Menu hodnocené porotou:
Celkové menu (absolutní vítěz)
- Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové
- Studentenwerk Dresden
- Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Praha
Moderní pokrm – jehněčí hřebínek (hlavní surovina)
- Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové
- Žilinská univerzita v Žilině
- Studentenwerk Dresden
Moderní chutný bezmasý pokrm s chřestem (hlavní surovina)
- Technická univerzita v Košicích
- Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Hradec Králové
- Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Praha
Bezlepkový dezert obsahující bílý jogurt
- Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Praha
- Studentenwerk Dresden
- Technická univerzita v Košicích
Cena rektora Univerzity Karlovy:
Za inovativní, neotřelý a odvážný přístup k dezertu
Univerzita Komenského v Bratislavě
Soutěžní jídlo hodnocené veřejností:
Zapečený bramborový pokrm
Koleje a menzy Univerzity Karlovy – Plzeň
Kuchařská soutěž o nejlepší menzu 2019
25. 07. 2019
S ředitelem Kolejí a menzy Univerzity Karlovy v Praze Jiřím
Macounem se potkáváme 21. května v Praze v MAKRO akademii Stodůlky na
Kuchařské soutěži o nejlepší menzu 2019.
Kolikátý to bude ročník, pane řediteli?
Pátý. Úplný začátek soutěže vyplynul ze záměru držet kvalitu
gastronomických služeb menz na co nejvyšší úrovni. První aktivitou, od
které se vyhlášení soutěže odvinulo, byl vzdělávací program pro
pracovníky našich gastronomických provozů, který jsme realizovali ve
spolupráci s Asociací kuchařů a cukrářů České republiky. V rámci
praktických seminářů členové národní reprezentace kuchařů a cukrářů
a další špičkoví odborníci kuchaře Univerzity Karlovy seznamovali
s aktuálními a nastupujícími světovými trendy, s novými způsoby
zpracování surovin, s přípravou a servírováním pokrmů tak, aby jídlo
bylo i esteticky přitažlivé.
Když jsme měli vzdělávací cyklus za sebou, přišlo mi škoda nedat
gastronomickým týmům našich menz šanci se předvést. První ročník
soutěže tak byl interní záležitostí v rámci Univerzity Karlovy. Tento
formát byl úspěšný. Zájem zúčastnit se naší soutěže projevili
partneři se Studentwerk Dresden. Zrovna tak menza Technické univerzity
v Košicích. Následující ročníky soutěže už proto byly mezinárodní a
zájem vysokoškolských menz konfrontovat um svých kuchařů a cukrářů
s obdobně specializovanými týmy dál rostl. Loni se tak soutěže
zúčastnil také tým menzy Žilinské univerzity v Žilině a letos se
připojila i menza Univerzity Komenského v Bratislavě. Letošní ročník
byl proto obsazen třemi soutěžními týmy ze Slovenska, jedním z Německa,
týmem menzy Technické univerzity v Liberci a třemi týmy Univerzity Karlovy,
protože naše menzy máme v Hradci Králové, v Plzni a Praze.
Absolutními vítězem letošního ročníku soutěže se dle odborné poroty,
jejímž předsedou byl kontinentální ředitel Světové asociace
kuchařských organizací WACS a prezident Asociace kuchařů a cukrářů
České republiky Miroslav Kubec, staly Koleje a menzy Univerzity Karlovy –
Hradec Králové. Soutěž byl přístupná veřejnosti, která hodnotila
soutěžní jídlo: zapečený bramborový pokrm. Ten nejlepší se podle ní
povedl Kolejím a menzám Univerzity Karlovy – Plzeň.