Než tu mi se opět nesnadné zdálo, které a jaké by to takové
povolání bylo, poznati; a s kým se o to dostatečně poraditi nevěděl
sem; aniž mi se hrubě chtělo s někým se raditi, mysle, že mi každý svou
věc chváliti bude.
Jan Amos Komenský, Labyrint světa a ráj srdce, l.
P. 1624
Které a jaké by to takové povolání bylo, poznati
29. 11. 2015
Letos
v příspěvku „Do Českého ráje cesta báječná je“ Všudybyl
informoval o restauraci, v níž je radost trávit čas s přáteli.
Zážitková gastronomie na venkově ale není výhradou penzionu a restaurace
Černá louže v obci Branžež. Dovolím si citovat předsedu Svazu
československých kuchařů (tento svaz byl založen v roce 1903, v němž
u nás císař František Josef I. povolil cechovní spolky) Jaroslava Sapíka,
který kvůli jednomu takovému podniku opustil Prahu a podniká v Ladově
kraji na Klokočné:
„Hotel U Koně jsem nebudoval pouze pro hosty, ale i pro sebe. Předtím
jsem pracoval jako šéfkuchař v hotelu Ambassador v Praze na Václavském
náměstí. Strávil jsem tam téměř třicet let. Jezdil jsem po světě a
hodně se věnoval špičkové gastronomii. Už jsem ale cítil psychickou
únavu. Ve velkém hotelu nejste s hosty v bezprostředním kontaktu. Tady
ano. Tady má člověk u dobrých zákazníků přehled, co mají rádi. Jak
jim vyhovět.“
Pan Sapík tak spolu s dalšími vynikajícími kuchaři Slezska, Moravy a
Čech prokazuje, že svět velké gastronomie není limitován centry velkého
světa, ale že je tam, kde lidé virtuózně ovládají gastronomické
umění.
Jaromír Kainc