Kulinářská soutěž Český kapr
29. 11. 2016
Jedenáct let figuruje v kalendáři kulinářských soutěží klání o nejhodnotnější jídlo z jihočeského klenotu – českého kapra. Soutěž organizuje šumavská regionální pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC) pod vedením její předsedkyně Mirky Pitrové. Letošní ročník byl tradičně součástí festivalu Gastrofest. Konal se 10. a 11. listopadu za účasti dvaadvaceti finalistů v kategoriích seniorů a juniorů v Českých Budějovicích. Pošírovaný kapr s dýňovým pyré, podzimní zeleninou a omáčkou ze sladu, připravený Markem Schoberem, byl komisí ohodnocen nejvýš. Sedmadvacetiletý vítěz je absolventem Hotelové školy v Českých Budějovicích. Nyní je šéfem směny kuchyně hotelu Aviva v Rakousku. Vítězem juniorské části se stal Tomáš Klein ze Střediska praktického vyučování hotelu InterContinental Praha. Potvrzením rostoucího zájmu o kulinářské umění byla nevšedně úspěšná vystoupení dvou mladých amatérů – Jana Vrzala, studenta písecké lesnické školy, a Denise Linharta, žáka 8. třídy základní školy v Táboře. Ten se stal nejzajímavějším účastníkem obou soutěžních dnů a obsadil druhé místo mezi seniory. Za jeho úspěchem stojí dva roky patronace Martina Svatka, šéfa kuchyně restaurantu Goldies táborského hotelu Nautilus, věhlasného odborníka, člena národního týmu AKC a autora úspěšné kulinářské knihy. V hodnotitelské komisi byli: předseda komise Vladimír Stupanič (kapitán juniorského národního týmu); Bc. Miroslav Kubec (prezident AKC a ředitel regionální sekce Světové asociace kuchařských spolků WACS pro centrální Evropu); Ing. Eduard Levý (Rybářská fakulta Jihočeské univerzity); Vladimír Picka (pedagog); Martin Slezák (restauratér, vítěz řady kulinářských soutěží). 12. ročník Českého kapra proběhne 9.–10. listopadu 2017 na českobudějovickém výstavišti.