Obchodní společnost GAMA HOLDING Praha, a. s., dodává na český a
slovenský trh široký sortiment moderního gastronomického a interiérového
vybavení a technologií. Zajišťuje komplexní rekonstrukce a dodávky do
velkokapacitních kuchyní, gastronomických provozů, prodejen lahůdek,
potravin, rychlých občerstvení, pekáren a jiných. Poskytuje poradenskou
činnost, montáže a servis a odborná zaškolení obsluhy provozů včetně
kuchařského servisu.
K velkým přednostem společnosti patří přímé napojení na
špičkové výrobce, ale také rozsah vlastních služeb, mezi něž spadá
zpracování komplexních projektů, vizualizace a 3D studie.
V oblasti dodávek a velkoobchodního prodeje zastupuje značky předních
světových výrobců:
- varné technologie a chlazení MARENO;
- multifunkční kuchyňské systémy FIREX;
- mycí stroje a systémy COMENDA;
- konvektomaty, šokové zchlazovače, regenerační a teplé skříně LAINOX;
- profesionální konvektomaty a pekařské pece ELOMA;
- horkovzdušné rychlovarné pece TURBOCHEF a ATOLL SPEED;
- výdejní či snídaňové samoobslužné systémy, fresh bary a fast-food linky, gastrokoncepty a front cooking společnosti UBERT.
Konvektomaty Lainox Heart Green vysoce účinně předávají teplo
připravovaným pokrmům při zachování nutričních hodnot surovin a
minimální ztrátě jejich hmotnosti. Jsou vybaveny patenty, jako např.
systém Fast Dry® nebo automatická regulace vlhkosti ve varné komoře
Autoclima®. Disponují systémem precizního měření teploty v jádře se
třemi typy vpichových jehel. Dále je k dispozici vícebodová sonda pro
zpracování různých druhů surovin, tenká sonda o průměru 1 mm pro
vaření jemných a malých kusů a pro vaření ve vakuovacích sáčcích nebo
dvojitá sonda pro souběžnou tepelnou úpravu více druhů pokrmů. Spotřebu
energií a případné ztráty na surovinách snižuje i ventilační systém
s automatickou regulací výkonu. K rovnoměrnému vaření přispívá také
nový tvar varné komory a obousměrná rotace ventilátoru. Model Multilevel®
umožňuje souběžně vařit různé druhy jídel vyžadující odlišnou dobu
tepelné úpravy. Konvektomat zvukovým a vizuálním signálem ohlásí, když
je to které jídlo hotové. Noční vaření Heart Green v režimu L.T. (N.T.)
pracuje i v době, kdy obsluha kuchyně odpočívá. Na konci tepelné úpravy
umí Heart Green přejít do udržovacího režimu zajišťujícího patřičnou
teplotu a vlhkost jídel. Vše s maximální účinností, nižšími
provozními náklady a zvýšenou ziskovostí.
Konvenční pečení v pecích Heart Green (30–300 °C) umožňuje
souběžné pečení více pokrmů z rozdílných druhů surovin bez přenosu
chutí a vůní, což zásadně snižuje cenu tepelné úpravy. Díky systému
Fast Dry® lze perfektně zapékat, grilovat a smažit hranolky nebo různé
pekařské produkty jako jsou koláče, pečivo, a to při 100% využití
kapacity pečicí komory.
Kuchyňské technologie Lainox Heart Green
27. 10. 2013
S předsedou představenstva akciové společnosti GAMA HOLDING
Praha, a. s., panem Vlastimilem Válkem se potkáváme 11. září
2013 v Praze-Karlíně na prezentaci kuchyňských technologií
Lainox.
