Konference HASAP – Standardy ve stravovacích službách
03. 01. 2020
Letos již podruhé proběhla konference věnovaná standardům při
poskytování stravovacích služeb HASAP – 14. ročník. Toto podzimní
setkání se uskutečnilo 23. října 2019 v Clarion Congress Hotelu
Olomouc.
Konference HASAP se věnují standardům a legislativním předpisům
vztahujícím se ke stravovacím službám – hygieně výživy a
související problematice. Také tato se tradičně konala pod záštitou
Asociace hotelů a restaurací ČR, Asociace kuchařů a cukrářů ČR a
České asociace sester. Další odbornou záštitu poskytl rektor Univerzity
Karlovy v Praze prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA. Moderátory byli MUDr.
Josef Štorm a jednatel pořádající společnosti HASAP Consulting, s. r. o.,
Miloš Žáček.
V duchu standardů a legislativních předpisů vztahujících se ke
stravovacím službám a hygieně výživy se nesla hned první přednáška
ředitelky sekce ochrany a podpory veřejného zdraví hygienické stanice hl.
města Prahy MUDr. Pavly Svrčinové, Ph.D. Paní ředitelka se zaměřila na
návaznost aktuálních hygienických předpisů na praxi z pohledu
kontrolního orgánu. Své postřehy dokládala zkušenostmi ze státních
auditů HACCP a hygienických kontrol.
Další přednáška hlavního partnera konference, společnosti ORKLA Foods
Česko a Slovensko (původně Vitana), v podání Ing. Jiřího Fabiana se
věnovala koření. Tomu, jak se při přípravě pokrmů používá a jak se
různé druhy koření pěstují, sklízejí a připravují pro použití
v kuchyni.
Těsně
před obědem vystoupil ředitel odboru veterinární hygieny a ochrany
veřejného zdraví při Ústřední veterinární správě Státní
veterinární správy MVDr. Jan Váňa a opět se vrátil k hygienickým
předpisům souvisejícím s provozováním stravovacího zařízení. Věnoval
se aktuálním příkladům z veterinárních kontrol ve stravovacích
provozech. Na příkladech vysvětlil, jak zacházet s potravinami
živočišného původu tak, aby se provozovatel zařízení nedostal do rozporu
se zákonem. Část přednášky byla věnována problematice zvěřiny. Dr.
Váňa posluchače seznámil s tím, jaké povinnosti plynou provozovateli
restaurace, pokud ji chce na jídelním lístku nabídnout. Řekl, že Státní
veterinární správa často naráží na problémy odrážející mlhavé
povědomí o povinnostech vyplývajících legislativy, byť při jejich
porušení hrozí velké finanční postihy.
Po
obědě, o který se postarali kuchaři Clarion Congress Hotelu Olomouc pod
taktovkou šéfkuchaře Dušana Kuby, si vzal slovo Miloš Žáček, aby
zastoupil generálního manažera společnosti Radkersburger Hof GmbH &Co KG
Klause Pilze s přednáškou na téma Mezinárodní zkušenosti s vedením a
dodržováním hygienických standardů a systémů HACCP. Prezentaci doplnil
o postřehy ze stravovacích provozů, se kterými se osobně setkal.
Odpolední blok přednášek uzavřel managing partner společnosti Krauthammer
Partners Czech Republic Ing. Richard Dobeš. Jeho příspěvek se věnoval
kulturním, národnostním a zeměpisným rozdílnostem v přístupu
k pracovním úkolům a synchronizaci rozdílných kultur/osobností do jednoho
pracovního týmu. Hovořil o tom, jak by měli manažeři lidi vést a
motivovat, aby pracovní povinnosti zvládali bez konfliktních situací.
Po poslední přednášce následovalo slosování anketních lístků.
Vylosovaní účastníci ankety převzali ceny, které zajistili partneři akce.
Jejich expozice bylo lze v průběhu konference navštívit v předsálí a
seznámit se s novinkami v oblasti čisticí chemie, varných technologií,
softwaru pro facility management ad.
Hlavním partnerem byla společnost ORKLA Foods Česko a Slovensko. Dalšími
partnery: Adera, s. r. o., Easy FM, s. r. o., Ecolab, s. r. o., Electrolux, s.
r. o., HealthCare Institute, Christeyns, s. r. o., Jiva Jirák, spol. s r. o.,
Caff? Carraro, Kdelovit.cz, Krauthammer Partners Czech Republic, s. r. o.,
MONTYCON gastro, s. r. o., RATIONAL International AG, LeoExpress a CPI
Hotels.
Připravila Jana Hlinecká.