Konec nadějím na snížení sazby DPH v restauracích
28. 11. 2009
Řadu
let Asociace hotelů a restaurací ČR usiluje o prolomení neochoty
zákonodárců snížit sazbu DPH restauračním provozům. Přes veškerou
argumentaci, podpořenou studií IES Karlovy univerzity či revizí stávající
legislativy ke sníženým sazbám DPH evropské organizace hotelů a
restaurací HOTREC pro Evropskou komisi, které byly dány poslancům
k dispozici, se pouze střídaly projevy jejich kladných a záporných
postojů. V době českého předsednictví v Radě Evropy se dokonce díky
iniciativě předchozí vlády podařila otevřít možnost všem členským
státům EU převést služby restaurací do snížené sazby DPH. Až do té
doby to byla výsada pouze zemí, které si tuto výjimku prosadily
individuálně. Česká republika dosud nevyužila možnosti dané Evropským
parlamentem přeřadit některé druhy služeb, v nichž je obsažen vysoký
podíl lidské manuální práce, tzn. včetně restauračních, do snížené
sazby DPH. Majitelé a provozovatelé restaurací budou na 4. listopad
2009 vzpomínat s hořkostí. Naděje vkládané do vládní předlohy Novely
zákona o dani z přidané hodnoty, v níž byl obsažen i návrh na
snížení DPH pro restaurace, a která úspěšně prošla 2. čtením
v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, nakonec poslanci zhatili zamítnutím
ve třetím čtení. Můžeme se tedy opět „těšit“ z výjimečnosti
České republiky, jejíž Poslanecká sněmovna potvrzuje nerovnoprávnost
podnikatelských podmínek, kdy restaurace na vstupu nakupují potraviny s 9%
sazbou DPH a na výstupu odvádí 19 % DPH.
Poslanci ignorují pokles tržeb v důsledku finanční krize, propad
restauračních provozů do ztráty a redukci pracovních míst jí vyvolanou.
Přitom snížení DPH nemělo být opatřením pobídkovým, ale sociálním.
Za současné situace reálně hrozí další zavírání restauračních
provozů. Podle studie, kterou má AHR ČR k dispozici, by převedení služeb
restaurací do snížené 9% sazby DPH zachránilo minimálně devět tisíc
pracovních míst, která v opačném případě již v první čtvrtině roku
2010 přestanou existovat. Postoj některých poslanců a politických stran
k problematice snížené sazby DPH pro restaurace a podpoře cestovního
ruchu, jako zdroje pracovních příležitostí všeobecně, je dostatečným
indikátorem při rozhodování, komu v příštích volbách rozhodně hlas
nedávat. Asociace hotelů a restaurací ČR bude i nadále pokračovat
v předkládání věcných argumentů k narovnání této podnikatelsky
diskriminační situace, která je jednou z příčin hlubokých ekonomických
problémů gastronomických provozů veřejného stravování v České
republice.
Václav Stárek, generální sekretář AHR ČR