Firma Lainox je součástí skupiny ALI Group zastřešující významné
světové výrobce profesionálních gastronomických technologií. Specializuje
se na konvektomaty – klasické parní i horkovzdušné, a také na
pekařské pece. Má jedno z nejširších sortimentních portfolií těchto
přístrojů na světě. Na dnešní akci vyslala svého šéfkuchaře, pana
Alberta Marzocchiho, aby spolu s naším odborným technologem, panem Robertem
Hubeným, předvedli šéfkuchařům, restauratérům, majitelům a
pracovníkům gastronomických provozů nejnovější řadu technologií Lainox
včetně modelů Heart Green. Ty zjednodušují pečení, vaření, grilování
i fritování. Přívlastek Green vyjadřuje, že Lainox řadu doladil
o další funkce šetřící životní prostředí – spotřebu energií,
vody, čisticí chemie, a také nároky na čas a lidské zdroje.
Kromě jiných věcí mne u předváděného parního
konvektomatu zaujal brzděný větrák, díky kterému z přístroje při
otevření uniká méně horké páry.
Prezentujeme tu ale celou sestavu hlavního sortimentu LCS – Lainox Cooking
System. Pro dnešní předváděcí akci jsou do ní zařazeny dva konvektomaty
Heart Green, šokery pro šokové zchlazování a zmrazování pokrmů, a také
teplé udržovací skříně. Ty zhotovený pokrm, pokud se okamžitě
nevydává, dokážou delší dobu udržet v čerstvém stavu a ve výdejní
teplotě a vlhkosti.
Dnešní prezentace probíhá v objektu, který získal ocenění
„Nejlepší kancelářská budova světa roku 2011“, v sídle ústředí
pojišťovny Kooperativa, a. s., a České podnikatelské pojišťovny, a. s.
(ČPP) Vienna Insurance Group. Je příznačné, že podobně jako vámi
prezentované technologie, má i tento dům environmentální certifikaci. Je
to dokonce natolik unikátní certifikát, že na něj v Evropě dosáhlo pouze
deset staveb, a v Česku tato jediná.
To je také jeden z důvodů, proč jsme pro dnešní prezentaci zvolili
právě toto místo. Tuto budovu jsme měli tu čest vybavit kompletní
centrální kuchyní se dvěma výdejními jídelnami. Denně se v nich vydá
sedm set až osm set jídel. Vedení Kooperativy a České podnikatelské
pojišťovny požadovalo, aby sem jejich zaměstnanci měli možnost chodit
nejen na obědy, ale aby jídelen mohli využívat také na svačiny a další
občerstvení. Proto je koncept gastronomických středisek tvořen kombinací
výdejního a bufetového systému, který splňuje nejvyšší parametry
nabídky minutkových jídel. Ten podporují minikuchyňky, osazené (kromě
klasického vybavení) rychlovarnou horkovzdušnou troubou TurboChef, o níž
jsme ve Všudybylu hovořili v našem minulém interview (viz www.e-vsudybyl.cz, článek: „Revoluční
technologie TurboChef peče, griluje, gratinuje až 10× rychleji“). TurboChef
umožňuje připravovat či dokončovat rozmanitá malá jídla, například
sendviče a další menší občerstvení, pro potřeby výdeje a la carte
v minutových intervalech. Příprava těchto pokrmů tedy není závislá na
centrální kuchyni. Obě výdejny mají moderní plnohodnotné vybavení, aby
mohly uspokojovat i další potřeby zaměstnanců, klientů a hostů obou
pojišťoven Vienna Insurance Group.
Gama Holding působí nejen v Česku, ale také na
Slovensku.
Ano. Od roku 2002 tam máme sesterskou firmu GAMA HOLDING Slovakia, s. r. o.,
s centrálou v Piešťanech. Funguje velice úspěšně. Samozřejmě si
vzájemně předáváme zkušenosti. Rovněž GAMA HOLDING Slovakia má širokou
klientelu. Jak z oblasti společného stravování, kam se řadí školní,
firemní, nemocniční a další gastronomické provozy, tak ze sféry
HoReCa – restaurací, barů, vináren, hotelových a kavárenských provozů.
