Menu

Kulinářská soutěž Český kapr

29. 11. 2016

Jedenáct let figuruje v kalendáři kulinářských soutěží klání o nejhodnotnější jídlo z jihočeského klenotu – českého kapra. Soutěž organizuje šumavská regionální pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC) pod vedením její předsedkyně Mirky Pitrové. Letošní ročník byl tradičně součástí festivalu Gastrofest. Konal se 10. a 11. listopadu za účasti dvaadvaceti finalistů v kategoriích seniorů a juniorů v Českých Budějovicích. Pošírovaný kapr s dýňovým pyré, podzimní zeleninou a omáčkou ze sladu, připravený Markem Schoberem, byl komisí ohodnocen nejvýš. Sedmadvacetiletý vítěz je absolventem Hotelové školy v Českých Budějovicích. Nyní je šéfem směny kuchyně hotelu Aviva v Rakousku. Vítězem juniorské části se stal Tomáš Klein ze Střediska praktického vyučování hotelu InterContinental Praha. Potvrzením rostoucího zájmu o kulinářské umění byla nevšedně úspěšná vystoupení dvou mladých amatérů – Jana Vrzala, studenta písecké lesnické školy, a Denise Linharta, žáka 8. třídy základní školy v Táboře. Ten se stal nejzajímavějším účastníkem obou soutěžních dnů a obsadil druhé místo mezi seniory. Za jeho úspěchem stojí dva roky patronace Martina Svatka, šéfa kuchyně restaurantu Goldies táborského hotelu Nautilus, věhlasného odborníka, člena národního týmu AKC a autora úspěšné kulinářské knihy. V hodnotitelské komisi byli: předseda komise Vladimír Stupanič (kapitán juniorského národního týmu); Bc. Miroslav Kubec (prezident AKC a ředitel regionální sekce Světové asociace kuchařských spolků WACS pro centrální Evropu); Ing. Eduard Levý (Rybářská fakulta Jihočeské univerzity); Vladimír Picka (pedagog); Martin Slezák (restauratér, vítěz řady kulinářských soutěží). 12. ročník Českého kapra proběhne 9.–10. listopadu 2017 na českobudějovickém výstavišti.



Archiv vydání

2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001