř. Pokud jde kus do prodeje, musí být zkontrolován krajskou
veterinární správou, která u nás (protože jsme velký zvěřinový
závod) standardně provádí každodenní kontrolu.
Co se týče zvěřiny, od našeho loňského interview
(viz www.e-Vsudybyl.cz, článek
„Hostům jsme schopni splnit snad všechny lovecké sny“) jste
postoupili dál. Dodáváte nejen zvěřinu, ale i vynikající výrobky
z ní.
Vyrábíme kvalitní zvěřinové klobásy, salámy a luxusní paštiky, které
z devadesáti procent tvoří maso. Paštika je tak jemná, že ji mohou jíst
i děti. Jemná je také struktura klobás. Máme s nimi velký úspěch na
výstavách a – což nás těší ještě víc – u odběratelů dokonce
takový, že až nestíháme vyrábět.