Jak ilustruje místo konání dnešní prezentace, významnou část našich
realizací tvoří kuchyně a jídelny pro byznys centra a podobné je to i na
Slovensku.
Gama Holding se před dvěma lety zúčastnila velkého
výběrového řízení CPI Group na vybavení gastronomických středisek
hotelů řetězce CPI Hotels.
Tato společnost po výstavbě svého zatím největšího Clarion Congress
Hotelu Prague ve Vysočanech zrekonstruovala v Praze ještě
čtyřhvězdičkový Clarion Hotel Prague City na Tylově náměstí. Postavila
nový Clarion Congress Hotel v Ústí nad Labem, kde jsme už vybavovali první
velkou kuchyni. Poté bylo rozhodnuto o rekonstrukci Clarion Congress Hotelu
v Českých Budějovicích, po němž následoval jeden z nejhezčích
františkolázeňských hotelů Spa & Kur Hotel Harvey. V letošním roce
CPI Group dokončila další dvě rozsáhlé rekonstrukce: Clarion Congress
Hotelu Ostrava a Clarion Congress Hotelu Olomouc. Výběrového řízení na
rekonstrukce čtyř posledně jmenovaných hotelů řetězce Clarion Congress se
zúčastnily všechny významné gastrofirmy z Česka. Nám se v něm
podařilo zvítězit, a před pár týdny dokončit práce na poslední
z rekonstrukcí v Olomouci.
Pane Válku, jaká je vaše podnikatelská filozofie?
Doba je složitá. Naše firma je obchodně závislá na investiční činnosti.
Proto je dobré diverzifikovat rizika, pečlivě rozkládat podnikatelské
aktivity v rámci veřejného i soukromého sektoru, a do hloubky pracovat
s klienty. Chceme jim našimi službami pomáhat naplňovat podnikatelské
cíle ještě důsledněji než v předchozích dobách. Nejde přitom jen
o dodávky stále modernějších a dokonalejších technologií, ale
i o odborné poradenství a servis tak, aby měli co nejméně starostí
s provozem a životností gastronomického vybavení. K tomu patří
i průběžné obnovování dílčích technologií formou některých typů
operativních leasingů nebo pronájmů zařízení, která jsou vysoce
vytížená a je tedy třeba se o ně víc starat a rychleji je obnovovat.
Moderní gastronomické technologie sice skýtají čím dál
vyšší uživatelský komfort, stále však jsou či mohou být „jen“
nástrojem k úspěchu. Co děláte pro to, aby s nimi jejich obsluha
dokázala zacházet tak, jak to tu předvádějí šéfkuchaři Alberto
Marzocchi s Robertem Hubeným?
V zaškolování klientů máme dvacetiletou praxi. První kuchyně, kterou
jsme v Česku na přelomu let 1992/93 rekonstruovali, patřila restaurantu
„Zlatá hruška“ na Pražském hradě. Od té doby máme za sebou velké
množství zakázek na rekonstrukce, výstavby a zavádění nových
gastronomických provozů. Od první chvíle přitom spolupracujeme přímo se
světovými výrobci. Trvale se nám tak daří držet krok s dobou a dodávat
na český a slovenský trh nejnovější technologie. Novinky přicházejí
čím dál rychleji. Stále víc se prosazují ty, které zlevňují, ulehčují
a racionalizují přípravu pokrmů a pomáhají předcházet selhání
lidského faktoru. Naše stávající a potenciální klienty s těmito
novinkami seznamujeme a proškolujeme, aby dokázali možností
nejmodernějších technologií využívat skutečně na maximum. Školení
pořádáme jak ve špičkově vybaveném gastroateliéru v našem sídle
v Jesenici u Prahy, tak přímo v klientských provozech či na prezentacích
jako je ta dnešní. Zdokonalováním se ve využívání všeho, co
gastronomické technologie světových producentů umějí nabídnout, pak
klienti nejen zvyšují úroveň přípravy jídel, ale šetří svůj čas a
peníze.